top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Личностните убеждения

Градивните елементи на нашия успех или провал





gluharche



Развитието в психологията на човека дължи много на когнитивно-поведенческия подход. Той доказва изключително важната връзка между мисли, чувства и поведение. Това е друг аспект за справяне с емоционалния свят. Основава се на разбирането, че основните ни убеждения влияят на начина, по който мислим, чувстваме и действаме. Повечето хора имат екзистенциални моменти, в които се борят с мисли и усещания, които сериозно застрашават успеха и щастието, за които са мечтали или които са постигнали.




Какво са основни убеждения?





citat-vsichko-koeto-mojesh-da-promenish-e-sebe-si

Основните убеждения са мислите, чувствата (усещанията) и предположенията, които имаме за себе си, за околните и за заобикалящия ни свят. Това са дълбоко вкоренени схващания, които често не разпознаваме или подценяваме, но винаги засягат нашия живот. Примери за подобни убеждения са: "Аз съм грозен", "Всички останали са по успешни от мен", "Всички искат да вземат, но никога нищо не дават", "Всички около мен са ужасни егоисти", "Всички жени търсят богати мъже", "Всички са по-добри от мен" и т.н.




Това е приблизителната форма на основните убеждения в негативен аспект. Целият живот се ръководи от подобни убеждения, въпреки че почти винаги се оказва, че тези убеждения са погрешни. Те не отговарят на действителността и нараняват собственика им. Не е трудно да предположим какво ще е влиянието на горепосочените мисли. Ако живеем с мисълта, че сме грозни, то със сигурност ще имаме проблеми със самочувствието и самоувереността си. Ако вярваме, че всички са по-успешни в професионален план, то тогава е неизбежно да се чувстваме малко и незначителни , ще загубите мотивация за работа и развитие. Ако пък повярвате или вярвате, че светът единствено взима от вас, неизбежно е да потънете в цинизъм, да се заключите в затвора на своята призна, през която светът и хората имат само негативна страна.




Вашият мироглед, който е резултат от тези основни убеждения, ще даде отражение на поведението към реалността, както и върху това какво сме готови да вземем и да дадем. Основните ни убеждения влияят на нещата, които постигаме и на функционирането ни. Следователно негативните и много често неточни и неверни вярвания рязко намалят шансовете за постигането на радост и удовлетворение от живота.




Как да разпознаем основните си убеждения и да преценим точността им?




Има няколко групи въпроси, които подпомагат анализа на възгледите, които имаме за света, за хората, за нашата позиция и за цялостната картина.




  • Въпроси, свързани със собствената личност:

Смятате ли, че сте уверени, умни, красиви или грозни?

Добри ли сте в работата си? Добри родители ли сте?

Мислите ли, че сте интересен и любящ партньор?

Откривате ли критика в мнението, което имате за себе си?

Мислите ли, че сте по-добри от всички останали?

Чувствате ли, че заслужавате любов и щастие?




  • Въпроси, свързани с околните:


Смятате ли, че хората около вас, имат повече късмет от вас?

Другите винаги получават почивка, а вие нямате право на това?

По-умни ли са от вас?

Животът на другите е по-лесен, отколкото за вас?




  • Въпроси, свързани със светогледа:


Използвате ли думи като "всички" и "никой"?

За вас светът е голяма маса от хора или разпознавате разнообразието?

Виждате само грозното в света или успявате да видите и красотата?

Виждате ли заедно с лошите качества на хората и добрите?




Идентификация на основните убеждения



След като отговорите на тези въпроси, ги прегледайте. Това дава възможността да започнете да разпознавате някои вътрешни и дълбоко вкоренени основни вярвания. За да направите цялостен анализ на своите основни убеждения, трябва да започнете да чувате мненията, които имате за себе си и за другите. Обърнете внимание на думите, които използвате за себе си и за останалите, до каква степен те са положителни и до каква степен отрицателни? Отдавате ли значение на своите победи или обръщате внимание само на своите неуспехи? Имате ли безпристрастен поглед над това какво правите в живота си и какво правят другите?

На пръв поглед този анализ изглежда много елементарен, но това не е никак лесен процес. По-разумно е да се води дневник на мислите до момента, в който основните убеждения се идентифицират.




Анализиране на основните убеждения



Когато започнете да анализирате всяко едно основно убеждение, което сте идентифицирали, помислете над това доколко сте точни. Ако идентифицирате негативни основни вярвания, опитайте да намерите откъде идват те. Дали не отекват като ехо на родителския глас и повтарят реплики от детството, или повтарят гласа на партньор, който е подкопал самочувствието ви? Това е важна стъпка, защото намирането на корените на тези убеждения ще спомогне съзнателната промяна, която може би ще пожелаете да направите. Ако този процес се окаже непреодолим за вас, можете да се обърнете към някой, на когото имате доверие, или към психолог, за да получите адекватна помощ.




Идентифицирането и анализът на основните убеждения не е лесно, но пък е от полза, когато искате да промените модела си на мислене като изкорените деструктивните модели на мислене. Нашето съществуване се основава на тези вярвания. Те определят начина, по който ние съществуваме, и влияят на това как протича животът ни. Затова е много важно да сме сигурни, че нашите основни вярвания ни предоставят реалистична представа за нас самите, за другите и за света. Щастието и успехът ни завист от тях!


moiat-podpis-na-bial-fon






notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page