Цвети

Mindset | Как да поставиш целите през 2023 г., за да ги постигнеш

Актуализирано: 3 юли 2023

Защо мечтите ни остават само на хартия година след година

#tsvetysnotes #mentalhealth #личностноразвитие


Слушай статията:


Тази статия е за това как да тръгнеш по пътя на своите мечти и да постигнеш целите си. Краят на декември се характеризира от няколко катастрофи: коледен стрес, семейни сбирки с токсични роднини, и новогодишните обещания.

Вече си на прага на новата година. Пред теб има изцяло нов и празен календар, изпълнен с възможности за личен и професионален успех. Ново начало за твоите цели, които така ревностно искаш да постигнеш... или поне така твърдиш.

Записваш ги грижливо. Годината започва и ти се захващаш с изпълнението им. Записваш се на фитнес, подготвяш си цял списък със здравословни рецепти, подготвяш планове, графици, записваш се на нови обучения, организираш домакинството и правиш нови планове за почистване на дома... и в един момент са изминали нови 12 месеца, а ти откриваш своя списък забравен в дневника си или пък захвърлен в някои ъгъл. Зачиташ се и с не особена гордост разбираш, че целите, написани и поставени, са останали само на хартия... отново!

Ако това е историята и на твоите цели, то бъди сигурен, че това не се случва само на теб.

Каква е причината да не постигаш целите си?

Дали това е липсата на дисциплина, или пък проблемът е в начина, по който записваш своите цели, или пък затрудненията идват от това, че изобщо не записваш това, което искаш да постигнеш? Отговорът по-скоро е комбинация от трите. Но това не бива да те плаши, защото в тази статия ще разбереш как да формулираш, как да планираш и как да постигнеш своите цели, така че да излезеш от омагьосания порочен кръг.

Упражнението, което ще ти споделя днес се нарича T.A.R.G.E.T. (мишена; цел). Този метод се състои от 6 прости характеристики, които целите трябва да притежават, за да бъдат постигнати.

T = tangible = осезаем, конкретен

A = affirmative = утвърждаващ, положителен

R = realistic = реалистичен

G = gain = печалба, полза

E = evidence = факт, доказателство

T = time = време

А сега да разгледаме по-обстойно всяка една от тези характеристики.

1. Целта трябва да е осезаема, т.е. конкретна и сетивно проверима

Сетивата ни са нашият портал към реалността. Чрез тях ние получаваме информация за света около нас. На база на информацията, която постъпва чрез тях, ние тълкуваме реалността. Затова е важно целта да има показатели, които могат да бъдат измерени. Наличието на определени показатели, определя характера на реалността. Точно затова твоята цел трябва да има критерии, чрез които мозъкът да проверява реалността.

2. Целта трябва да е формулирана утвърдително, т.е. положително

Изключително е важно нашите цели ВИНАГИ да са формулирани положително. Нашият мозък не разбира частицата "не". Той не може да прави разлика между положителни и отрицателни емоции. Затова е важно нашите цели да отразяват това, което искаме да постигнем, а не това, което искаме да избегнем.

Това може да ти звучи изключително безсмислено и глупаво, но повярвай ми много често допускаш тази грешка.

Ако искаш да отслабнеш, най-вероятно ще формулираш своята цел като:

"Не искам да съм дебел" вместо утвърдителното " Искам да съм във форма". По-вероятно е да формулираш желание като: "Искам да не ям толкова вредна храна" вместо "искам да имам по-балансиран и здравословен режим". Сега вече разбираш ли какво имам предвид?!

Когато умът улови отрицателна мисъл, той автоматично създава образа, който искаме да избегнем. Не се интересува дали това е желаният от нас резултат, или не. Затова винаги формулирай своите цели положително, т.е. описанието им трябва да изгради в твоето съзнание образа, към който се стремиш, а не образа на това, което искаш да избегнеш.

3. Целта трябва да бъде реалистична

Когато поставяш своите цели, трябва да се увериш, че могат да се реализират за времето, с което разполагаш. Перфектният сценарий предполага целта да се постигне за предварително зададеното от нас време. В същото време обаче това достигане да се приема като предизвикателство.

Друг фактор, който е необходимо да се вземе под внимание, са твоите умения и способности. Ако има нещо, което трябва да развиеш като допълнително умение, то задължително трябва да се съобразиш и с това. Отговорът ти на този въпрос определя времето, което ще ти е необходимо. Важно е да започнеш с отговора на въпроса: "Какви умения са ми необходими, за да постигна своите цели?".

Нека се върнем на примера за здравословното хранене. Ако тръгнеш към тази цел, ще имаш нужда от умения, ориентирани към приготвянето на храната, към дисциплина, необходима да следваш своя план, към воля, необходима да казваш "не", когато усетиш изкушение.

4. Целта трябва да носи някаква печалба

Тук е мястото да се запиташ какво печелиш и какво губиш, ако постигнеш тази цел. Много често се допуска грешката да се постави цел, без да се обмислят последствията, които ще имаме като резултат от постигането на целта. Затова добре помисли за последствията от твоите цели. Прецени добре дали имаш готовността да приемеш промените, които те ще донесат в твоя живот. Мисли и преценявай разумно. Чиста печалба няма. Всяко решение носи както печалба, така и загуба. Важното е да осъзнаваш това и да избереш варианта, който е най-удачен за твоята реалност.

5. Целта трябва да има някакво физическо измерение

Необходимо е да можеш да си представиш целта, да можеш да я визуализираш, да можеш да я създадеш в своя ум. Ако можеш да постигнеш това, можеш да постигнеш и целта си. Определи какво ще усетиш в момента, в който ще постигнеш своята цел.

Създай реален образ в своята глава. Този образ трябва да е толкова реален, че да можеш да го опишеш като реално изживяване. Представи си мястото, на което се намираш в момента на постигането на целта. Представи си хората, които са около теб в този момент. Усети миризмите, чуй звуците. Обърни внимание на начина, по който се чувстваш, когато знаеш, че вече си постигнал своята цел.

Ключът на тази практика е да създадеш и да опишеш момента, в който целта ти вече е постигната.

Създаването на тази картина в твоята глава е важна, защото много често се фокусираш върху целта. Фокусираш се върху всичко, което трябва да направиш, върху ежедневните си дейности по пътя на постигането на целта. Толкова силно се фокусираш, че дори не осъзнаваш, че вече си направил това, което си искал да направиш. Казано по друг начин... вече си постигнал своята цел, а дори не си осъзнал това.

В другия случай формулираш целта или мястото, до което искаш да стигнеш, изключително неясно. Това пречи на осъзнаването на постигнатия резултат или пък целта изглежда изключително невъзможна и непостижима.

Поради това е важно да определим и да създадем представа за точния момент, в който целта е постигната. Това не само ще ти помогне да постигнеш целите, а и ще ти помогне да се настроиш на честотата на това, което искаш да имаш в своя живот. Тази честота ще провокира поведение, характерно за хората, които са постигнали вече това, към което ти се стремиш.

6. Целта трябва да има краен срок

Крайният срок за постигането на целите е важен поради две основни причини.

Първата е, че почти всички имаме лошия навик да отлагаме нещата, които нямат краен срок. Отлагаш дейностите си във времето, измисляш си фалшиви обещания... това стига дотам, че понякога изцяло забравяш своята цел. Нищо, че си си я поставил само преди няколко седмици.

Втората причина е, че когато едно намерение има краен срок, то става по-осезаемо, по-реално. И прави целта по-лесна за постигане.

Затова прегледай добре своите цели. Сложи им краен срок. Прецени и визуализирай колко време ще ти е необходимо да ги постигнеш. Разпредели това в своя календар и определи реда, по който ще се случват нещата. Ако няма краен срок, целта е просто поредното празно обещание.

Още няколко елемента, необходими за постигането на поставените цели

Освен шестте основни характеристики, които целта трябва да има, за да бъде постигната, има и други фактори, които са задължителни за зачеркването на ВСИЧКИ цели в края на годината.

1. Мотивация

Отново се върни към списъка със своите цели. Срещу всяка една от тях запиши каква е причината да искаш да я постигнеш. Какво те мотивира? Какво се надяваш да изградиш с постигането на това?

Дефинирай и запиши това на място, където лесно ще можеш да си го припомняш. Това може да е в дневника ти, на тапет на телефона, табло, на което планираш и организираш своите дейности. Идеята е да можеш да го прочетеш всеки път, когато усетиш демотивация, започнеш да се оправдаваш или да отлагаш.

Загубата на мотивация и желание, отлагането и оправданията могат лесно да победят. Целта на това упражнение е лесно да можеш да си припомниш каква е причината да започнеш този процес по промяна.

2. Раздели целите си в списъци със задачи

Това действие е изключително ключово. То е гаранцията за това, че поставените цели ще станат реалност в края на годината. Неговата същност е простичка. Идеята е целите са се превърнат в списък със задачи.

Започни с първата цел в своя списък. Раздели тази генерална задача на списък с по-малки задачи. Ако това ти е трудно, започни със стъпките, които трябва да предприемеш, за да постигнеш крайната голяма цел.

Връщам се отново на примера за по-здравословния начин на хранене. Ако крайната голяма цел е: "искам да се храня здравословно", можеш да я разделиш на по-малки. Първо можеш да започнеш с две здравословни хранения на седмица. За да се случи това, намери здравословни и лесни рецепти. Направи списък на необходимите продукти и отиди на пазар.

Този процес по разделяне на целите на задачи е изключително полезен и важен. Когато решим да направим нещо, това може да ни претовари и демотивира. Единствената причина за това може да е фактът, че целта изглежда голяма, а изпълнението - невъзможно. По-малките задачи са по-лесни за изпълнение за нашия ум. А това намалява шансовете за самосаботаж.

Поставянето на цели е невероятно мощен инструмент, който може да се използва от всеки, който иска да бъде успешен. Използвай го, за да създадеш живота, който искаш за себе си!

Мечтай смело!

Направи техниката!


510
8