top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Как психически да се справим с ограниченията и стреса

Как да се справим с извънредната обстановка по време на пандемия







Извънредната ситуация, предизвикана от пандемията, изисква промяна на начина ни на мислене и поведение, за да можем да се адаптираме успешно. Ето какво можеш да направиш, за да имаш успех срещу стреса:




planetata-zemia-s-maska


1. Опитайте се да наподобите ежедневието си дори и в ограниченията на извънредното положение




2. Поддържайте социалните си контакти (online или по телефона), движете се, релаксирайте, осамотявайте се и продължете да изпълнявате задълженията си в работата или в ученето




3. Насочете фокуса си и извън себе си - така ще намалите нивата на стреса и ще си осигурите позитивни усещания. Можете да станете доброволци, да помагате на останалите. Помагайте с каквото можете




4. Обърнете внимание на грешките, които е възможно да допуснете в своето ежедневие и които много често можем да приемем за нормални - прекомерна употреба на алкохол, мързелуване, постоянното отлагане, прекомерното спане - и ги поправете още в самото начало




kolba

Приемете своите чувства


Дори и негативните. Приемете своите чувства. Но това не означава да ги преекспонирате и да им давате неконтролируеми измерения



zybni-kolela

Направете си план



Направете си точен план и график с какво ще се занимавате през деня. С приоритет са рутинните задължения.




vana-s-dush

Не правете само това, което сте свикнали да правите у дома


Стремете се към максимално наподобяване на обичайния си живот - обичайните активности, работата, движението.


rukostiskane

Насочете фокуса си извън себе си



Продължавайте да работите или да учите, помагайте на останалите, включете се като доброволец. Не се фокусирайте единствено върху себе си, върху своите емоции и мисли.


znak-za-ogranichenie

Внимавайте много с алкохола и хапчетата



Напълно спрете да консумирате алкохол, ако в миналото си сте имал/а проблеми или пък го използвате като средство за намаляване на стреса.


strelki

Движете се



Намерете си честа и интензивна форма на движение, която да можете да практикувате вкъщи (упражнения, йога) или правете индивидуални разходки в парка, по улиците, сред природата


znak-za-zaglushavane

Не се опитвайте да решавате това, което не можете да разрешите



Не се тревожете за неща, които не можете да решите в този момент - планове (матура, почивка, загуба на работа), към този момент няма достатъчно информация. Изчакайте докато ситуацията се развие и чак когато имате достатъчно информация по тези въпроси, можете да мислите и да решавате как да действате.


znak-za-dialog

Потърсете помощ, ако изпаднете в затруднена ситуация


Ако ситуацията ви се влоши - финансово, психически, здравословно, потърсете помощ от другите. Можете да се обадите на ваш колега, на близък, на приятел. Не оставайте сами в тази ситуация!


znak-za-nechuvane

Внимавайте какво четете, слушате или гледате


Филтрирайте всички излишно новини (какво се случва, кой къде вижда проблем, кой къде е сгрешил ...). Ограничете времето, в което следите новините. Ако не го направите, се обричате да живеете в лошо душевно състояние.


znak-za-obhvat

Подкрепяйте се взаимно



Намерете си групови занимания (виртуални, online), които ще помогнат на вас и на другите. Живейте в социален контакт с останалите - работете, тренирайте, медитирайте, релаксирайте, практикувайте своето хоби.


znak-plik-za-pismo

Направете си кризесен план



Направете списък с контакти и начин на действие за всеки случай (загуба на работа, финансови проблеми, влошаване на здравословното състояние). Изяснете си как ще постъпите в такава ситуация, за да минимизирате последиците и вредите. Напишете този план, приберете го някъде и повече не мислете за него.


kotva

Не забравяйте за хората в най-голям риск



Предложете помощ на пенсионери, болни, самотни хора или на хора, които по една или друга причина, бедстват. Тази помощ може да е социална, материална или под формата на психологическа подкрепа. Проявете към тях търпение и толерантност.




Намираме се в извънредна ситуация. Нека бъдем толерантни към себе си и към другите.




Намираме се в ситуация, в която чисто исторически скоро не сме били. Нека не си мислим, че "някой там горе" е задължен да знае всичко, да овладява всичко и да решава всичко мигновено и безгрешно. Ще правим грешки и ще има проблеми, защото всички се учим какво да правим в създалата се ситуация. Затова нека избягаме от атмосферата на страх, на яд, на фрустрация или гняв като спрем да я поддържаме и да не търсим само грешките, негативното и токсичните коментари, които редовно ни заливат или от медиите, или от социалните мрежи.




От нас зависи дали ще се фокусираме върху проблемите и върху това какво не е и какво някой не направил както трябва, или ще се фокусираме върху конструктивната помощ и отговорното и солидарно поведение към останалите, и към оправянето на грешките, включително и не нашите лични. Това ще ни помогне заедно и лесно да преминем през настоящата криза. От психологическа гледна точка, най-важното е да си запазим здрави разум, надеждите и силата да се справим с това, което настоящето ни поднася.


Ако сме заедно и се подкрепяме, ще се справим!



moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page