top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да се справиш с токсичните си роднини по празниците

Как да започнеш отново да се радваш на своето семейство и на уютните празници






 

Слушай статията:



 



Празниците са прекрасно време на красота, топлина, сплотеност, любов и щастие. Трудно можем да си създадем тази атмосфера сами. Имаме нужда от своите близки. Искаме да бъдем със своето семейство. Без тях животът ни е празен и самотен. Но много често изживяването на празниците в обкръжението на нашите любими хора е мисия невъзможна.




koledna-ukrasa-gerliand



За съжаление никой от нас не може да избира своите роднини и семейство. Особено ако една част от семейството е силно токсична... може би леля ти е груба и безпардонна, братовчед ти е изключително неприятен и неуважителен, чичо ти е вечно ядосан или пък баба ти е изключително манипулативна. Със сигурност не си щастлив от това, че ги имаш тези хора в живота си. Но те са част от твоето семейство и това прави избягването им доста трудно в определени моменти.




Обичаш семейството си, но някои от членовете му не харесваш. По-точно не харесваш тяхното поведение. Те са пълна противоположност на теб. И през по-голямата част от времето не можеш да седиш спокойно около тях. В такива моменти напълно осъзнаваш, че не можеш да избираш своите роднини. Но също така добре осъзнаваш, че не можеш и да ги избягваш винаги. И коледните празници са това време, когато избягването на специфичните роднини е още по-трудно. Затова ако търсиш спокойствието, ще се обречеш на самота. По-добрият вариант е да се научиш да се справяш с по-специфичните членове на семейство си.




Трудните и токсични хора са част от живота и можем да ги срещнем навсякъде. А ако си мил, добросърдечен, чувствителен и отзивчив ставаш още по-лесна мишена за тях. Смятат, че е лесно да те манипулират и контролират. Нека сложим край на това.


Ето как да се справиш със своите токсични роднини и да започнеш отново да се радваш на уютните семейни събирания.




Да се насладиш на празниците въпреки своите токсични роднини




1. Подготви се




Знаеш кой ще присъства на празничните семейни сбирки, така че подготви се за тяхното присъствие предварително. Не спирай да си напомняш, че става въпрос само за няколко часа. Мотивирай се и не забравяй защо правиш всичко това. Не забравяй, че това усилие е в името на хората, които обичаш. Имаш правото на семейство. Имаш правото да се радваш на празниците в компанията на тези, които обичаш. Припомни си предишните събирания. Анализирай какво се е случило, за да се стигне до крайния нежелан резултат. Подготви си стратегия, чиято цел е да се постигне до съвсем различен резултат. Поучи се от миналия си опит.




2. Промени своите мисловни нагласи




Не е добре да отиваш на сбирката с негативна нагласа и в лошо настроение. Дори и да има хора, които ще подходят точно така. Постъпи по-зряло. Подходи с позитивизъм, спокойствие и осъзнатост. Ако отидеш с нагласата, че ще е гадно изживяване, то чрез поведението си със сигурност ще постигнеш този резултат. Вместо да си докажеш за пореден път колко е гадно да си заобиколен от роднини, тръгни с нагласата, че не всяко семейство е идеално, но осъзнатите хора успяват да се справят с това. Прояви гъвкавост.

Тръгни с разбирането, че не попадаме винаги в идеална среда, но това не означава, че не можем да постигнем идеални резултати. Крайният резултат зависи изцяло от теб. Нагласите ти определят твоето поведение. Изследвай и анализирай добре своите.




3. Избягвай чувствителните теми




Познаваш тези хора от толкова много време. Някои от тях познаваш, откакто си на този свят. Присъствал си на много семейни сбирки и тържества. Знаеш много добре кои са темите, които разпалват страстите. Те може да са свързани с работа, деца, политика, пари... Избягвай тези теми, ако това нажежава обстановката. Дори и самият роднина да те насочва нарочно към тази тематика, винаги можеш да отклониш разговора и да не се хващаш на стръвта.




4. Приеми ги такива, каквито са




Помниш много добре поведението на тези хора. До болка ти е ясно какво е тяхното отношение. Колко пъти положи усилия да промениш тези хора? Колко пъти тези усилия дадоха някакъв резултат? Колко пъти трябва да понесеш това огорчение? Не е ли по-добре да ги приемеш такива, каквито са?


А и в крайна сметка част от токсичността на тези хора се изразява точно в това, че не те приемат такъв, какъвто си, а непрестанно се опитват да наложат своята гледна точка и да те променят. Те не искат да уважат правото ти на мнение и правото ти да бъдеш себе си. В твое лице те виждат нещо, което е коренно различно от това, което си всъщност. Това тяхно отношение те изнервя и дразни. Е, тогава защо правиш същото като тях?! Приеми правото им да виждат света по свой собствен начин и уважи мнението им. Приемането и уважението не означава, че те са прави. В крайна сметка всеки има право да не знае нещо или пък да прави абсурдни предположения, нали?!




5. Не позволявай да те контролират




Не се конфронтирай с тях, но не ги оставяй и да се държат безумно. Намери начин да отстояваш позицията си и в същото време да поддържаш мира и спокойствието. Токсичните хора много често опитват да манипулират другите. Това им желание се засилва адски много, когато сметнат човека срещу тях за лесна жертва. Когато не могат да манипулират другите, тези хора обикновено се ядосват. В тази ситуация е напълно вероятно да се изкушиш и да се оставиш да те манипулират, за да запазиш мира. Но това изобщо не е решение.


Този подход ще запази привидно спокойствието и ще наруши вътрешния ти мир. А и с това поведение само ще насърчиш още повече манипулативното им поведение. Токсичните хора се насочват към по-емоционалните личности, защото смятат, че те са по-лесна мишена. Все пак манипулацията е основана на базата на натискането на определени емоционални бутони. Трудно би било това да се случи с по-рационален и логичен човек, защото той лесно ще прозре липсата на логика в процеса на манипулация. Когато им се противопоставиш, ти започваш да прекъсваш обичайните им модели на поведение и ги караш да се чувстват несигурни.




6. Не приемай нищо лично




В много голяма част от случаите на токсично поведение, не става дума за човека отсреща. Когато някой се нахвърля върху друг, той обикновено решава вътрешен конфликт. Неговите реакции не са срещу теб, а срещу неговите собствени вътрешни демони. Ти и поведението ти сте само тригерът, който активира това поведение. Затова не приемай нищо лично. Човек вижда в света навън само това, което съществува във вътрешния му свят. Помисли за нещата, в които те обвиняват твоите токсични роднини. И вместо да ги търсиш в своя свят, помисли дали не са валидни за техния свят. Ще се учудиш колко истини има в техните думи и поведение. Само че това не са твоите истини, а техните. Слушай и разбирай, не реагирай на емоционалните бутони, които тези хора натискат. По този начин ще ги опознаеш по-добре.




7. Спомни си доброто




Токсичните хора също са част от твоето семейство. И през годините те също са правили някакви добрини за теб. Припомни си ги. Бъди благодарен за тях. Човек трудно може да е гневен и благодарен едновременно. Заложи на положителното. Никой не ни е длъжен с нищо. Затова нека бъдем благодарни и за малките жестове, и за редките добрини.




Понякога забравяме, че близките ни също са хора. Те също имат своите слабости и специфики. Ако тези хора са ни отгледали, трудно можем да разберем дали поведението им към нас е токсично, или здравословно без да подходим осъзнато. А осъзнатостта предполага да знаем своите слабости, т.е. да познаваме емоционалните си бутони, да знаем кога някой се опитва да се възползва от тях. Да можем да слушаме другия без да влизаме в собствена интерпретация. Да уважаваме чуждата гледна точка и мнение, защото от тяхната перспектива може нещата да изглеждат така, но това да е съвсем различно от обективната истина. Да развием умението да отстояваме своята позиция, но без агресия. Трудно можем да научим това без участието на другите. Близките ни са най-добрите ни учители. Ние избираме дали да ги направим най-големите си врагове, или да ги направим най-добрите си учители. Разбира се, има и напълно непоправими и непоносими хора и тези хора може да са част от нашето семейство. Добре е да знаем как да не попадаме под тяхното влияние и контрол. Колкото и да те блазни мисълта да им покажеш на колко грешен път са, да им навреш грешките в носа и да дадеш максимума от себе си, за да ги поправиш, по-добре е да не влизаш в този коловоз. Те правят същото с теб. Докато следваш този сценарий, резултатите няма да са различни, а изходът от тази ситуация ще е все по-невъзможен. Прояви разум и измъкни всички от този порочен кръг.


Дължиш го на себе си и на своето семейство!



Весели празници!


moiat-podpis-na-bial-fon






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page