top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mind food | Природни антидепресанти

Кои природни продукти имат действието на антидепресанти







Броят на хората, които разбират, че медикаментите не помагат при тревожност, тревожни разстройства, паник атаки, генерализирана тревожност се увеличава все повече. А тези хора непрекъснато търсят алтернативни методи за справяне с тези състояния.




Болестта на нашия век е депресията и тревожността. Ако тези състояния бъдат дълго време неглежирани, те минават в патологичния сектор. Когато това се случи, лечението задължително включва употребата на антидепресанти. Ползите от медикаменталното лечение са много спорни, но има ситуации, в които употребата на този тип терапия е напълно задължителна.




Антидепресантите освен, че имат спорен положителен ефект в борбата срещу депресивните и тревожните състояния, са придружени и от набор от странични ефекти. Това е и един от основните стимули за хората да търсят алтернативни методи за лечение. Важно е да отбележа, че независимо дали ще се прибегне до медикаментално или алтернативно лечение, то трябва да бъде съпроводено с адекватна психотерапия, за да постигне желания резултат.




Антидепресанти на билкова основа




Билковите лекарствени средства се радват на огромна популярност. Избирайки тях хората обикновено имат за цел да избегнат неприятните странични ефекти. Това ги прави изключително предпочитана алтернатива.




За безопасни средства за лечение на психични състояния се считат следните природни продукти: куркумин, шафран, жълт кантарион и боров прашец. Редица изследвания доказват, че приемът на тези продукти намалява симптомите на депресия и тревожност и успокоява дейността на нервната система. Затова сега ще ги разгледаме малко по-детайлно.




Куркумин




kurkumin

Куркуминът се съдържа в индийската подправка куркума. Той е нейната основна съставка. Има противовъзпалително действие.




Направен е експеримент, в който са участвали 60 пациента с диагноза депресия. Те са разделени в 3 контролни групи. Първата група приемали екстракт от куркума 2 пъти на ден. Втората група приемали 1 доза (20 мг) генерична форма на Prozac (флуоксетин) (1). А терапията на третата група била комбинация от двете. Степента на депресия в началото на експеримента е определена според скалата на Хамилтън, наричана още HAM-D. Тази скала оценява чувството на вина и възбуда, тревожност, самоубийствени мисли, промяна в настроението, забавени движения, безсъние.




Резултатите от изследването показват, че лекарството флуоксетин и естественият антидепресант куркумин влияят еднакво добре на състоянието на депресия. Дори куркуминът може да се съревновава по ефективност с лекарствения продукт.




Шафран





shafran

Crocus sativus или по-известен като шафран също влияе доста положително при депресивни състояния. Стигмите и венчелистчетата на шафрана съдържат в себе си сафранал (2) и кроцин (3), а те влияят доста положително при депресивните състояния.


Също съществува проведено изследване, в което са сравнени резултатите от лечение на депресивни състояния с Prozac и с шафран. Създадени са 2 контролни групи, които за период от 60 дни са били подложени на лечението. За оценка на резултатите отново е използвана скалата на Хамилтън - HAM-D. Първата контролна група приемала шафран под формата на Crocus sativus (15 mg) сутрин и вечер. А втората група е приемала Prozac (10mg) отново сутрин и вечер.




Резултатите сочат, че и при два вида лечение - с природния и с медицинския продукт, се наблюдава положително въздействие върху депресивната симптоматика. 30 mg на ден вещество от венчелистчетата и стигмите действат като естествен антидепресант и могат изцяло да заместят генеричната форма на Prozac (флуоксетин).




Жълт кантарион




zhylt-kantarion

Hypericum perforatum се използва от векове за лечение на психични неразположения в европейските страни и обичайно е достъпен без лекарско предписание. Проведено проучване обаче доказва, че жълтият кантарион има някои странични ефекти. Регистрирани са цяла гама физически смущения. Те варират от леки (като разстроен стомах) до тежки (като значителен спад в телесната температура, скованост на мускулите, объркване и дори психоза). Доказано е, че жълтият кантарион може да повлияе положително при леките случаи на депресия и тревожност. Но при по-тежките е напълно безсилен. При тях той може да бъде само допълващ елемент към лечението.




Боров прашец



borov-prashec

Боровият прашец е единственият известен в света природен продукт, който съдържа над 250 елемента в своята молекула. Ето част от неговия състав:





  • Аминокиселини

аминооцетна киселина/ глицин, аланин, аспарагинова киселина (стимулира производството на тестостерон, участва в регулацията на ендикринната система, подобрява функциите на нервната система), триптофан (използва се при производството на серотонин, подобрява съня и се бори с безсънието, природен антидепресант, намалява симптомите, свързани с приема на алкохол и наркотици), треонин (нормализира работата на имунната система, помага при депресивни състояния, подобрява функцията на черния дроб, стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма), серин (подобрява финкцията на мозъка и централната нервна система, участва в синтеза на мускулната тъкан, стабилизира нивата на захар в кръвта), изолевцин (спомага енергийния обмен, стимулира отделянето на инсулин, участва в състава на мускулната тъкан и епидермиса, инициира създаването на колаген), левцин, тирозин, глутаминова киселина, цистеин, валин, метионин, фенилаланин, лизин, хистидин, аргинин, пролин


  • Витамини


витамин В1, витамин В2, Никотинамид РР (регулира окислиелно-възстаноеителните процеси в организма), витамин В6, фолиева киселина, витамин Е, витамин С, витамин D3, витамин А, бета каротин


  • Макро и микроелементи


Калий, Натрий, Калций, Магнезий, Фосфор, Желязо, Манган, Мед, Цинк, Селен.




Най-важният елемент, съдържащ се в боровия прашец, който спомага за преодоляването на тревожните и депресивните състояния, това е литият. Литият задържа серотонина и по този начин допринася за положителната настройка на мозъка.




Най-добрият и ефикасен лек срещу всички психични неразположения е волята. Няма значение кой природен продукт ще избереш, добре е да го комбинираш с адекватна психотерапия. Не се опитвай само да премахнеш симптомите, а да не търсиш къде са корените на твоя проблем. Не бива да се отказваш още на първото препятствие. Не забравяй, че приемът на добавки или медикаменти е само част от лечението/ терапията. Физическото ни състояние влияе на психическото, и обратното, затова е добре да подхождаме цялостно към своите неразположения, за да се справим ефективно с проблема, пред който сме изправени.





moiat-podpis-na-bial-fon






 

(1) Флуоксетин, по-точно флуоксетин хидрохлорид, е известен с търговското си наименование Prozac или Sarafem. А когато е в комбинаци с оланзапин, е известен с наименованието Symbyax. Флуоксетинът е лекарствен продукт, който се използва като антидепресант. Антидепресант от класа на селективните инхибитори на обратния захват на серотонина. Въпреки, че на пазара вече има по-нови лекарствени средства, този остава един от най-използваните.


(2) Сафранал е органично съединение изолиран от шафран, подправката, състояща се от стигми на минзухар цветя (Crocus sativus). Той е съставната част, отговорна главно за аромата на шафрана. Смята се, че сафраналът е продукт на разграждане на каротеноид зеаксантин чрез посредничеството на пикрокроцин.


(3) Кроцинът е каротеноидно химично съединение, което се намира в цветята минзухар и гардения. Кроцин е химикалът, отговорен основно за цвета на шафран.


 


notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page