top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как общуваш? | Психологически тест

Разбери по какъв начин общуваш и подобри значително своята комуникация (психологически тест)Разговаряш с някого, споделяш едно, а се разбира друго. Няколко човека ти разказват една и съща случка, но по различен начин? Прави ли ти впечатление, че някои хора възприемат информацията по различен начин от теб?Какъвто и да е твоят начин да общуване, опознавайки го, ще можеш да се разбираш по-добре с другите, да учиш и да се развиваш по-успешно. Психологическият тест днес ще ти помогне да разбереш какъв е стилът ти на общуване.
statia-na-slaveikovi-sofia-bulgaria

Този тест е вдъхновен от комуникационния НЛП модел. НЛП е разработено като модел на начина ни на общуване със себе си и другите. То обяснява как обработваме информацията, идваща отвън.Умът ни приема и обработва около 2 милиона единици информация в секунда. Подсъзнанието ни обработва тази информация, за да я направи по-лесно разбираема за нас. Според редица изследвания, подсъзнанието свива информацията до разбираемите 7 бита информация в секунда (+/- 2).

Един от ключовите фактори, който е важен да разбереш, е начинът, по който възприемаш информацията.
Информацията достига до нашата нервна система чрез петте сетива - зрение, слух, осезание, вкус и мирис. Тестът ЗАК (зрителен, аудиален/ слухов, кинестетичен) разкрива точно това- начина на възприемане на информацията (репрезентационна система).Той групира хората в 4 категории:
 • Зрителни > гледане;

 • Аудиални > слушане;

 • Кинестетици > докосване и усещане;

 • Дигитални > логика и данни.
Сега ти предлагам да направиш този кратък тест за определяне на репрезентационната система, казано по-простичко за определяне на начина, по който мислим и обработваме информацията, включително и това, което ни се случва. От това как обработваме информацията за случващото ни се, зависи и стила, по който общуваме.
Стил на общуване /тест/
Резултати
За всеки от въпросите отбележи отговорите си срещу всяка буква ( ако на въпрос 1 си дал отговор 4 точки на буква г. , запиши в таблицата по-долу). Общите резултати във всяка колонка ще ти посочат в каква степен използваш всяка от четирите основни системи. Проявяваш основно предпочитание към системата, събрала най-много точки, а останалите резултати ще ти разкрият до каква степен използваш останалите сетивни системи,
ЗРЕНИЕ
Разчиташ на това, което виждашВъзприемаш информацията предимно визуално - в писмен вид, чрез илюстрации или като се вглеждаш в живота наоколо. Може да използваш изрази като:


"Виждам за какво говориш", "Представям си", "Искам да видя общата картина". Когато учиш или осмисляш нова информация, разчиташ на образи, видеоматериали или цветове, които да ти помогнат да се ориентираш. Макар да обичаш думите, държиш те да бъдат придружавани от изображения.
 СЛУХ
Разчиташ на това, което чуваш


Възприемаш информацията предимно слухово, т.е. държиш да я чуваш и да я обсъждаш. Можеш да забележиш, че използваш изрази като: "слушам те/ ви", "(не) звучи добре", "звучи правдоподобно". Подкастовете и аудиокнигите ти помагат да учиш и осмислш нови неща.
 


УСЕЩАНЕ (КИНЕСТЕТИКА)
Разчиташ на това, което усещаш


Възприемаш информацията предимно през усещанията - докосваш или държиш в ръка предметите. Учиш, докато си взаимодействаш с вещите, и понкога трудно се съсредоточаваш върху презентациите - често се заиграваш с химикалката, посягаш към бисквитките на масата, държиш чаша с вода... с други думи постоянно намираш занимавка на ръцете си, за да си в унисон със своята естествена склонност. Обръщаш внимание на това как усещаш предметите, когато ги докосваш, и дрехите, когато ги обличаш.
 ЛОГИКА
Имаш логичен ум


За да се ориентираш в ситуацията, предпочиташ да се осведомиш за фактите и да осмислиш процесите. Учиш, докато проучваш и проумяваш информацията, която ти се поднася. Ако откриеш логика, това те мотивира да търсиш още факти и данни. Ти си човекът, който винаги настоява за всички данни, свързани с презентацията. Нямаш интерес относно това как изглежда и как звучи презентацията. Трябват ти конкретни факти. Възможно е да използваш изрази като: "Разбирам" и "Има логика". Когато учиш, разчиташ на задълбочени, подробни текстове.
Ще се радвам да ми споделиш в коментар какъв е стилът ти на общуване.

Благодаря ти!

moiat-podpis-na-bial-fonnotice-warning

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page