top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

True story | Животът ми е прекрасен! Какво се случва?! | Психическо насилие

История за момиче, което не подозира, че е жертва на психическо насилие


profile-jena-jertva-na-nasilie


Преди няколко месеца в кабинета ми влезе Вили. Красиво и младо момиче, изглеждаше добре, но нещо я тормозеше. Разговорът, който сложи начало на нашата съвместна работа, започна така:
jena-jertva-na-domashno-nasilie-replika-1Вили е момиче на 28 години, тя има хубава работа и живее с мъжа, който обича. Вече почти година живеят заедно, но през това време тя забелязва много неясни симптоми, които я объркват много. Те й пречат да се чувства комфортно. Периодичната поява на носталгия по миналото и печал, безпричинната тревога, внезапна слабост и болка в различни органи, която внезапно се появява и също толкова внезапно изчезва са само част от симптоматиката. Не открихме никакви здравословни проблеми, които да обяснят тези нейни състояния. Временната теза, над която работихме, беше психосоматика. Но Вили упорито оспорваше това, защото не намираше никаква причина за психосоматика и отвръщаше:
jena-jertva-na-domashno-nasilie-replika-2Трябваше да разбера какво се случва!
В процеса на терапията Вили направи шокиращи разкрития. Установихме, че живее с насилник и беше подложена на системно психическо насилие без дори да подозира за това. Да, точно така - незабелязано психическо насилие! Странно нали?
Вили усещаше, че нещо не е наред, но не осъзнаваше какво всъщност се случва с нея. В случай на физическо насилие, нещата са кристално ясни, при унижението и оскърблението - също. Но има хора, които умеят толкова добре да въздействат на своите жертви, че е възможно те никога да не разберат, че някой системно издевателства над тях. Но за тялото нещата не остават толкова скрити и то започва да "сигнализира".
Партньорът на Вили разполагаше с цял арсенал от методи за психологическо насилие:
 • Емоционална деривация - ограничаване на емоционалните контакти
jena-jertva-na-domashno-nasilie-replika-3 • Дискредитация - обезценяване и сриване на достойнството

jena-jertva-na-domashno-nasilie-replika-4 • Насмешки и подигравки в присъствието на странични хора
Любимият на Вили не пропускаше възможност да се "закачи" неуместно с нея в присъствието на негови приятели или роднини, че дори и пред напълно непознати. Имаше подхвърляния от типа:


- "А, ето я и моята дебеланка!" - Вили тежи около 50 кг.


- Обувките са прекрасни, но не подхождат на огромните ти крака! " - размерът на Вили е 38


- "Аха, явно си много компетентна и по този въпрос! Със сигурност не си прочела и ред по тази тема. По-добре не взимай отношение!"
 • Тотален контрол на финансите, времето, вещите, целите и плановете
Вили не разполагаше със свободата да излиза със своите приятелки. Непрекъснато й бяха поставяни различни условия за прибиране по-рано. Непрестанно Вили беше обект на критика по повод това, че харчи прекалено много пари. Възползваше се от всеки удобен момент да повдигне темата и да наблегне на това, че Вили е причина за провалената му кариера и че е нейна вината, че не изкарва достатъчно и затова парите му не им стигат.
 • Непредсказуемо поведение, необясними постъпки
Вили установи, че тревожността й нараства, когато наближава времето, в което той се прибира от работа. Когато той влезе вкъщи, тя трябва бързо да отгатне настроението му, за да прецени дали е уместно да започне разговор с него веднага, или да изчака той сам да потърси контакт с нея. Понякога й подаряваше скъпи и неочаквани подаръци, а за личните й празници забравяше или пък ги неглижираше.
 • Склоняване към секс, когато "той иска"Чрез осъзнато наблюдение, установихме, че той проявяваше голямо желание за интимност в моментите, когато Вили най-много бързаше или пък се чувстваше некомфортно. В случай, че му откажеше, той гневно отговаряше с: "Значи не ме обичаш!". Понякога подхвърляше провокативни разсъждения, свързани с изневяра. Подмятания за тройки, които бяха лежерно поднесени уж под формата на шега.
 • Газлайтинг - влияние върху възприемането на реалността
-"Не си ме разбрала правилно!"


- "Какво си мислиш ти?!


- "Това така повече не може да продължава!"


Имаше доста моменти, в които Вили силно се съмняваше в своето психическо състояние и в здравото си мислене.
В процеса на нашата работа Вили разбра, че нарастваща й "безпричинна" тревога си имаше своите много основателни доводи - системен психологически натиск от страна на нейната половинка.
jena-jertva-na-domashno-nasilie-replika-5Добре, че Вили се довери на сигналите, които тялото й изпращаше, и потърси помощ и подкрепа навреме. Ако проблемът се наглижира много време, у жертвата може да се формира деструктивно поведение (като позиция на жертва).
Позитивното в тази ситуация беше фактът, че Вили е израснала в семейство с много добри и здравословни взаимоотношения. Тези, които са израснали в нефункционални семейства, дори може и да не разберат, че върху тях се упражнява психически натиск. Обикновено те са свикнали на подобен тип взаимоотношения и за тях това е норма.
А сега със сигурност си задаваш въпроса: "А какво се случи с Вили?". Със сигурност се чудиш как постъпи тя, дали прекрати взаимоотношенията си с този човек или остана с него? Засега тя все още работи върху себе си, а след това сама ще прецени как е най-редно да постъпи. Възможно е партньорът й дори да не подозира, че е насилник и да не осъзнава какво й причинява. Възможно е и той да има нужда от психологическа помощ. Възможно е и да работим всички заедно, за да решим този казус. Но предстои да видим!
Ако имаш съмнения, че и в твоите взаимоотношения се случва нещо нередно, не отлагай да разбереш това! Колкото по-рано се предприемат действия, толкова по-добре!
До скоро!

moiat-podpis-na-bial-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page