top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Как да разбереш, че психотерапията ти има резултат | Taboo

Понякога резултатите от психотерапията не са очевидни Маркери за оценка на напредъка







 

Слушай статията:




 

"Хубаво е да имаш с кого да поговориш за проблемите си, но едва ли това е смисълът на терапията?"




"Харесвам своя терапевт, но нямам идея, какво иска да каже, когато чуя: "постигна голям напредък днес"."




"Понякога след сесията при психолога ми се чувствам по-зле, това означава ли, че психотерапията не ми помага?"




Като практикуващ психолог доста често чувам тези реплики на разочарование. Тези разговори обикновено или са по повод насърчаване на човек да опита терапия, или по повод насърчаването на човека да продължи терапевтичния процес.




znakyt-za-psihologia-psi-v-iadroto-na-proton-na-hartien-fon



Едно от най-големите и често срещани опасения сред хората е дали психотерапията работи. Психотерапията не работи на принципа на хапчето. Когато имаш симптоми, приемаш подходящото лекарство и се надяваш след 1-2 часа симптомите да изчезнат. Докато терапията изисква повече време и усилие. Тя е насочена към търсенето и лечението на източника. И това нереалистично очакване често става причина да се смята, че психотерапията не действа.




Възможно е да ти е трудно да разбереш към какво точно е насочена терапията или какво точно се случва по време на сесиите. Терапията върви ръка за ръка с неизвестното за много хора. Затова понякога е трудно да се отпуснеш и да се довериш на привидно неясен и нелинеен процес. Възможно е това да ти дойде малко в повече, защото прибягваш към терапията, за да потърсиш отговори или решения, а не за да добавяш още повече неизвестни. След пандемията неизвестното се избягва още повече от преди. Неизвестното не се приема като нещо полезно.




Затова тази статия е за теб. За човека, който се съмнява в процеса на терапия или се чувства в състояние на объркване, в състояние на безнадеждност или на изчакване на прозрение. Искам да ти помогна да си изясниш нюансите на процеса, да ти помогна да разпознаеш прогреса и успеха на психотерапията.







Как изглежда успешната терапия?




Едно от големите затруднения при разпознаването на успеха от терапията е фактът, че успехът означава нещо различно за различните клиенти, за различните терапевти, за различните видове терапия и за различните условия и цели.




Въпросът дали терапията е успешна е сложен, защото отговорът е индивидуално дефиниран. Отговорът на въпроса "Как да разбера дали терапията работи" зависи от индивидуалния казус и от мотивите, подтикнали човека да потърси професионална помощ. Например успехът в когнитивно-поведенческата терапия се схваща по съвсем различен начин от показателите за успех в терапията за двойки. Всичко това се усложнява и от факта, че всички ние имаме различно "базово ниво" на психично здраве.




Целите на психотерапията могат да бъдат променени в процеса на терапията, защото този процес е динамичен.




Подобно на всеки един тип взаимоотношения, така и в психотерапията, в началото темите на обсъждане са по-общи. И този начин на обсъждане може да се задържи до момента, в който ще се почувстваш по-комфортно. Същото може да се случи и с целите на терапията. В първите сесии целта може да е дефинирана като "Искам да спя по-добре". Но в течение на времето и благодарение на съвместната работа, може да се стигне до по-дълбоко навлизане в причинно-следственото разбиране на симптомите на това състояние.





В процеса твоят терапевт разбира все повече и повече за теб, за моделите ти на мислене и на поведение. А това е от определящо значение за определяне и постигане на успех от терапията. Наблюдавайки те с течение на времето и опознавайки те, терапевтът ще може да те насочи по-добре на какви поведения става свидетел и да направи хипотеза на база на твоето поведение или мисли.



Какво имам предвид: Терапевтът ти може да забележи, че всеки път, когато стане дума за твоя партньор, ти рязко сменяш темата. След като това се повтори няколко пъти, психологът ти може да направи изказване от типа: "Забелязвам, че всеки път, когато питам за твоя партньор, променяш рязко темата". Оттам може да се отвори анализ и разсъждания по тази тема. По този начин се придобива по-голяма информираност и разбиране на ситуацията. Напълно възможно е да проявяваш това поведение напълно несъзнателно. Може да не осъзнаваш мислите и междуличностните модели. Тези типове осъзнаване и прозрения са напълно неочаквани и трудни за прогнозиране. На база на тях могат да бъдат направени поведенчески модификации, които могат да се считат като "успех" на терапията.




Целите на терапията могат да се променят и в следствие на житейските обстоятелства. Животът, също както терапията, е непредсказуем. А и случилото се в най-близкото минало е неоспоримо доказателство за това, че травмите се случват неочаквано и че животът е пълен с несигурни ситуации. Възможно е да започнеш терапия с цел да овладееш определени депресивни симптоми. В процеса тези симптоми могат да бъдат добре управлявани. Но да настъпи криза (COVID или войната в Украйна), която да донесе силна скръб и силно повишена тревожност. По този начин фокусът на терапията ти ще бъде променен, вследствие на промяната, която е изменила хода на терапевтичния процес.


Има обаче няколко маркера за оценка на напредъка ти по време на терапията.







Показатели, за определяне на ефективността на психотерапията




  • Маркер #1


Най-общия показател, който доказва успеха на терапията, е облекчението на симптомите - въведените стратегии за справяне и управление, намаляването на дискомфорта, усещането, че се чувстваш по-добре и имаш самосъзнанието, че постигаш целите си и се справяш значително по-добре извън рамките на сесиите.




В процеса на терапия ще се научиш да разпознаваш симптоматиката на определените психични състояния, в които изпадаш. Ще придобиеш информираност и ще бъдат изготвени стратегии за справяне с определени ситуации, в които си под влиянието на дадената симптоматика. След това ще имаш възможността да наблюдаваш своето състояние в ежедневието и ще можеш да прецениш дали тези симптоми пречат по-рядко на ежедневните ти дейности, дали дискомфортът е намалял, дали можеш да се справяш по-успешно със състоянията, в които изпадаш.

Например: Възможно е да се чувстваш по-малко тревожен, по-рядко да имаш пристъпи на паника или да спиш повече часове нощем.




  • Маркер #2


Понякога се използват и обективни инструменти за измерване по време на сесия. Благодарение на тези инструменти, психологът ти проследява развитието на твоята терапия, проследява напредъка и ти демонстрира подобрението, което е настъпило.




Освен това можеш и самостоятелно да проследиш своите симптоми извън сесията, напълно обективно. Това става като измерваш всеки ден степента на своя симптом. Да приемем, че това е безпокойството. В рамките на 10 дни записвай степента на своето безпокойство, като го измерваш от 1 до 10. Тази информация не помага само на теб, но и на твоя терапевт. Дава му повече яснота за контекста на твоите симптоми и да се проследят тригерите и моделите на мислене и поведение, които могат да бъдат терапевтично отработени.




Имай предвид, че резултатите няма да са линейни. Понякога може да има лоши дни, че дори и седмици. И това е нормално. Спадовете и пиковете, които ще наблюдаваш, докато проследяваш своите симптоми, не са доказателство за това, че терапията не помага и не означават, че напредъкът е спрял. Важно е да се обърне внимание на тенденциите и да се направят стратегии за справяне с детайлите в ежедневните дейности и промени.




  • Маркер #3


Друг сигурен сигнал, че терапията действа е промяната в поведението - намаляване на преяждането, намаляване на тютюнопушенето, увеличаване на социалните контакти. Промяната в поведението не е лека задача, и затова се разбира като успех, когато се постигнат и наблюдават постепенни подобрения.




Не всеки напредък е очевиден и осезаем




  • Маркер #4


Тези маркери за успех на терапията - развитие на самосъзнание и самопознание - са много объркващи за клиентите, защото не са толкова осезаеми за тях. Ако предположим, че целта на терапията е себепознание, то успехът на тази терапия би се измервал със задълбочаването на себепознанието ти. Казано по друг начин: ти разбираш много по-добре своите чувства и поведение, отколкото преди началото на терапията.




  • Маркер #5


Друг маркер, че психотерапията е полезна е за теб, е фактът, че си придобил умения, които прилагаш извън рамките на сесията, и тези умения работят и ти помагат. Терапията е полезна, когато си в състояние да си поставиш по-добри лични граници, да вярваш повече в себе си, да разпознаваш своите потребности, да търсиш начини да ги задоволяваш успешно, да приоритизираш, да имаш по-пълноценно и здравословно общуване.




Възможно е да получиш за задача да водиш дневник в периодите между сесиите. Ще получиш инструменти, които да ти помогнат да следиш и да измерваш своите състояния в ежедневието. В този дневник можеш да проследиш своите емоции, поведение, деструктивни поведения, общуването с околните. В този смисъл самото осъзнаване на определена мисъл, чувство или поведение, може да се схваща като маркер за успех.




  • Маркер #6


Друг маркер за подобрение е развитието на психическа гъвкавост. Много често, когато сме под силен стрес, развиваме поведения, които да ни дават усещането за контрол. Пример за това е прекомерното миене на ръцете, по време на пандемията. Разбира се, медицинските съвети имат за цел да предпазят здравето. Но когато поведението стане екстремно, неговата цел е да донесе усещане за контрол и сигурност. При такава ситуация целта на терапията е да възпита повече устойчивост на несигурност в ситуации, които са извън контрола ни, и да увеличи фокуса върху настоящия момент. Тези промени не са толкова забележими, но имат значително влияние върху ежедневното функциониране, защото част от стресовите фактори вече са хронични.




  • Маркер #7


Терапията е успешна, когато придобиеш увереността, че можеш да се справиш сам. Вече нямаш необходимостта от редовни срещи, а временните неразположения не ти се струват толкова спешни. Важно е да осъзнаеш, че стигането до този момент може да отнеме време... и това е нормално. Времето, необходимо за постигането на определени резултати, обикновено изненадва човека и не оправдава неговите очаквания. Понякога той е положително изненадан от това, че е постигнал бързи и устойчиви резултати, друг път е разочарован от това, че промените, които иска да направи, му отнемат "твърде много време".




  • Маркер #8


Това е един доста парадоксален показател - усещането, че ситуацията става по-зле. Клише, което обаче е изключително логично. Преди да се почувстваш добре, често се чувстваш зле. Процесът на промяна е сложен и може да бъде понякога болезнен. Добрата терапия невинаги те кара да се чувстваш добре. Това е така, защото изисква от хората да разгледат и да променят дългогодишни модели на мислене и поведение. Терапията също така изисква от човека да се справи с всичко, което избягва - деликатни теми, емоции, хора. А това също може да е причина за болезнени емоции и вътрешни изживявания. Но това определено не бива да е фактор, който да те обезкуражи, и да те мотивира да се откажеш от терапията.



Крайната цел на терапията не е просто "да бъдеш щастлив" и никога да не изпитваш емоции като тъга или гняв. Точно обратното - напредъкът се основава на това, че си позволяваш да наблюдаваш и да изживяваш всички свои емоции. Достигането на перманентно състояние на щастие е илюзия. Щастието е просто една от многото емоции. И също така няма как да почувстваш щастие, без да можеш да изпиташ болка.




Напълно нормално е да обсъдиш напредъка със своя терапевт (психолог) и заедно с него да дефинираш успеха и напредъка на своята терапия. Вече имаш някаква идея колко трудно и предизвикателно е да се дефинира и измери успехът от терапията. Затова не се колебай да обсъдиш това със своя терапевт. Разбира се, по принцип терапията започва с изясняване на мотивите, които те водят в кабинета на психолога/психотерапевта. Ще получиш подкрепа да изясниш своите цели, ако изпитваш някакви затруднения. Ако не можеш да говориш свободно за случващото се в живота ти, терапевтът ти ще те подкрепи и ще ти помогне да започнеш по-свободно да обсъждаш тези деликатни за теб теми.




В идеалния случай след това ще можете да се споразумеете за дефиницията на напредъка, който и двете страни ще следите и оценявате с течение на времето . Затова не се колебай да попиташ своя психолог: "Как ще разбера дали има ефект, или дали се подобрявам?". Дори и когато чуеш от своя психолог: "Постигаш огромен успех". И не разбираш в какво точно се състои твоят напредък. Щом го казва, значи има причина затова. Психотерапевтичният процес е труден и некомфортен, затова е добре да проверяваш реалността, т.е. да обсъждаш със своя терапевт целите и напредъка на този процес. Особено е важно това, защото целите и обстоятелствата може да са се променили в течение на сесиите.




Психолозите и психотерапевтите правим всичко възможно да предоставим на своите клиенти яснота, контекст, утвърждаване и насърчаване. Но ние също сме хора и не сме перфектни. Затова, ако правим нещо, с което да те объркваме, не ти даваме достатъчно контекст и яснота, за да очертаеш своето терапевтично пътуване, не се притеснявай да питаш. Определено искаш да имаш терапевтични взаимоотношения, в които задаването на въпроси и търсенето на обяснение е нещо безопасно и нормално. Ще ти отнеме време да разбереш себе си, но пък си заслужава. И това също май е... показател за успешна и добра терапия!




moiat-podpis-na-bial-fon







notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page