top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Да преживееш Коледа

Как да съхраниш менталното си здраве по време на празниците?

8 техники за преодоляване на стреса по Коледа
 

Слушай статията: И така... започна се! Вече официално сме в празничния период. Въпреки, че това време на годината носи много радости и щастие, то е и най-стресиращото. Освен вълшебства по това време се случват и други неща - учениците излизат във ваканция, настъпват промени в рутината, наближава краят на годината, над главата надвисват крайни срокове, финансовият стрес, семейните взаимоотношения се обтягат, графиците се претоварват... всичко това е огромен източник на стрес, тревожност и умора. Тези фактори поставят хората в състояние на криза.koledna-chasha-s-goreshta-napitkaЗащо това време на годината е различно от всяко друго време на годината?
Празниците в края на годината често са описвани като "най-вълшебното време", "най-магичното време", "най-любимото време", а на практика се изживяват като един от най-стресиращите периоди от годината. А ваканциите бяха едни от любимите ни периоди, нали?!


Но как да се насладиш на тишината и уюта, след като доставките се бавят и ти нямаш подготвен подарък за всички. Това те тревожи и в съзнанието се прокрадват мисли за това, че ще се наложи да пазаруваш от търговския център заедно с цялата тълпа. Или пък просто ще накупиш някакви тривиални и скучни подаръци, за да излезеш от ситуацията.


Със сигурност ще присъстваш на семейна сбирка, която е едва след няколко дни, а ти нямаш никаква идея нито какво ще облечеш, нито как ще протече сбирката.А да не говорим за финансовата страна. Нека си признаем... никой от нас не иска да проследява баланса на своята сметка през декември.
Звучи ли ти познато?
За хората, които живеят под постоянен стрес, допълнителният в следствие от коледния комерсиализъм, гарниран с допълнителен списък със задачи за изпълнение, прави този период "невероятно изживяване". Седни удобно, продължи да четеш и се приготви , защото този период ще бъде РАЗЛИЧЕН!Как да не превръщаш празниците в източник на стрес
1. Създай баланс между личен и професионален живот
Преди да се отдадеш на спокойната празнична ваканция, в офиса те очакват много крайни срокове, които е необходимо да спазиш. Годишните отчети, крайните срокове за проекти и финализирането на работната година трябва да се съчетаят с планиране на празничните дни, с пазаруване на подаръци и други лични организационни дейности. А тази комбинация може лесно да вдигне нивата на стрес до небето.
Опитай се да балансираш личните и работните си задължения. Нещо може да бъде неглижирано за сметка на друго, което е по-важно.
2. Не търси перфектни резултати
Една от най-честите причини празниците да се превърнат в истински ужас са нереалистичните очаквания за "перфектна" почивка, за "перфектна" Коледа.
Изискани блюда, лъскави декори, грандиозни планове за пътувания, големи подаръци... всеки един от нас има собствена интерпретация за това как трябва да изглежда Коледа... или пък друг специален за него повод. Само че тази твоя дефиниция може да бъде емоционално и финансово натоварваща.
Не се стреми да организираш празника си като по каталог. Не е необходимо да имаш "идеалната" универсална Коледа. Нуждаеш се от твоята Коледа.
3. Празниците правят тежките моменти още по-тежки и това е нормално
Когато си тъжен, преживяваш моменти на скръб, отчаяние или някакъв друг вид емоционално страдание, празниците могат да натоварят ситуацията допълнително. По това време на годината отвсякъде ни заливат изображения на перфектните празнични сцени, всяка една рекламна кампания лансира своята интерпретация на празника, която обикновено е нереална и идеализирана, социалните мрежи преливат от снимки на "перфектни" семейства, влюбени хора и фалшиво щастие... всичко това може да направи емоционалното оцеляване много трудно по това време на годината.
Празниците няма да премахнат магически негативните емоции. Напълно нормално и здравословно е да изпитваш тъга, носталгия или самота при определени условия. В крайна сметка празничните дни са просто дни. Този период не е панацея и не изцерява всяко физическо или психическо състояние. Болката няма да изчезне за миг, затова не се насилвай да си постоянно в добро настроение.
Дай си свободата да плачеш, ако ти се плаче, да се ядосваш, да се гневиш или просто да не правиш нищо. Позволи си да изпитваш емоции. Ако е необходимо, поговори с някого, на когото имаш доверие. И не забравяй, че никой няма да те обвини, че съсипваш празничния дух и настроение, изразявайки своите емоции и чувства.
4. Избягвай нереалистичните очаквания
Преди да отвориш социалните медии, за да потърсиш поредното невероятно вдъхновение, отдели си малко време за размисъл. Отдели време да намериш отговор на най-фундаменталните въпроси:

Как всъщност искам да прекарам празниците? Как моите близки искат да прекарат празничните дни?
Отговорите на тези въпроси ще ти помогнат да си изясниш какви са твоите нереалистични представи и напразни надежди по отношение на празничната подготовка. Освен това така ще разбереш от какво имаш нужда ти и от какво имат нужда твоите близки. По този начин ще си спестиш страданието, породено от фалшивото ти чувство за вина. Вина, дължаща се на усещането, че пропускаш нещо, което "задължително трябва да направиш". Това, че празниците са тук не означава, че задължително трябва да се претоварваш.
5. Планирай и се грижи за себе си
След като си наясно как трябва да изглеждат перфектните празници за теб и за близките ти. Можеш да минеш към приготовленията, но преди това планирай добре всичко.
Започни с отбелязването на предстоящите събития и дейности в своя календар. Адаптирай своя график към извънредния период. Не забравяй да отделиш време за празничната декорация, за пазаруване на храна, за търсене и пазаруване на подаръци.
Ако в календара ти висят недовършени задачи като отложени дейности, неплатени сметки, неизяснени семейни взаимоотношения и незавършени проекти, постарай се да ги финализираш преди настъпването на празничните дни.
Прави си малки почивки. Празничните дни идват с много малки радости, които лесно можеш да пропуснеш, ако непрекъснато бързаш и правиш нещо. Затова не забравяй да включиш в графика си и време за теб. Физическото и психическото ти състояние имат нужда да бъдат поддържани във форма.
Направи си празничен плейлист, които да слушаш, докато правиш релаксираща разходка в квартала, които свети в празнични светлини. Поглези се с парченце шоколад или любима бисквитка. Гарнирай го с любимия си билков чай. Отдели си 10 мин за медитация. През това време остави работните задължения в офиса, а домашните- в другата стая. А понякога бягството от празничната атмосфера и суматоха може да е мощно антистрес средство.
6. Приоритизиране и вземане на осъзнати решения
Не е задължително къщата ти да свети като тези от коледните каталози, нали? Нито пък е важно вечерята да е като тази на известен шеф готвач. Инвестирай времето и усилията си в основните и важни за теб и твоите близки дейности. Понякога опростеният вариант е по-добрият вариант за почивка.
Приоритизирай дейностите си така, че да постигнеш своите лични резултати - служебни и лични. Не е необходимо да си максималист в очакванията си и на двете места. Разбери кое е наистина важно да бъде свършено и вземи осъзнато решение да направиш точно тези неща. И че останалите изисквания може би са вменени отвън и не са от изключителна важност за теб и твоите близки. Следователно те са излишно натоварване, от което нямаш нужда точно в този момент.
7. Работа в екип и делигиране
Със сигурност не си Дядо Коледа и точно затова не се опитвай самостоятелно да създадеш перфектния празник. С други думи: не се срамувай да помолиш за помощ и да разделиш задълженията си с някого.
Направи списък с нещата, които трябва да бъдат направени, и разпредели задачите и отговорностите. Помоли половинката да напазарува, накарай децата да подготвят поздравителните картички и да опаковат подаръците. Научи се да делигираш - както вкъщи, така и в офиса.
Празничният период означава споделяне. Но не споделяме само любов и радост. Споделяме си и отговорностите, и задачите.
8. Подреди дома си
Мястото, където живеем, е отражение на нашия ум. Когато домът ни е разхвърлян, мозъкът ни също е объркан. Мислите са ни разпилени и действията хаотични. По този начин външният хаос се пренася във вътрешния свят.
Затова преди празниците почисти и подреди пространствата, които обитаваш. Подреди дома си, подреди бюрото си в офиса. Изхвърли всичко ненужно.
Ако използваш тези прости техники за намаляване на стреса по празниците, лесно ще можеш да превърнеш неприятностите в радости. Съсредоточи се върху изживяването, а не върху отличителните белези. Цени взаимоотношенията си. Те са по-важни от това какво точно ще се случи през празничните дни. И така наистина ще се насладиш на почивката и на празничните дни.
Запомни, че Коледа (а и всеки друг празник) не е необходимо да бъде перфектна. Не е необходимо да имаш максималистични нагласи. Ако нещо те стресира, не се колебай да го елиминираш от нещата, които искаш да правиш на празниците. Ако готвенето те стресира, просто поръчай храна от любимия си ресторант. Ако семейните сбирки ти идват в повече, организирай си пътуване до някоя дестинация, където да релаксираш. Или просто организирай семейна сбирка в своя дом, но в компактен вид. Ако балансът на банковата ти сметка не позволява разточително пазаруване, просто прескочи ненужните безкрайни подаръци. Психичното ти здраве е много по-скъпо от подаръците и храната.
Ако имаш нужда от спокойствие, просто остани вкъщи по пижама. Нищо няма да стане, ако не желаеш да посетиш някое събитие. Спокойствието ти заслужава всяка жертва. Приоритизирай своите дейности и стресът ще бъде значително намален.
Сбъдни твоята собствена Коледа! Изживей празниците, както ти искаш! Радвай се на свободата и почивката. Радвай се на близките си, на спокойствието и тишината на светлите празници!
Стресът и коледното настроение са заразни! Ти избираш с какво да се заразиш!
moiat-podpis-na-bial-fonnotice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page