top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Лични граници на работното място

Какви са личните ти граници в професионален контекст?

Умееш ли да поставяш здравословни лични граници на работното място?







Голяма част от нашето ежедневие минава на работното място или в работен контекст. През цялото това време ние общуваме със своите колеги. От тази комуникация зависи много дали работата ще е удоволствие или тежък и изтощителен труд. За да е здравословна комуникацията е необходимо да осъзнаваш добре границите на своята личност и пространството на другия. Това разбиране и осъзнаване помага много да направим процеса на комуникация ефективен и безопасен.




Направи теста и разбери колко адекватна е представата ти за лични граници, когато взаимодействаш с хората, с които работиш.




Let`s rock!




Отпусни се и си представи, че си на работа. Работите върху някакъв работен казус, можеш да си представиш ситуация, която е от близкото минало, и споменът за нея още е много ярък в твоето съзнание. След това погледни човечетата по-долу.




mind-test-lichni-granici-na-rabotnoto-miasto
Кое от човечетата отговаря на твоята позиция в общуването в екипа ти?






Р Е З У Л Т А Т И ОТ ТЕСТА




Човече 1


choveche-1

Нямаш ясни граници. Нямаш защити срещу нищо, което идва от външния работен свят и срещу влиянието на колегите. Не можеш да откажеш да общуваш дори и на колегите, които не са ти приятни. Позволяваш на всеки да влезе в твоята територия. Това много често е повод за страдание, породено от грубо и неетично поведение от страна на хората, с които работиш. Ти си открит човек, бързаш да помогнеш и подкрепиш всеки, но от това може да се възползват недобронамерените ти колеги. Когато това се случи, ти се чувстваш наранен и измамен. Тогава се затваряш в себе си и се опитваш да издигнеш непробиваеми стени около себе си. След като емоцията отмине обаче изпитваш срам от това, че си се отделил от другите, от своя екип.


За теб е жизнено важно да поставиш здравословни лични граници, да ги укрепиш и да ги защитиш. Научи се да отказваш, не позволявай на колегите си да се възползват от теб, да ти прехвърлят своите задължения и да се намесват в личните ти взаимоотношения. Анализирай това кого можеш да допуснеш в своята територия и кого е добре да държиш на дистанция.







Човече 2


choveche-2

Имаш някакви граници, но те са доста неясни и доста нестабилни. Отношенията ти с колегите са в силна зависимост с твоето емоционално състояние. Когато си в добро настроение, общуваш свободно и проявяваш толерантност към поведението на колегите. Тези моменти позволяват на някои от колегите "да ти се качат на главата". Когато си в лошо емоционално състояние, не обичаш да общуваш, излъчваш студенина и лесно се конфронтираш, лесно можеш да обидиш някой от колегите или да извършиш нещо, което ще ощети теб или бизнеса. За да си изработиш правилна стратегия на поведение в офиса, е добре да се научиш да разчиташ повече на рационалното и по-малко на емоциите. Изключването на чувствата ще те лиши и от някои стереотипи. Трябва да разбереш какви са ти отношенията с всеки един от колегите, колко добронамерени и безопасни са те. След това ще знаеш как да общуваш с всеки един от тях. Твоите граници са такива, каквито искаш да бъдат.







Човече 3


choveche-3

Личните ти граници в професионален контекст са доста солидни. Ти постоянно си нащрек и пазиш своя вътрешен свят, следиш непрекъснато за нападения и не се доверяваш на никого. Не приемаш себе си като част от екип, по-скоро като професионалист-индивидуалист, който се стреми самостоятелно да организира своята работа и да носи отговорност за своите резултати. Не споделяш своите преживявания с никого, общуването с колегите бързо те уморява и не си падаш по груповите занимания. Изолацията в екипа или самостоятелна, индивидуална позиция, е твой съзнателен избор. Но дали ти е наистина комфортно зад тези каменни и здрави стени? Всеки от нас има нужда от близка и неформална комуникация. Този тип комуникация ще ти помогне да се почувстваш като част от околния свят. Огледай се за хора, които имат възгледи, близки до твоите. И не се страхувай да направиш първата крачка към сближаването. Дори и най-надеждните и непробиваеми крепости имат врати и порти, през които влизат приятелите.




Човече 4


choveche-4

Имаш надеждни и добре поставени граници. За "крепостта" имаш и добре поставени "порти", които добре адаптираш спрямо ситуацията. Знаеш много добре кога и срещу кого "стражата" трябва да бъде по-засилена и пред кого "вратите" могат да бъдат широко отворени. Имаш много добри механизми за адаптация. Притежаваш гъвкавост и решителност. Съзнателно казваш "ДА" и "НЕ", умееш и да правиш компромиси. Разбира се, дори и твоите граници биват пробити понякога, но бързо откриваш пробивите и намираш начини да "накажеш" нарушителите.

С колегите ти отношенията са комфортни. Знаеш на кого можеш да разчиташ, сред тях имаш приятели и съмишленици. Понякога обаче чувстваш умора и това е напълно нормално, защото защитата на личното пространство изисква усилия. За да се възстановиш, остани за малко насаме със себе си, почини си и прави любимите си неща. Така ще възстановиш своите енергийни запаси.




grafika-simptomi-na-narushenite-lichni-granici
Симптоми на нарушените лични граници






Ще се радвам да споделиш своя резултат в коментар под статията. Ако имаш някакви въпроси, не се колебай да ги зададеш. Сподели и с приятели, защото споделянето е сила!




Усмихнат и спокоен ден!



moiat-podpis-na-bial-fon






notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page