top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Психосоматика

Провери до каква степен психическото ти състояние влияе на физическото ти състояние [психосоматика]

Продължителната травмираща ситуация, продължителният стрес и емоционалното напрежение водят често до психосоматични заболявания.
Психосоматиката е част от медицината и психологията. Нейната цел е да изследва връзката между характеристиките на личността и соматичните заболявания. Доста голяма част от физическите болести са свързани с нерешени вътрешни проблеми.
Как да разграничим болестите, които са от физическо (органично) естество и психосоматичните?
Вземи лист и химикал и отговори на въпросите, които ще прочетеш в клипа. След това сумирай своите резултати и прочети какво означават те.
Let`s rock! 🤘Р Е З У Л Т А Т И
 • 4 - 6 т. Ниска вероятност за развитие на психосоматични заболявания
Справяш се успешно със своите проблеми и стрес. Нямаш склонността да "забиваш" в неприятни ситуации и житейски трудности. Умееш да смъкваш нивата на стрес по адекватен начин - чрез откровени и открити разговори, чрез любими занимания, спорт, общуване с природата и т.н. Има вероятност психичното ти състояние да предизвиква определени соматични реакции, но те са временни, а и ти определено знаеш как да се справяш успешно с тях,
 • 7 - 9 т. Умерена вероятност за развитие на психосоматични заболявания
За теб психическата стабилност е нещо обичайно. Издържаш на стресови ситуации и това не се отразява на твоето здраве. Понякога получаваш психосоматични реакции, но те са краткосрочни или протичат без осезаеми за теб последици. Ти си емоционален и чувствителен човек, но знаеш как да контролираш това и да го поддържаш в разумни и здравословни граници. Обръщаш внимание на сигналите, които тялото ти изпраща. Силно е вероятно да имаш винаги със себе си комплект за първа помощ, зареден с основните лекарства.
 • 10 -12 т. Голяма вероятност за развитие на психосоматични заболявания
Тялото ти вече има изграден навик да осигурява телесен (соматичен) отговор на емоционалния стрес и на напрегнатите ситуации. Притежаваш висока степен на емпатия и чувствителност. Но не винаги имаш смелостта да изразиш своето вътрешно състояние, своите чувства и емоции. В тези моменти започваш да ставаш магнит за различни болести и неразположения. Имаш нужда от помощ и подкрепа, но не смееш да говориш директно за това. Добре е да се научиш да правиш разлика между приятелска подкрепа и принудително получен отговор, който е резултат от твоето поведение и състояние. В противен случай рискуваш психосоматиката да се превърне в средство, чрез което да манипулираш околните, или средство, чрез което да избягваш проблеми. Възможно е дори да имаш нужда от помощта на психотерапевт. С неговата подкрепа ще откриеш ефективни и безопасни методи за регулация на емоционалното и физическото си състояние. Особено в ситуации, в които си по влиянието на стрес.
moiat-podpis-na-bial-fonnotice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

border-krai-na-stanicata

Последни публикации

Виж всички

1件のコメント


Emil
Emil
2021年11月12日

6 точки! :)

いいね!
Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page