top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Една година професионален живот в "новото нормално"

Чувстваш ли се психически изтощен след една година живот в "новото нормално"?

Започни да работиш върху своята психическа издръжливостИзмина една година на радикални промени в нашия живот, които се случиха предимно в професионалния ни живот. Състоянието, което по принцип продължава няколко седмици, най-много месец, стана стандартно функциониране. Нарекохме това състояние "новото нормално".


home-office-interior


Само че много хора усещат, че това, в което живеят, не е нормално и започнаха сериозно да се демотивират. Устойчивостта на натоварване трябва да се тренира. На първо място трябва да обърнем внимание на своята психохигиена.
Но как да го направим?
work-at-home

В началото приехме радостно това, което се случваше защото пандемията ни избави от всекидневното пътуване до офиса. Бяхме силно мотивирани, защото бяхме убедени, че можем много да помогнем на своите компании. Само че една година по-късно, този първоначален ентусиазъм е заменен с други усещания, и то предимно негативни. Според редица изследвания много малка част от компаниите разбират, че работата от разстояние за служителите е трудна и сложна. Едва по-малко от половината компаниите си дават сметка, че служителите им изпитват трудност при разграничаването на професионалния от личния живот.
Това е много важна тема, тъй като над служителите тегне опасност в дългосрочен план, опасност от професионално прегряване, породено от прекомерните усилия с вярата, че така помагат на своите компании да просперират. В което няма нищо лошо, освен това че този процес продължава прекалено дълго време.
Мисленето зацикля
Повишеното натоварване, което в момента може да допада на хората, не остава незабелязано от фирмените психолози и коучове. Служителите се чувстват откъснати от компаниите, за които работят. Имат усещането, че мисловният им процес зацикля, а те се определят като по-малко креативни. Вдъхновението, резултат от всекидневните и често неформални разговори и срещи с колегите, постепенно е изчезнало. Компаниите, в които служителите проявяват емпатия един към друг, засега се справят със създалата се ситуация. Техните служители знаят как да разбират другия, умеят да се забавляват заедно и споделят помежду си своите неприятни преживявания по здравословен начин. Те се подкрепят и си уреждат срещи помежду си. Има и един друг вид компании, където практика е натискът от типа "сега всички сме вкъщи и имаме повече време за работа". В този тип компании психическото натоварване е прекалено голямо. Това прави издръжливостта на стрес едно от ключовите умения. Затова трябва да бъде постоянно поддържане и подобрявано.
Как?Когато нещата не се случват по начина, по които си ги представяме, човекът се фрустрира. А в последно време се натрупаха много подобни ситуации - и в професионален, и в личен план.
Всеки от нас има възможността да избере какво да бъде отношението му към определена ситуация.
Добре е да осъзнаем това. Можем да се опитаме да променим реалността, ако имаме инструментите за това, но това не винаги е възможно. Можем да се опитаме да променим своята представа, да се приспособим. И третата, най-малко препоръчителна, стратегия е да се придържаме постоянно към последната си устойчива версия и да зациклим. Когато човекът зацикли, той се закотвя за своите идеални представи, но не прави нищо, за да промени своята реалност. Мислите не претърпяват никаква промяна, фрустрацията се поддържа и това се предава и на околните, т.е. тровим и хората около нас. Този подход често може да бъде наблюдаван в социалните мрежи, където хората дискутират помежду си наболяла (в повечето случай общественозначима) тема и по този начин си предават фрустрацията едни на други.
Не влизай в ролята на жертваТова, че не можем да променим ситуацията с lockdown-а и произлизащите от него ограничения, не означава, че пасивно трябва да приемаме всички негативи.
Добре е да поддържаме в съзнанието си мисълта, че можем да влияем на нещата.
stop-dreaming-and-start-doing

1. Определянето на работно време и лично време > Добре е това да бъде обсъдено с колегите в работата и с членовете на своето семейство. Колегите трябва да са наясно, че няма да реагираш на техните съобщения и имейли след 17 часа. А партньорът ти в живота трябва да знае кога си зает с работа, за да се научи да уважава това време и да не ти пречи.
2. Планиране на седмичните дейности > Добре е да имаш график и там да е определено кога ходиш на фитнес, йога, времето за определяне на времето за приготвяне на вечеря, времето за четене на любимата книга и т.н.
Промени гледната си точка.
Какво хубаво има в тази ситуация?Да се приспособим означава, че освен умението да намираме негативното в сложните ситуации, трябва да имаме и умението да намираме и положителното в тях.
Да приемем тези ситуации и като възможности.


Работата от вкъщи има и своите положителни страни. Например тя ни позволява да поработим върху своята визия за развитие в дългосрочен план.


doubts-kill-more-dreams-than-failure-ever-will

Това е нещо, което трудно се постига в офиса при постоянен контакт с колегите. Промяната на условията може да подтикне служителите да опитат нови начини на работа и да търсят неизпробвани досега решения. Излизането от отработената рутина носи несигурност и тревожност, защото човекът излиза от зоната си на комфорт. Но комфортът ни лишава от ценен опит. Излизайки от зоната си на комфорт, ние започваме да търсим начини да си върнем този комфорт. Ако имаш усещането, че си зациклил, може би имаш необходимостта да излезеш от своята зона на комфорт. Ако ти е трудно да се справиш сам с тази ситуация, можете да се обърнете към специалист, който да те подкрепи.


Мисли като спортистКогато нагласата е хиперпозитивна, има опасност при срещата с трудност бързо да колабираме. И това да ни донесе хипернегативни емоции. Затова се препоръчва да се поддържаме в състояние, което спортистите наричат "baseline state" или първоначална настройка. Това може да се определи като умерен оптимизъм. Спортистите знаят, че когато са прекалено мотивирани, те ще допуснат много грешки. Същото важи и в професионален, и в личен план. По-добре е да бъдем балансирани и да напредваме с малки, но уверени крачки.
Не се изолирай, но не позволявай и да те отровятСподелянето на емоциите и преживяванията са естествена човешка потребност. Сега обаче възможностите за споделяне са ограничени, което може да е източник на психически дискомфорт. По време на работен видеоразговор отсъства обичайното човешко бърборене, което е част от нашия обичаен работен режим. Това е причината, поради която някои компании са въвели практика на провеждане на екипни онлайн срещи, чиято цел точно е личен контакт. Тези виртуални срещи могат да бъдат под формата на вечери или на дегустация на вина. По време на тези срещи екипите могат да споделят своите преживявания и да дадат израз на своите емоции. Оплакванията не бива да преобладават и не бива всички да утвърждават това колко безизходна и безполезна е ситуацията, в която се намират в момента. Хората, които обичат да практикуват това, трябва да се държат на разстояние - не само в професионалния, но и в личния живот. Спокойно можете да отговорите на тези хора, че предпочитате да пропуснете комуникация в подобен дух. Вместо това се впуснете в общуване с хора, които умеят да се адаптират към сложните ситуации и умеят да вдъхновяват околните.
Какво да правиш, когато настъпи труден момент?Възможно в теб да се породи чувството, че всичко това ти идва в повече, въпреки положените усилия. Класически пример за това е ситуацията, когато професионалните задължения са комбинирани с грижите за децата. Появява се безпокойство, опасения, психологически дискомфорт.
За подобни ситуации е добре да имаме подготвен личен кризисен план.
Такъв план може да включва:

 • броене от 1 до 10;

 • спешно обаждане на приятел, с който имаш уговорка за това;

 • излизане навън за кратка разходка;

 • излет сред природата и т.н.
Този план трябва да ти напомня какво произлиза от чувствата на тревожност. Добре е да намериш време и да напишеш списък на местата, които те успокояват и ти носят усещане за сигурност. Добре е да си подготвиш и списък с хора, които биха имали възможност да те подкрепят в случай на нужда. Подобен план може да има всеки със себе си, да си го залепи на стената, за да може да му е пред очите, в случай, че има нужда да го споделите с близките ви.
Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!
moiat-podpis-na-bial-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy
 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

2 commentaires


Emil
Emil
15 avr. 2021

Прекрасна статия! Благодаря, Цвети!

J'aime
Цвети
Цвети
19 avr. 2021
En réponse à

И аз ти благодаря!

J'aime
Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page