top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Всичко, което трябва да знаеш за online терапията

Психологическо консултиране и терапия online





button-enter



Online терапията набира все повече популярност, особено в условията на пандемия, в които всички ние се намираме. Лесно е, защото може да се проведе от всяка точка на света. Елиминира и пътуването до офиса на терапевта.




Възниква обаче въпросът дали online терапевтът/ консултантът предоставя качествени услуги, дали ефектът е същият като при терапията лице в лице и дали от другата страна на линията стои истински човек или някакъв бот.




Затова в тази статия ще обсъдим какво можеш да очакваш от online консултирането и терапията и какви са ползите от този тип консултиране.




Търсенето и получаването на психологическа помощ (изобщо на каквато и да било друга) може да се окаже много трудна задача, когато не знаеш какво търсиш и откъде да започнеш. Наблюденията ми в практиката показват, че много хора изпадат в такава ситуация и затова реших да изясня неизвестното и да го направя по-ясно.




Интернет пространството може да бъде извор на изключително полезни инструменти, знания и методи, стига да знаем как да го използваме правилно.




Да започваме!




Кой е online терапевтът/ консултантът?





Online терапевтът е необходимо да бъде реален такъв, т.е. да е завършил необходимото образование и да е преминал необходимите обучения и квалификации.




healee-1

За това гарантира и платформата, която предоставя подобен тип услуги. Важно е тя да също да е утвърдена, защото това означава, че тя има система за проверка на хората, с които работи, и чиито услуги предлага. Проверявай добре платформите и терапевтите, чиито услуги предлага. Добрите платформи следят за работата на своите терапевти като проследяват тяхната работа, базирайки се на обратна връзка от клиентите.




my-office

Голяма част от специалистите имат и практики offline. Обикновено платформите споделят адреса на практиката в профилите на своите терапевти. Силата на високите технологии позволява на тези специалисти да стигнат до повече хора - в различни населени места, където липсва предлагане на подобен тип услуга, или извън страната, където е трудно да се намери терапевт, който да проведе терапията на майчиния за клиента език. А езиковата бариера и дефицитът понякога са от решаващо значение. Премахват се границите и услугите на добрите терапевти стават все по-достъпни. Така се увеличава и шансът да се помогне на повече хора, които се нуждаят от терапия, и има желанието да подобрят качеството си на живот.




my-profile-in-healeeMD

Терапевтите обикновено използват чатове на живо и видео разговори, за да осъществят връзката със своите клиенти. И online, и offline терапевтът разполага с едни и същи компетенции, знания и ресурси. Може да предложи подкрепа при състояния като:

- депресивни състояния;

- панически пристъпи;

- проблеми във взаимоотношенията;

- тревожни състояния;

- ниска самооценка;

- стрес и бърнаут;

- преминаване през житейски трудности.




Терапевтът е в online пространството готов да поговори с теб за всичко, което те притеснява в областта на психичното здраве. Способен е да прояви емпатия и да даде адекватни съвети и обратна връзка дори и през екрана на мобилното устройство.




Предимства на online терапията




Едно от най-големите предимства вече го споменахме - преодоляването на разстоянието. В моята практика работя с хора от различни краища на България и чужбина. И затова съм безкрайно благодарна на технологиите, които ми позволяват такъв широк обхват на работа, и ме срещнаха с невероятни и стойностни хора, с които имам огромната привилегия да работя в дългосрочен план!




Освен това при online консултирането имаш възможност да проведеш среща със своя терапевт докато си вкъщи, навън, в училище, в университета, на работното място. Ако естеството на твоята работа не позволява да си вземеш почивен ден, за да се погрижиш за своето психично здраве, то можеш да проведеш своя разговор по време на обедната почивка, докато обядваш.




За хора със социална тревожност това е много добър вариант, тъй като за тях пътуването до офиса на терапевта е истинско изпитание. Освен това онлайн терапията спестява и допълнителните разходи, което също за някои хора, е голям бонус.




Стигмата все още тегне над психичното здраве и точно тя е и пречката доста хора, осъзнавайки, че имат нужда от психологическа помощ, да се обърнат към специалист. Online терапията дава възможността да запазиш изцяло в тайна работата със своя терапевт. Единственото, от което имаш нужда е личното ти мобилно устройство и малко лично време. Хората, жертви на домашно насилие, много често не могат да напуснат своите домове, за да се срещна с терапевт. Online консултирането прави тази услуга достъпна и за тях.




Нивото на достъпност на online терапията/ консултирането го прави добро решения за работа над всеки психологически казус.




Ефективна ли е online терапията




my-profile-in-healeeMD-2

Ефективността на терапията по принцип е доста трудно да бъде оценена.

Нивото на ефективност зависи от много фактори- един от най-важните фактори е съдействието на клиента. Също както и в терапията лице в лице много е важно нивото на ангажираност на самия клиент и прилагането на промените на практика. И все пак платформите, предлагащи терапия online, имат и система, по която клиентите определят качеството на предлаганата услуга. Това е т.нар. рейтинг.




В същото време взаимодействието лице в лице е един от най-важните елементи в психотерапията. И ако имаш възможност да се срещнеш със своя психотерапевт на живо, не се колебай да го направиш. Но ако имаш обективни причини това да не може да се осъществи, online консултирането със сигурност ще е перфектна алтернатива. Изследване, публикувано през 2014 г., съобщава, че терапията online е също толкова ефективна, колкото и терапията лице в лице. Подобно проучване, публикувано в Journal of Psychological Disorders през 2018 г., че конгнитивно-поведенческата терапия, проведена online, е също толкова ефикасна, колкото и терапията проведена offline.




Как да прецениш дали терапевтът е надежден?



Първо провери платформата - доколко е надеждна и как гарантира, че хората, чиито услуги предлага, са квалифицирани специалисти. Разгледай подробно неговия профил в платформата за online консултиране. Обърни внимание на снимката на този човек. Помисли дали ще ти е приятно да работиш с този човек, ще можеш ли да бъдеш напълно честен и открит с него? Готов ли си да му споделиш най-съкровенните си мисли? Прегледай в какви направления работи този специалист. Ако можеш, прецени дали неговата квалификация и образование подхождат на твоя психологически казус. Ако не можеш да прецениш, попитай. Това ще ти даде и по-голяма възможност да прецениш как общува този човек, какъв е стилът му на общуване и изразяване и до каква степен това съответства на твоите лични предпочитания. Провери рейтингът и мненията, които останалите споделят за този терапевт, това ще ти помогне да прецениш още по-добре.




След това прегледай информацията за контакт. Телефонният номер не е задължителен. Терапевтите трудно смогват със случайните телефонни позвънявания без предварителна уговорка. Възможно е в момента, когато искате да се свържете с терапевта, той да работи с клиент и да няма възможност да разговаря. Уебсайтове, които имат лош дизайн, информацията, която е споделена в тях е съмнителна и неактуална, са лош признак. Ако си избрал определен терапевт, с който искаш да работиш, задължително прегледай подробно сайта му. Той ще ти даде много информация за личността на терапевта, неговия начин на работа, методи и философия. Ако нещо ти се стори прекалено хубаво или съмнително, то има голяма вероятност да е точно така. Не забравяй да провериш и физическия адрес на практиката. Има специалисти, които работят и само online, те по-често нямат физически адрес. Добре е да ги провериш много внимателно по другите критерии преди да им се довериш.




Най-важното е да търсиш надеждни платформи и да провериш добре терапевта преди да му се довериш. Интернет пространството крие колкото ползи, толкова и капани. Затова е добре да бъдем внимателни, да действаме осъзнато и отговорно!




Всеки един момент е подходящ да започнеш своето пътуване към подобряване на своето ментално здраве. Може да е плашещо, но след като започнеш, след като намериш правилния терапевт, процесът е плавен и разбираем, а ползите от него усещаш още при първата среща. Според проучванията терапията online е също толкова ефективна, колкото и терапията лице в лице.




Пази се, прави осъзнати избори и се грижи за себе си!




moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page