top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Кога психотерапията НЕ помага | Taboo

5 основни пречки пред психотерапията да ти помогне







 

Слушай статията:




 

Несъмнено за кратък период в обществото стигмата над психичното здраве постепенно започва да се вдига. До скоро разговорите за вътрешния свят се смятаха за тема табу. Днес вече са нормални разговори, които можеш да водиш на маста, докато вечеряш със своето семейство.




Всяко нещо обаче има и обратна страна. Търсенето на професионална помощ започва все повече да се приема като нещо нормално и рутинно. Терапията започва да се издига на пиедестал и да се схваща като край на всички проблеми, свързани с психичното здраве.




Но... терапията НЕ винаги сработва и НЕ помага на всеки!




jena-koiao-razgovarq sys-svoia-psihoterapevt




Целта на този пост не е да те обезсърчи и да те откаже да потърсиш професионална помощ. По-скоро искам да ти помогна да създадеш правилни и реалистични очаквания. Понякога нереалистичните очаквания могат да бъдат много обезсърчаващи и травмиращи.







Добрата новина е, че много от причините терапията да няма положителен резултат са поправими.




Затова нека се потопим в темата за неползотворната терапия и да разгледаме някои от основните причини, поради които това е така.







Как разбираш, че терапията не ти помага?




Какво точно имаш предвид, когато кажеш, че терапията не ти помага?



Облекчението да имаш пред себе си човек, които е абсолютно безпристрастен. Компетентен човек, с когото да говориш за своите проблеми. Човек, който да те приеме и да знае как да те изслуша.

Това ли е крайната цел на терапията обаче?




Ако терапията не сработи от първата среща със специалист, това означава ли, че не ти е писано да тръгнеш по пътя на търсене на решения?








Изключително често се случва хората да са скептични, когато за първи път посещават психолог или психотерапевт. Ако имаш съмнения дали твоята терапия ти помага, или не, тези притеснения са напълно нормални.




Когато хората казват, че терапията не работи, те имат предвид, че инструментите и насоките, получени от техния психотерапевт не им помагат да се справят със своето състояние или да управляват стресовите фактори, които са ги провокирали да потърсят помощ.




Успешната терапия означава, че човекът усеща облекчение на своите симптоми. Придобил е нови умения за справяне със специфичните си състояния и деструктивните мисловни и поведенчески модели.




Важно е да отбележа, че терапията не започва да действа мигновено и не е бързо решение. Освен това тя не е и пасивен процес. Тя не е вълшебно хапче. Изисква време и усилия.




Приемът на медикаменти е насочен към определен симптом и осигурява облекчение за кратък период от време. За терапията основната цел често е да се стигне до основите на проблема, до първопричината за начина ти на мислене и поведение. А този процес отнема време. И не е линеен.




И не, не си обречен завинаги да стоиш в процес на терапия, въпреки че не ти помага. А дори и да ти помага, отново не е необходимо да си заклещен в този процес. Здравословната психотерапия би трябвало да има за цел да ти даде инструментите и методите, от които имаш нужда, да се справяш самостоятелно със своите ежедневни житейски ситуации.




Има много причини да не сработи терапията. Могат да се появят пречки и затруднения. Идентифицирането на тези пречки обаче може да е изключително полезно. На първо място ще си наясно, ти и твоят терапевт, какво е необходимо да се поправи. И от друга страна това може да е и част от терапевтичния процес.







5 причини, поради които терапията да не ти помага




1/ Резистентност към терапия



Да. Добре прочете. Първата и най-честата причина психотерапията да не сработи е, че човекът не иска да се промени.




Лесно попадаме в клопката на старите си навици и поведения. Дори и да знаем, че по този начин си вредим. За да може да сработи терапията и да бъде ефективна, човекът трябва да иска да работи върху себе си.




Това е процес, който изисква пълната ти ангажираност. Трябва да желаеш да работиш за постигането на резултати. Необходимо е да играеш активна роля в това пътуване. Да имаш готовността да действаш. Да искаш да излезеш от комфортната си зона. Към терапия се пристъпва с цялото си сърце, с готовност и намерение за постигане на по-добра версия на себе си.




2/ Не си честен




Знам, че това може да те подразни, когато го прочетеш, но налага се да ти го кажа. Ако не си честен със своя терапевт, единственото, което постигаш е да губиш време и пари.




Как терапевтът ти да ти помогне да се справиш с тежка раздяла след дългогодишна връзка, ако все още се срещаш с този човек и продължаваш да си пишеш с него, без да отбележиш това пред терапевта си?




Много хора изпитват срам, тревожност и безпокойство, когато обсъждат проблематичното си поведение и мисли. Затова много често изкривяват разкази си по време на терапия така, че да поправят това. Само че поправяйки разказа си за определена ситуация, не поправяш реалността. Само използваш терапията, за да се самозаблудиш и да пренапишеш своята история.




Психотерапевтът ти може и никога да не разбере истината. Ама това няма и огромно значение. Защото единственият резултат, който ще получиш чрез това е значителното забавяне и възпрепятстване на емоционалното си и умствено възстановяване.




Можеш да облекчиш гузната си съвест за момент и в същото време се подготвяш за по-голяма мрежа от лъжи и бъдещи усложнения за напред.




За да работят оптимално отношенията терапевт-клиент, честността е първото необходимо условие.




3/ Терапевтът ти не е специалист в областта на казуса, който искаш да решиш



Ако имаш стомашни проблеми, не отиваш на травматолог, нали? Ако имаш тежка фобия от паяци и посетиш терапевт, който се занимава със семейна терапия, това не би имало много логика, нали?




Затова е изключително важно да направиш проучване. Необходимо е да откриеш терапевт, който да е подходящ за симптомите, които имаш. Отдели време и проучи в какво са специализирали терапевтите, които ти допадат. Проучи дали имат опит с казуси като твоя. Това може да е изключително важен фактор за успеха на психотерапията.




4/ Връзката с терапевта



Процесът на терапия е специфичен вид общуване, в което разкриваш най-уязвимата, честна и реалистична версия на себе си. Понякога се оказва, че не си бил толкова откровен със самия себе си, колкото си със своя терапевт.




В процеса на психотерапия можеш да говориш за детството си, за минали травматични преживявания, за всеки един детайл от вътрешния си свят. Тези неща може да не си споделял на никого - да си ги спестил на близките си, на приятелите си, на себе си.




Поради този специфичен, чувствителен и деликатен аспект на терапията, жизненоважно е да изградиш силна и здравословна връзка със своя терапевт.




Знам, че звучи плашещо, а всъщност е просто. Терапията не работи без доверие.




Това не е усещане, което ще те порази веднага. Възможно е да отнеме време. Да се отпуснеш, да се разкриеш, да провериш доверието и да се почувстваш сигурен в отношенията си със своя терапевт.




Ако смяташ, че има някаква несъвместимост между теб и терапевта ти, можеш да обсъдиш това с него. И напълно в рамките на нормалното е да потърсиш нов. И не, не е нито егоистично, нито подло.


Всеки, който работи в областта на психичното здраве, знае колко изключително важна е доверителната връзка между клиент и терапевт. И всеки истински професионалист би подходил с разбиране и би ти позволил да опиташ отново с някой друг. Дори би бил готов да ти съдейства.




5/ Нуждаеш се от различен терапевтичен подход



"Психотерапия" е обширно понятие. Съществуват различни форми на терапия, различни школи, различни методи и стратегии.




Всеки терапевт използва различна форма на терапия. Затова ако смяташ, че настоящия метод на терапия не работи за теб, спокойно можеш да споделиш това с терапевта си.




Някои от основните типове психотерапия, които се прилагат са:




  • Психоанализа

Този терапевтичен подход е изключително подходящ при депресия, тревожност и други психични разстройства. Терапията протича чрез свързване на подсъзнателния и съзнателния ум. Работи се със страхове, спомени, конфликти и травми и се търсят корените на проблема.




  • Когнитивно-поведенческа терапия

Концепцията на този тип терапия се основава на това, че нашите мисли влияят на нашите емоции, а те от своя страна влияят на нашето поведение. От човека се изисква да говори свободно за настоящото състояние на своя живот и за всички затруднения, които изпитва в настоящия момент. Терапевтът помага да бъдат идентифицирани мисловните и поведенческите модели, които са неефективни или деструктивни.




  • Невро-лингвистично програмиране

Твоят процес на мислене отразява начина, по който разбираш това, което се случва около теб. Начинът, по който използваш езика, думите, които подбираш, показват как разбираш случващото се около теб. А поведението ти е начинът, по който организираш своите идеи и действия, според целта, която искаш да постигнеш или според резултата, който искаш да избегнеш.




  • Интегративна терапия

Много терапевти се специализират в един конкретен метод, но голяма общност от психолози и психотерапевти използват повече от един подход. Ефективният терапевт може да приспособи своя подход, за да може да отговори на твоите потребности по най-адекватния начин.




Как да разбереш дали терапевтът ти е неподходящ за теб?



Терапевтичният процес е некомфортен и неудобен. Независимо дали целта му е преодоляване на травма, дали се лекува психично състояние или заболяване, дали се създават стратегии за справяне с реалността или пък се работи в посока личностно развитие.





Затова е важно да можеш да направиш разлика между емоционалните неразположения, причинени от растежа, и терапевт, който не ти помага.


Ето няколко фини детайла, за които е добре да следиш:


  • Не се чувстваш комфортно, когато се срещаш със своя терапевт;

  • Липсва гъвкавост в терапевтичния подход и въпреки, че обсъждаш това с терапевта си, той отказва да приложи необходимите промени;

  • Терапевтът няма стабилни лични граници;

  • Терапевтичните срещи не са безопасно място, където да изразиш своите емоции, главно заради поведението на терапевта;

  • Не усещаш, че терапевтът ти те чува;

  • Терапевтичните срещи остават в теб усещането, че си осъден;

  • Терапевтът ти налага своя собствена програма и не се съобразява с целите, които сте поставили на терапията;

  • Терапевтът ти не ти е от полза и не те утешава;

  • Не получаваш стойностна и осезаема информация, която да можеш да приложиш в реалността извън офиса на терапевта.




Не забравяй, че напредъкът в терапията не винаги е очевиден и осезаем. Постигането на резултати може да отнеме време. Ако имаш съмнение за някои от изброените признаци, изговори това с настоящия ти терапевт. От разговора ще имаш отговор на въпроса: "Дали е време да смениш своя терапевт?".




Не се притеснявай да обсъдиш всичко с него. Понякога затрудненията са част от терапията. Те могат да възникнат в контекста на сесиите и обект на твоите емоции да е твоят терапевт, а всъщност може да са свързани с казуса, заради които си решил да се подложиш на психотерапия.




Действай смело и не се страхувай да предизвикваш себе си!



moiat-podpis-na-bia-fon






 

Често задавани въпроси:

Защо терапията не винаги работи?

Психотерапията и психологическото консултиране са невероятно мощни. В рамките на 1 час могат да се случат много важни и значими неща. Но има няколко причини, поради които терапията не работи. Някои от тях са:

- клиентът не е способен или отказва да направи истинска промяна;

- подходът на терапевта не е адекватен спрямо целта на терапията;

- липса на доверителна връзка - клиентът не е откровен, не кооперира и не полага необходимите усилия да приложи стратегиите, обсъдени по време на терапията, в реалност

Възможно ли е психотерапията да влоши състоянието?

Каква е успеваемостта на терапията?

Защо терапевтът прекъсва терапията?


 



notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page