top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Taboo | Първа терапевтична среща с психолог

Какво да очакваш при първата си терапевтична среща с психолог или психотерапевт?







 

Слушай статията:



 



Започването на психотерапия или просто единична среща с психолог или психотерапевт може да бъде доста изнервяща за много хора. Тя е сложна дори и за хората, които нямат проблем да споделят. Едно е да споделяш с човек, който познаваш и на когото имаш доверие, съвсем различно е да разкриеш себе си пред напълно непознат човек. Не знаеш откъде да започнеш. Не знаеш какво очаква терапевтът ти да споделиш с него. Напълно нормално е това да минава през ума ти преди първото ти посещение при психотерапевт.




Ако все още се притесняваш да посетиш психолог или психотерапевт, защото не знаеш какво да очакваш или пък те плаши неизвестното протичане на първата среща със специалист, продължи да четеш. полезно е да знаеш как изглежда неизвестното.




snimka-na-ofisa-mi



Противно на общоприетите схващания твоят терапевт няма да очаква да

споделиш всичко още на първата ви среща. Психотерапевтът се движи с твоето темпо и работи така, че да се чувстваш спокойно и комфортно. Затова няма от какво да се притесняваш. Просто се отпусни и имай готовността да споделяш. Всичко останало ще се случи по естествен начин.




Не е необходимо да чакаш, докато изпаднеш в истинска криза, за да започнеш психотерапия. Можеш да посетиш терапевт по много причини - от това да подобриш своето психично здраве до поставяне на цели и успешното им постигане. Психотерапията е колкото лечебен процес, толкова и превантивен.




Какво да очакваш от първата си терапевтична среща?




Първата ти терапевтична среща е само събирателен образ на това, което можеш да очакваш в следващите сесии. По време на първата среща терапевтът ще се стреми да те опознае като пациент. Ще иска да разбере какво те е довело в неговия офис. Ще попита за проблемите, с които искаш да се справиш. Възможно е да поиска да разбере и какви са очакванията ти за процеса, за да може да се насочи към холистично лечение. А ако се затрудняваш да определиш какъв е истинският проблем, не се колебай да си запишеш час за първа терапевтична среща със специалист. Терапевтът е човекът, който най-добре може да ти съдейства в намирането на този отговор.




Ако вече си запазил своя час за първа терапевтична среща, добре е да имаш предвид няколко неща:




1. Обърни внимание на това как се чувстваш по време на срещата




В процеса на психотерапия споделяш много лична информация, но не очаквай от терапевта ти да бъде твоят най-добър приятел. Неговата работа е да те изслуша, да ти даде адекватна и градивна обратна връзка и да ти окаже необходимата помощ и подкрепа. И за да се случи всичко това, необходимо и достатъчно условие е да имаш доверие на своя психолог или психотерапевт. Затова потърси човек, с когото ще ти е лесно да се свържеш. Все пак ще виждаш този човек поне веднъж седмично и ще обсъждаш с него лични и деликатни теми.




2. Забележи дали се притесняваш да изразиш напълно себе си




Много хора заключват в себе си толкова много емоции до състояние на непоносимост. Чак когато достигнат този краен предел, те правят решаващата крачка и търсят психологическа помощ и подкрепа. Ако и ти спадаш към тази категория, не отлагай до точката на непоносимост. Освободи се от този товар възможно най-бързо. Не се притеснявай, че няма да съумееш да скриеш своите емоции пред терапевта. В хода на терапевтичния разговор се стига до облекчение, защото срещу теб седи човек, който не те съди и те приема такъв, какъвто си. Това може да доведе до освобождаването на много емоции, а да те бъдат придружени от сълзи. Отпусни се и не се съпротивлявай. Тази реакция е добър знак и е част от процеса на терапия.




3. Психотерапевтът осигурява ли ти конфиденциалност?




Много голяма част от хората не споделят какво се случва в техния вътрешен свят, защото се страхуват от това, че някой ще осъди споделеното или пък ще използва тази деликатна информация, за да ги уязви по някакъв начин. Този страх и притеснение няма място в защитената среда на психотерапията. Терапевтът е длъжен да пази в тайна всичко, което споделяш с него. Затова не спестявай нищо. Понякога се налага с терапевтична цел да се посочи пример на казус от практиката, но в този случай терапевтът акцентира на важното, което иска да изрази чрез това споделяне, а не на самоличността и конкретиката на въпросния казус. Разкажи и хубавото, и лошото, и срамното, и грозното. Силно е възможно да не изненадаш по никакъв начин своя психолог. Възможно е той вече да има опит с това, с което ти се бориш.




Психотерапевтът/ Психологът също е човек




Повечето хора отиват на терапия с нагласата, че с един терапевтичен разговор ще се случат чудеса и в рамките на една нощ ще се случат кардинални промени. Не тръгвай с тези очаквания. Въпреки всички обучения , през които психотерапевтът е преминал, за да може да ти осигури подкрепата, от която се нуждаеш, той все пак си остава просто човек. Най-доброто, което може да направи е да използва своите знания, умения, опит и преценка, за да ти осигури нужната помощ. Действията в реална обстановка зависят изцяло от теб. Добрият терапевт никога няма да ти отнеме правото на свободна воля и действие. Затова довери се на процеса, който започваш, и не бързай.




Подготви се преди да посетиш своя психотерапевт



Добре е преди да започнеш психотерапия да имаш някаква идея какво искаш да постигнеш. Дали искаш да се справиш с емоции, които не можеш да контролираш, да работиш върху травма, да прекратиш връзка или пък изпитваш необходимостта да подобриш някоя друга област на своя живот.




Можеш да започнеш да водиш дневник, където да запишеш всичко значимо за теб в рамките на седмица. На база на събраната информация можеш да направиш хипотеза от къде да започнеш. Ако това ти се струва сложно, можеш да свалиш файла. Това е терапевтичен инструмент, който ще ти помогне да анализираш настоящото състояние на своята житейска ситуация. Във файла има и инструкции как да се справиш с това предизвикателство.


 

папка-с-документи

tsvetysnotes_life-balans_www.tsvetelinapopova.com
.pdf
Download PDF • 3.34MB

 



Хипотезите на терапевта са основани на базата на това, което ти споделиш с него. Затова колкото повече качествена информация предоставиш на специалиста, толкова по-добре той ще разбере от какво точно имаш нужда. Но дори и да нямаш ясно и конкретно формулирана цел, не се притеснявай да обсъдиш това с психолог или психотерапевт. Не губи мотивация. За някои състояния това е нормално.




Важни въпроси, които да зададеш на своя психотерапевт



Ако все пак имаш необходимостта да влезеш подготвен в офиса на психотерапевта, подготви си списък с въпроси, чиито отговори са ти важни да узнаеш. Ето пример за някои въпроси, които е възможно да ти бъдат важни:


  • Имате ли опит с подобни на моя случаи?

  • Как ще протече психотерапията?

  • С каква честота ще са срещите ?

  • Каква ще е цената?




Не забравяй обаче, че всеки човек функционира по различен начин. Някои хора постигат определен резултат по-бързо, други имат нужда от повече време. Не очаквай универсален подход. Една от големите сили на терапията е да бъде адаптирана към темпото на промяна на всеки един клиент. Психотерапевтът ще ти даде някаква ориентировъчна рамка за развитие на процеса, базирана върху първоначалната му хипотеза. Ако имаш някакви неясноти, не се притеснявай да питаш. Ако имаш необходимостта да знаеш причината за определени интервенции, не се притеснявай да попиташ.




Нещото, което със сигурност ще разбереш след първата среща с определен терапевт е дали помежду ви има химия. Ще знаеш дали можеш да се довериш на този човек, ще разбереш повече за неговия подход и стил на общуване. Ще усетиш какво отношение има към теб. На база на това ще можеш адекватно да прецениш дали можете да работите ефективно заедно.




След като вземеш решението да минеш по пътя на психотерапията, не забравяй да се поздравиш за смелата постъпка. Отпусни се, следвай съвместния ви план на действие и се довери на естествения ход на процеса. Всяко стойностно нещо изисква инвестиция от усилия, време и търпеливост. Но резултатът винаги си заслужава.




Не се колебай и направи първата крачка към по-добрата версия на себе си възможно най-скоро! Дерзай!



моят подпис на бял фон






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page