top of page

Често задавани въпроси (FAQ)

С какви теми идват хората при теб?

Индивидуално е!

Едни искат да намерят причината, поради която определени неща в живота им не вървят и да я отстранят, за да подобрят своя живот.

Други искат да получат яснота относно своите цели и мечти и да създадат стратегия за постигането им.

Общото обаче между всички е, че са отворени към нещо ново, към промяна и търсят подкрепа. Имат желание да израснат и  да се развиват. А това е най-важното!

Професионален опит имам в областта на:

- депресивни състояния;

- житейски трудности;

- проблеми във взаимоотношенията;

- паник атаки;

- тревожност;

- синдром на професионалното прегряване;

- ниска самооценка;

- стрес;

- психодиагностика;

- коучинг;

- фирмено консултиране;

- online консултиране.

Каква е цената на сесията / психотерапията?

Работата на психолога/коуча не е нещо извън времето и пространството. Това е среща между двама експерти - клиентът (човекът, който познава най-добре себе си и разполага с цялата информация за своя минал опит) и психологът (човекът, който разполага с експертно знание). Целта на срещата не е някой да дава оценки и етикети на другия. Целта е да се влезе в дълбочината на проблема, да се анализира, да се обсъди и да се вземе решение как да се реши казуса. 

Първата среща е диагностична с препоръчителна продължителност 1 час. Терапевтичните сесии се извършват след предварително записан час. Сесиите се заплащат предварително, след записан и потвърден час.

Как да заявя желанието си да работя с теб?

Кликни тук  и ще намериш цялата ти необходима информация. Попълни заявката за работа с мен. Ще се свържа с теб в първия удобен момент. По Viber ще получиш потвърждение на часа на нашата среща, допълнителна информация за провеждането й и начините на плащане.

Как протича консултацията при психолог и какво да очакваме от нея?

Услугите, които търсят клиентите от психолога, могат да се класифицират по следния начин:

Клиенти, които просто искат да бъдат изслушани, да получат емпатия и разбиране. Натрупали са неща в себе си, които искат да изкарат навън, да вентилират емоции, да се освободят от някакво психологическо напрежение и отиват при психолог с тази цел. Много често хората правят това със своите приятели, по време на приятелски срещи, но така натоварваме другия без да искаме, а това може да не е желано от другия. Психолозите обаче имат изградени механизми, които не позволяват това натоварване да се случи с тях. При такава заявка от клиент са достатъчни 2-3 консултации и клиентът не чувства повече потребност да ходи на психолог.

Друга категория клиенти търсят разбиране на определена ситуация; нещо, с което не са могли да се справят сами; нещо, което им е създало дискомфорт, напрежение, лишило ги е от спокойствие и сън. То може да действа и към момента. В този случай клиентът очаква обратна връзка от нас и ние трябва да му я дадем. Той търси друга гледна точка. Чрез терапевтични техники ние му помагаме да погледне ситуацията от друг ъгъл и да вземе сам своите решения. При този тип заявка нещата се случват за около 4-5 сесии.

Следващият тип заявки идват от хора, които се чувстват нещастни за по-дълъг период. Това нещо им отнема удоволствието и радостта от живота и той чувства, че трябва да премахне този товар, защото той му тежи. Тук вече не просто търси емпатия и обратна връзка, а промяна. Тук вече се включва психотерапията. Обикновено това са клиенти с проблеми в отношенията, в поведението, в работата, в реализацията и т.н.

Психотерапията може да бъде краткосрочна (в рамките на 8 до 10 сесии) и дългосрочна.

При психотерапията важи едно основно правило: Всяка психотерапия е създадена за хората, но не всеки човек е подходящ за всяка психотерапия. При различните хора са ефективни различни терапии, затова индивидуалният подход е много важен.

Какво е психологическо консултиране?

Психологическо консултиране е професионална помощ за намиране на решение на проблемната ситуация. 
То е насочено към психически здрави хора, които са в трудни житейски ситуации или искат да подобрят качеството си на живот.
Целта на психологичното консултиране е да помогне на клиента да реши проблема си, да се ​​реализира и промени неефективните модели на поведение,  да живее в хармония със себе си и заобикалящия го свят.
В процеса на психологическо консултиране хората разбират причините за техните трудности и се научават да се справят с тях.

Какви са начините на плащане?

Начините за плащане са: по банков път, EasyPay, epay.bg, Revolut или PayPal.

Има ли възможност за online среща?

Да, разбира се. Оnline терапията се провежда по същата схема, както и традиционната Offline. Online могат да бъдат приложени и трите основни типа терапия: когнитивно-поведенческа психотерапия, НЛП терапия и коучинг. Разликата е, че online имаш възможност да се срещнеш с психолог в удобно за теб време и място. Можеш спокойно да се отпуснеш в комфорта на твоя дом и спокойно да поговориш със специалист по актуалните за теб казуси. Най-удобният начин за провеждане на този тип срещи е използването на Viber, защото приложението е лесно достъпно, лесно за използване и широкоразпространено. 

 

Първата среща е диагностична с препоръчителна продължителност 1 час. Терапевтичните сесии се извършват след предварително записан час. Сесиите се заплащат предварително, след записан и потвърден час.

 

 

Една консултация достатъчна ли е, за да разреши въпросите ми?

Всяка ситуация е различна и зависи от въпроса, с който идваш при мен. Със сигурност ще е полезно първо да се запознаем и да поговорим. После заедно да решим дали да се срещнем отново.

Освен обявените програми, предлагам и програма, която да е напълно съобразена с конкретния казус. Тя може да продължи 1,2 или 3 месеца.  През уговорения период, аз ще съм твой спаринг партньор и човекът, който ще те напътства и подкрепя по поетия от теб път.

След първата ни среща, можем да преценим формата, под която мога да ти бъда полезна.

Защо ми е психолог или личен коуч?! Мога да управлявам живота си и не съм луд?

Абсолютно съм съгласна, че всеки може да управлява живота си. Работата на психолога/коуча не е да те съди, преценява и поправя. Всъщност той е твоят личен треньор. Неговата роля е да те направи добър в твоята игра и по твоите правила. Навсякъде ни поправят... започвайки през училище, университета, работата. Аз няма да те поправям, защото ти не си повреден. Аз ще те изслушам, ще те подкрепя и ще споделя с теб експертизата си. Понякога, когато сме в ситуация, ние не виждаме цялата картинка. Нашите близки ни дават някаква обратна връзка, но тя невинаги е обективна. Ти си експерт по отношение на себе си, аз съм експерт в сферата на психологията и коучинга. Това е среща между двама специалисти, които търсят най-доброто решение за теб!

Имам приятели и чудесна социална среда защо ми е да се срещам с психолог/коуч? Приятелите ми ме съветват безплатно, а за съветите на специалист се заплаща.

Всички имаме приятели и семейство, така е. И това е чудесно! Те винаги ни подкрепят и ни помагат в нашите трудни моменти. Няма по-ценно нещо от тези взаимоотношения. Но понякога в живота се случва така, че не можем да бъдем докрай откровени с тези близки до сърцето ни хора. Причините за това са няколко. Едната е, защото ни е страх да не ни отхвърлят, когато им кажем истинските мисли, които се въртят в нашата глава. Страхуваме се да не ни осъдят за нашите постъпки. Страхуваме се, че може да изглеждаме слаби и така да загубим авторитета си пред обичаните от нас. С други думи, имаме куп причини да не бъдем докрай откровени с близките си. И това е напълно нормално. Точно заради това ти е необходим професионален консултант. пред него можеш да бъдеш напълно откровен, да му довериш и най-малката подробност, без да се притесняваш, че ще бъдеш осъден, Ще получиш изслушване, разбиране, доверие и не на последно място професионална подкрепа. Заплащането е важно за теб, а не за специалиста. Ако получиш  подкрепата безплатно, няма да оцениш стойността на интервенцията. Това не е просто мое твърдение, това е проверено от практиката. 

flowers
flowers
border - end of page
bottom of page