top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психологически тест | Oтрицателни черти на характера 2

Тестът ще ти помогне да разбереш какво значение имат твоите отрицателни черти на характера

/психологически тест/







Има ли начин да променим отрицателните черти на характера си – и дори в характерите на хората около нас? Не говоря за личностни различия, където може да се сблъскаме с различни неща. Говоря за отрицателни черти на характера, при които сме склонни да проявяваме егоизъм, незрялост или нещо друго, което затруднява живота на хората около нас. Разтежът е свързан с това да се сблъскаме с отрицателните си харектеристики, да ги разберем и да ги превърнем в положителни. Това е основната житейска характеристика - растеж, а не премирение с отрицателните черти в нас.




По традиция делим своите характеристики на личността на добри, на лоши, на положителни и на отрицателни. Одобряваме или не, ние имаме и отрицателни качества. И в това няма нищо нито лошо, нито ненормално. Това ни прави хора. И по-мъдро е да признаем през себе си тези свои отрицателни черти, за да се помирим с тях. За да ги разберем и да знаем как да ги използваме в своя полза. Всяка една негативна наша черта, ако се използва осъзнато, ще ни бъде в пъти по-полезна.




Днешният тест ще се заеме с тази нелека задача. За да го решиш, ще трябва да се изправиш лице в лице със своите черти, които не харесваш. Може да си напишеш кратък списък на тези свои характеристики. А ако вече имаш идея коя е характеристиката, която не харесваш в себе си, още по-добре.




Изгледай клипчето и избери отрицателното качество, което смяташ, че най-добре те описва:








 



Р Е З У Л Т А Т И







1. Разсеяност




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-razseianost

Това качество си има сериозни причини, които са свързани със структурата на мозъка. Разсеяният човек не забелязва или лесно забравя детайлите. Това е така, защото той е фокусиран върху голямата картина и създаването на незабравимо изживяване. Това качество по правило присъства при хора с по-ниско ниво на интелигентност, които са способни да възприемат основното и да насочат вниманието си към обобщенията. Разсеяните хора забравят често своите ключове или пък да изключат някой от електроуредите вкъщи, но това няма общо с обяснението, че имат лоша памет. А по-скоро обратното. Те пазят прекалено много информация в паметта си или са насочили целия си ресурс към решаването на значим за тях проблем. Разсеяността обаче може да бъде причинена и от умора, липса на сън или пренапрежение. За да се възстановят функциите на вниманието са необходими: пълна почивка, смяна на обстановката и положителни емоции. Добра стратегия е устното изговаряне на действията, които се извършват, и ясното планиране на същите тези действия.




2. Грубост




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-grubost

Грубостта много често е признак за силна личност. Тези хора са уверени в себе си, добре познават своите достойнства, притежават отлични лидерски качества и имат способността да защитават своето мнение. Те винаги успяват да привлекат вниманието към себе си. Много хора харесват прямотата им и способността им да излизат извън наложените рамки. Основното тук обаче е това, че това поведение не трябва да се проявява като арогантност и пренебрежение към околните. Ако забелязваш, че често хората около теб се обиждат, добре е да се замислиш над това как да развиеш своите комуникативни способности и своето чувство за съпричастност - способността да възприемаш емоциите на хората около теб. Наблюдавай реакциите на хората и ще разбереш точно къде прекрачваш границите на позволеното.




3. Несправедливо отношение към хората




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-nespravedlivo-otnoshenie-kym-okolnite-manipulacia

Положителната страна на това качество е, че добре разбирате своите нужди, желания и цели. Това е и причината за поведението, което проявяваш, когато защитаваш своите интереси. Проблемът идва от това, че не винаги умееш да разпознаваш чуждите интереси и да преценяваш ситуацията, защото трудно виждаш нещата от камбанарията на другия. Добре би било да поработиш над емоционалната си интелигентност и развитието на критичното ти мислене. Това ще ти помогне да постигаш своите цели, без да предизвикваш негативни емоции у околните и без да се налага да ги манипулираш. Развитието на качества като толерантност и приемане на правото на другия да бъде себе си би помогнало много в изграждането на добри взаимоотношения.




4. Несигурност




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-nesigurnost

Обикновено хората, които живеят "тук и сега" са ненадеждни. Те умеят да ценят красивите житейски моменти и забелязват полутоновете и нюансите на всеки миг. По правило тези хора са мили, лесно се общува с тях и времето прекарано с тях винаги е интересно. Но на тези хора не може да се разчита по сериозни въпроси, защото те не мислят много надалеч в бъдещето. Оттам идва и несигурността.

От една страна ти си щастлив човек, защото не влачиш със себе си товара на миналото и страха от бъдещето. От друга страна обаче тази твоя безотговорност може да навреди на твоя бизнес и/или взаимоотношения. Добре е да си дадеш сметка, че детското отношение към живота (инфантилността е причината, поради която чувстваш несигурност) е страхотно, но е време да пораснеш. Добре е да придобиеш умението да приоритизираш, да отделяш важното от маловажното и да поемаш отговорност за своите действия. Със сигурност ще ти хареса усещането да бъдеш господар на своя живот.




5. Егоизъм




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-egoisum

Егоизмът е качество, което предизвиква много полемики. Но никой не отрича, че здравословна доза егоизъм е просто необходима. Кой друг би се погрижим за теб, ако не самият ти? Кой друг знае по-добре от теб от какво имаш нужда?


Егоистът обича и цени своя живот. Проблемите идват, когато той цени САМО себе си. Егоизмът произлиза от инстинкта за самосъхранение. Той ни диктува такова поведение, което да ни позволи да запази живота си и своето аз. Не можем постоянно да се жертваме в името на другите като подтискаме своите желания и като пренебрегваме своите потребности. Но е много важно да не сбъдваме своите желания и да удовлетворяваме своите потребности за сметка на околните. Егоизмът понякога е причина да не забелязваме тези, които са около нас, да не се съобразяваме с техните потребности и желания. Противоотровата на това поведение и нарастването на егоизма е само една - грижата за другите. Способността да се види ситуацията от различни гледни точки . Правенето на добри дела е приятно, защото чрез тях ние израстваме в собствените си очи.




6. Самокритика





choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-samokritika

Самокритичността е много ценно качество, което не всеки притежава. Само умен и силен човек може да погледне обективно на себе си, да види своите недостатъци и да потърси начин да ги коригира. Човек с добра самокритика има смислени цели към промяна и по-добър живот. Самокритиката помага да се разработи стратегия, да се сменя тактиката в моментите, когато това се налага. Само че постоянното самоизследване напряга, може да предизвика недоволство от себе си и понякога води до разочарование от себе си и от възможностите, които имаме. Как да се справиш с това?

Опитай се да чуеш мнение отвън: от семейството, от роднините, от приятелите, от колегите. Запиши си всички свои победи и постижения. На провалите гледай като временно явление и ценна обратна връзка, която да ти покаже посоката, в която да вървиш. Не обобщавай и не прави генерални изводи и заключения.




7. Арогантност




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-arogantnost

Арогантният човек знае много добре своите достойнства, уверен е в своите способности и знае много добре какво иска. Почти е сигурно, че имаш с какво да се похвалиш и с какво да се гордееш. Имаш голям резерв от енергия, която знаеш много добре за какво и как да използваш. Съветите, които даваш са ценни, защото опитът, който споделяш, е много ценен. Лошото е, че начинът, по който правиш всичко това, не е най-добрият, защото смяташ себе си за по-умен и по-значим от другите. Почти винаги получаваш негативна реакция, която разваля взаимоотношенията ти и създава напрежение в отношенията ти с колегите.

Няма нужда да "четеш лекции" с агресивен тон на околните, не им натрапвай своята помощ и не им давай нежелани съвети. Дори и да знаеш по-добре и да имаш опит, намери възможност да изслушаш човека и да разбереш неговите потребности.




8. Пасивна агресия




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-pasivna-agresia

Положителното е, че пасивният агресор е възпитан, спазва законите и знае как да се държи прилично. Едва ли някога ще се отнесеш грубо, арогантно или да използваш физическа сила. Със сигурност имаш добре развита емоционална интелигентност и знаеш как да влияеш на хората около теб. Жалко е, че не намираш сили за открит разговор, в който да разрешиш своите проблеми, а предпочиташ това да става чрез средствата на манипулацията, изнудването, лицемерието и безкрайните оплаквания. Добре е да поработиш над това да изразяваш по-добре своите чувства, желания и потребности, да изказваш открито нещата, които харесваш и които не харесваш. Ако усещаш, че някой се опитва да ти доминира, нарушава твоите лични граници. отдели малко време за открит разговор, в който да му обясниш тактично какво мислиш.




9. Алчност




choveche-s-otricatelni-cherti-na-haraktera-alchnost

Това качество лежи върху доброто желание за създаване на стабилна икономическа атмосфера в живота. Средства, необходими за защита на себе си и на близките в ситуация на неблагоприятни финансови катаклизми. Знаеш колко струва трудът ти, оценяваш както своя труд, така и този на другите. Цениш както парите, така и труда. Разпределяш ресурсите си разумно и се стремиш към един разумен бюджет. Но се опитай да разбереш, че парите са средство, възможност, но сами по себе си те нямат стойност. Ако отношението ти към тях е като колекционер, който се стреми само да спестява повече и повече, добре е да помислиш над това каква е ползата ти от тези спестявания? Животът е сега, разбира се, не забравяй и плановете си за бъдещето. Добре е да се запознаеш с основите на финансовата грамотност, за да можеш да разпределяш своите средства разумно. Със сигурност добре разбираш, че никой не харесва алчните хора, а безцелните колекционери предизвикват съжаление. Осен това парите инвестирани в добри дела, правенето на подаръци и украсяването на живота в ярки багри е нещо превъзходно! А и никой не е способен да спечели всички пари на света!




Не забравяй, че сме низ от особености, а тези особености ни правят уникални! Чертите на характера не са нито добри, нито лоши, нито положителни, нито отрицателни. Зависи от нас как ще ги изразяваме. Изборът е наш!


moiat-podpis-na-bial-fon

предупреждение-на-бял-фон-с-текст-този-пост-цели-да-предостави-полезна-информация-но-не-замества-професионалните-съвети-диагностика-и-терапия

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page