top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Имаш ли нужда от психолог? | Taboo

5 причини да посетиш психолог







 

Слушай статията:



 



"Трябва ли да посетя психолог?" - въпрос, който толкова много хора си задават ежедневно, но много малко от тях се осмеляват да го изрекат на глас. Малцинството, което се осмелява да зададе въпроса, и да посети кабинета на психолог обичайно споделя, че тази крачка е била правилна и е променила посоката на живота им. След това препоръчват на всички около тях, че е добре да опитат поне веднъж.




човече-с-коса-от-листа-кашпа



Подлагането на психотерапия не те прави нито слаб, нито луд. Напротив - прави те силен. Всеки един от нас има лични казуси, с които се бори, без значение дали го осъзнава, или не. Посещението на терапия ще ти помогне да се справиш със стреса, безпокойството и тревожността и ще те насочи към един по-щастлив начин на живот.







Ето и 5те причини, поради които можеш да си запишеш час при психолог още сега:




1/ Настъпва голяма промяна в начина на живот




Промяната е единственото сигурно и постоянно нещо в нашия живот. Но промяната има нужда от посока, защото тя може да бъде благоприятна или неблагоприятна за теб. Промяната може да бъде стресираща. Работата с терапевт може да ти помогне да се приспособиш към промените в своя живот по-бързо и по-ефективно.




Много хора започват терапия като резултат от негативна промяна в техния живот, през която преминават - раздяла, загуба на работа, смърт в семейството. В тези трудни ситуации терапевтът може да ти помогне да се справиш и да продължиш живота си напред.




Но повечето хора не си дават сметка, че и положителната промяна също може да е източник на голямо количество стрес. Възможно е от скоро да си младоженец, да си намерил нова работа, да си завършил висше образование, купил си си ново жилище или имаш бебе. Психотерапевтът може да ти помогне да разбереш по-добре житейската ситуация, в която се намираш, и да създадеш стратегия, която да ти помогне да й се насладиш. Ако причината е новата ти работа, то психотерапията ще ти помогне да придобиеш повече увереност, да се приспособиш по-успешно към новата си роля и ще получиш набор от инструменти, чрез които да управляваш стреса в своето ежедневие.




2/ Чувстваш се изгубен и неспособен




Учиш се да се справяш със стреса, създаваш стратегия за управление в

движение. Обичаш своята работа, обичаш семейството си, обичаш близките си и искаш да повишиш качеството си на живот, качеството на своите взаимоотношения, искаш по-висока позиция, но се страхуваш, че не си достатъчно добър и че не заслужаваш това. Повечето от нас често страдаме от синдрома на самозванеца. Прибираме се вкъщи и непрестанно се оплакваме от своята работа, срещаме се с приятели и не спираме да се оплакваме от своето семейство. Често тези излеяния са придружени от неуправляеми пристъпи на тревожност, емоции, сълзи, хипервентилация. Докато един ден не осъзнаеш, че си победен и ситуацията те е съкрушила. Едва тогава разбираш, че нещо не е наред.




Тогава започваш да търсиш решения. Търсиш специалист, който да ти постави "диагноза". Жадуваш за този момент, защото поставянето на "диагнозата" изяснява ситуацията. Проблемът става вече разбираем и решението лесно за намиране. Врагът вече е ясен. А когато знаеш с какво се бориш, можеш да направиш и стратегия. Разбира се, с помощта на психотерапевта. В практиката си той се е сблъсквал с подобни ситуации и ще може да те насочи към методи, които биха били полезни и за теб.




Няма нищо лошо или срамно в това да се чувстваш зле и да си в подобно състояние. Важно е да поговориш с психотерапевт или психолог, когато изпитваш някаква негативна емоция - като страх, гняв или тъга за по-продължителен период от време или пък имаш проблем със съня или с нормалното си функциониране в професионален или личен план. Промените в настроението може да са признак на психично състояние, което не бива да неглижираш. По-добре е да вземеш мерки навреме и да си спестиш евентуални усложнения.




3/ Приятелите и семейството ти са "кошче" за твоите душевни отпадъци




Ако имаш опасенията, че твоите приятели, семейство и колеги са под постоянен обстрел на твоето непрекъснато споделяне на проблеми, може да помислиш за посещение на терапевт. Това е предимство, което може всеки да използва. Във всяка една ситуация е полезно да обсъдиш с неутрален човек, който да ти даде своята неутрална гледна точка. Това не означава, че приятелите ти и семейството ти не те подкрепят. Напротив. Но терапевтът ти ще погледне ситуацията отстрани, напълно обективно, за да ти помогне да вземеш правилните решения.




Психотерапията ще ти помогне да разбереш кога си прекалено строг със себе си или пък кога приемаш нещата прекалено лично. Споделяйки нещата, които са емоционално трудни за теб, с терапевт, ще започнеш да откриваш мисловните и поведенческите си модели и ще се научиш да ги контролираш. В психотерапията ще се запознаеш със своята емоционална страна и със своята импулсивност. И най-вече ще разбереш много нови и полезни неща за себе си.




4/ Искаш да си по-добра версия на себе си



Ако искаш да бъдеш по-добра съпруга или съпруг, ако искаш да си по-добра майка или по-добър баща, ако искаш да си по-добър шеф или работник, ако искаш да си по-добра версия на себе си във всички свои житейски роли, то психотерапията определено е за теб. Околните може да ти дават най-доброто от себе си, но ти да не умееш да изразяваш своята привързаност, благодарност и любов към тях. Затова е важно да вземеш контрола на своето психично здраве. Възможно е в теб да живее страхът, че твоите вътрешни казуси ще отегчат хората, които обичаш, и те ще те напуснат завинаги. Затова искаш да бъдеш по-добър от това, което си в този момент.




Терапията ще ти помогне да видиш мисловните капани, в които попадаш. Възможно е да проявяваш прекалена строгост към себе си. Терапията ще те научи да откриваш и да управляваш своите деструктивни мисловни и поведенчески модели, а това ще ти освободи много време и енергия за истински важните неща.




Не е необходимо да си в някакво специфично психическо състояние, за да искаш да се подобриш. Почти всички сме в жестока битка с перфекционизма. Той ни прави изключително строги към нас самите. Терапията ще ти помогне да видиш къде са силните ти страни и кои са твоите слабости. Но не с цел да си поставиш оценка, а с цел да знаеш къде нещата ще ти се получават лесно и къде трябва да вложиш малко повече усилия. Къде може да се подхлъзнеш и с какъв арсенал от качества и умения разполагаш. Познавайки своите оръжия (слабостите също са оръжия), можеш да действаш според създалата се ситуация и да извлечеш максимума. Терапията ще ти помогне да осъзнаеш, че вече си достатъчен такъв, какъвто си.




5/ Време е да оцениш живота си



Не е необходимо да има нещо "нередно" в живота ти, за да потърсиш подкрепата на психолог или психотерапевт. Терапията ще ти помогне да дефинираш своето лично щастие и да създадеш стратегия за постигането му. Психотерапията ще ти помогне да откриеш своите ограничаващи вярвания, своите деструктивни мисловни и поведенчески модели. А те са истинската ти пречка да подобриш своя живот.







Терапията ще ти помогне да откриеш своята склонност да правиш другите щастливи. Няма лошо да обичаш хората около теб и да искаш да им дадеш най-доброто, но не може всички да са щастливи. Една от най-големите изненади, които хората откриват по време на психотерапията, е, че те не са отговорни за щастието на другите. Това е капан, в който много лесно може да попадне всеки един от нас, но е важно да умеем бързо да се върнем към реалността. В крайна сметка ние контролираме и сме отговорни единствено за собствените си действия и реакции. И това е едно от нещата, които терапията ще ти помогне да разбереш и да се научиш да прилагаш на практика.




Всеки има какво да научи от психотерапията



Всеки може да се посвети на себе си в даден момент. Психотерапията е време за себепознание и себеразбиране. Тя може да е краткосрочна, но може да бъде и в по-дългосрочен план. Когато прецениш, че си в стресов период, можеш да имаш режим по 1 час на седмица, а когато се чувстваш добре, можеш да разтегнеш интервала между срещите - 1 час на 2 или 3 седмици. Всичко зависи изцяло от теб.




Ако си готов да преминеш към по-добра версия на себе си, можеш да започнеш още сега. Можеш да работиш и онлайн. Психотерапевтът ти ще ти помогне в идентифицирането на основните казуси, които е необходимо да решиш, ще ти обясни и с негова помощ ще създадете стратегия, за да постигнеш желаните от теб резултати.



moiat-podpis-na-bial-fon






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page