top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Soft skills | Какво означава обратна връзка?

Обратната връзка като причина за растеж







baloncheta-za-komunikaciq-feedback



Обратна връзка получаваме всеки път, когато общуваме. Ако намерим правилния начин да стигнем до другия и той да удовлетвори нашите потребности, то ние получаваме положителна обратна връзка, т.е. общуването е било ефективно и е постигнало своята цел. Колкото повече пъти един тип общуване се верифицира като успешно, толкова по-предпочитан е този модел. Постоянно получаваме обратна връзка от света, с който взаимодействаме. Обратна връзка е всяка реакция, която провокираме с думи или поведение.




Много рядко получаваме обаче адекватна обратна връзка, която да е изказана щадящо и да има идеята да ни помогне в нашето развитие. Доста голяма част от обратната връзка, която получаваме, е нежелана и поднесена по най-неправилния начин. Затова е много важно да чуваме чистата информация в обратната връзка. Да се научим да не чуваме през нашите травми и да не подхождаме емоционално. За целта трябва да се дистанцираме емоционално и да чуваме само думите, без да се закачаме за казаното.




balonche-za-komentar-tazi-roklia-ne-otiva-na-tvoiata-figura

Ако се закачиш емоционално, много вероятно е да влезеш в размисли за това колко си дебела, колко си грозна и да отключиш много комплекси, насадени в твоето подсъзнание. Но ако подходиш към чистата информация, ще разбереш, че може би не е зле да помислиш над това и да подбереш рокля, която да те представя във възможно най-добратта ти светлина.




Закачайки се за изказването ние започваме да тълкуваме казаното през нашата травма. Така пропускаме много важна информация, която е възможно да сме пропуснали или неглижирали. Хапливият коментар ни вкарва в травмата и ние пропускаме важното. Изборът е наш как да подхождаме към подобен тип коментари.




belezka-kakvo-e-feedback

Основното правило за получаване на обратна връзка е да благодарим за нея и да не спорим. Спорейки ние отново се закачаме емоционално и влизаме в общуване с нашата травма. Най-дбобрият отговор за недобронамерени и хапливи подхвърляния под формата на обратна връзка е:


"Благодаря! Ще помисля!"



Ако не ни допада начина, по който е поднесена обратната връзка, можем спокойно да отвърнем:


"Не ми харесва начина, по който ми казваш всичко това, но благодаря ти, ще помисля над казаното."


Няма нужда от излишни обяснения. Впускай се в обяснения, ние губим много ценна информация.




Как да разберем дали обратната връзка е обективна или е резултат на травмата на другия?



Това изобщо не трябва да бъде обект на нашите разсъждения. Важното е да чуем есенцията на изказването, без да се интересуваме от начина на поднасяне на тази информация. Ако направим това, ще получим добра доза истина. В случай, че начинът на поднасяне на обратната връзка улучи нашата травма, спокойно можем отново да отвърнем, че това не ни допада. Важно е да си вземем чистата информация. Това води до растеж и до промяна. Имаме отговорността да изречем, че начина е крайно неподходящ, а чистата информация е особено ценна за нас.




Отвръщайки обаче трябва да избягваме садистичната комуникация. Чрез своето изказване ние трябва да целим отхвърлянето на поведението на някого, а не да го унищожим напълно.




Любовта към себе си включва и слушане. Слушането ни дава възможност да чуем много ценна информация за нас. Дори и другият да крещи и в неговите крясъци има малко истина. Имаме възможността да сложим край на крясъците, но няма лошо да си вземем ценното.




Ако имаш казуси, свързани с общуването, ще се радвам да ги обсъдим и да намерим начин, по който да мога да ти бъда полезна. Ако статията ти е харесала, ще се радвам да я споделиш. Сподели я и със скъп човек, който има нужда от нея, с това може да подобриш неговия живот!




До скоро!




moiat-podpis-na-bial-fon





notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page