top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да промениш отношението си към проблема?

Техника, чрез която да промениш отношението си към определена ситуация, която класифицираш като проблемВсяка неприятност и проблем в живота са просто резултат на нашето субективно възприятие. Това е начинът, по който негативно реагираме, не на самия факт, а на своята лична интерпретация и оценка на събитията.
За да можеш ефективно и безболезнено да решиш своите "проблеми", трябва да се научиш да променяш своето възприятие, своето отношение към конкретния момент от реалността като го направиш "по-изгодно" за теб. Да се освободиш от категоричните заключения, да бъдеш по-гъвкав и адаптивен.
blogpost-otnoshenie-kym-problemaЗа тази цел се използва техниката "Рефрейминг" (Стивън Кови нарича това "смяна на парадигмата"). Рефреймингът ни позволява да променим гледната точка на човека, че дори да е и противоположна.

smile-or-cry-you-decide

Същността на рефреймингът не е да украси действителността, а способността да се погледне ситуацията от всички други възможни ъгли. Ние сме заложници на своите стереотипи, които често ни пречат да работим и да се развиваме. Например, когато имаме допълнителна работа и трябва да работим извънредно, ние в това виждаме съкращаване на свободното време; ако се наложи да научим нещо ново - прекомерно усилие и загуба на време, за което време ще можем да заработим повече пари; в сложно общуване с даден човек - ненужно хабене на нерви. На всички тези ситуации и факти можем и е необходимо да погледнем от друг ъгъл, чрез който да помогнем на себе си.
Нека вземем двете понятия - "разузнавач" и "шпионин". С понятието "разузнавач" веднага асоциираме думи като: подвиг, доблестен смел, наш. А докато с "шпионин" - подъл, гнусен, хитър, враг. А според тълковния речник и двамата се занимават със събирането на информация, обикновено в тила на врага. Тогава къде е разликата?! Разликата е във възприятието. Точно това е ролята на психологическата техника "Рефрейминг". Тя ни позволява да променяме своите възприятия. Наименованието идва от думата frame, която означава рамка и оттам рефрейминг - изменение на рамката на възприятие.
Видове рефрейминг
Има няколко варианта на рефрейминг:1. Рефрейминг на смисъла
При този вариант акцентът се пренася върху друг аспект от ситуацията:

"Какво друго може да означава това?"


 • Не мога да поддържам дома си идеално подреден -> творческа личност съм, имам много интереси и живея в настоящия момент.


 • В момента уча много и губя в учене почти цялото си време -> ще стана добър професионалист и ще се реализирам успешно, защото зад гърба си имам солидно количество знания.
2. Рефрейминг на контекстаФормулира се с помощта на съюза "но"/"затова"


 • Направих грешка -> Затова вече знам какво не трябва да прави занапред.


 • Децата цял ден не слушаха и сътвориха невъобразими бъркотии -> Затова поне ще имат за какво да си спомнят и да разказват за своето детство.


 • Противен и неприятен съсед, с който винаги се караме -> Затова започнахме да обмисляме идеята за преместване в свой собствен дом.


 • Прекарвам много време в социалните мрежи -> Затова имам възможността да разбера за полезни техники, каквато е рефреймингът, чрез които да разширя своя кръгозор или просто ефективно да релаксирам.
3. Рефрейминг на контекста чрез сравнение
Нагласа, която ни поставя в изгодна и правилна позиция в дадената ситуация


 • Да, новата ни квартира е далече от метрото, но предишната беше в непоносимо ужасен район и изобщо не ни беше удобно там.


 • Да, аз губя по 2 часа работа на ден, но преди месец не можех да върша тази работа изобщо.


 • Да, ние имаме капризни деца, но само като се сетя за детето от съседния вход.


В този случай не се предполага подмяна на действителността, а само ни дава възможността да погледнем по-глобално и да намерим друга гледна точка, от която да оценим ситуацията. А оценките на определена ситуация могат да бъдат безкрайно много.
Ти избираш за себе си гледната точка, която да е най-подходяща и ресурсна за дадената ситуация. Разбира се, рефреймингът не е лесен и за овладяването му трябва практика. Но това ще ти донесе повече гъвкавост в мисленето и стабилни емоционални състояния.
Това също беше рефрейминг.Забляза ли?


moiat-podpis-na-bia-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Комментарии


Комментарии отключены.
Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page