top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да спреш да поглъщаш чуждата негативност?

Лошо настроение, заразен песимизъм и негативност?

Как да се научиш да им се противопоставяш?




Свикнал си да съчувстваш на околните и много често забравяш да проявиш своя стремеж към самосъхранение. Важно е да се самосъхраниш, защото само така ще бъдеш от полза на самия себе си и на хората, които наистина заслужават твоето внимание и подкрепа. Всички ние ежедневно се сблъскваме с хора, които сме свикнали да наричаме "енергийни вампири". Те винаги се оплакват, винаги са недоволни и постоянно се нуждаят от съчувствие. Много често те използват околните като кошче за душевни отпадъци.



jena-s-chadyr-sred-buria-na-plaja



Този тип хора са способни да отнемат цялата ти енергия за отрицателно време. Те избиват своите комплекси върху човека отсреща. Убиват мечтите на събеседника така, както са убили своите... Общуването с такива хора тежи. Всеки път след него си обещаваш, че повече няма да го допускаш, няма да взимаш техния товар, техните проблеми, тъй като те не проявяват дори минимален интерес към твоите.




Всъщност никога не остава време да говориш и да споделиш своите тревоги. Не получаваш възможност за това. Обикновено това не остава незабелязано и всеки път си обещаваш, че няма да позволиш повече да те тровят с негативизъм, но... не успяваш да спреш това. И това не е защото не искаш, а защото не знаеш как да го направиш. Не знаеш как да се противопоставиш на отрицателната енергия и как да се самосъхраниш.




1. Определи до каква степен е развита твоята емпатия




Емпатията е съзнателно съпреживяване на текущото емоционално състояние на друг човек. Ето няколко признака, които показват, че си емпат:


  • Хората често те определят като "хиперчувствителен" или "извънредно възприемчив". Те не знаят, че това не е нито комплимент, нито решение;


  • Изпитваш страха, безпокойството и стреса на хората около теб. Буквално физически преживяваш това, което и околните преживяват;

Сама по себе си емпатията не е нещо лошо, но трябва да се стремим да минимизираме влиянието на околните върху нас. Особено на хора, които не са ни много приятни, или които не познаваме. Опитай се да проявяваш емпатия в общуването със своите приятели, колеги и членове на семейството.


  • Бързо се изморяваш в тълпата > Ако прекараш няколко часа на парти, после се чувстваш изморени, нещастен и изтощен;


  • Шумът, разнородните компании и необходимостта от постоянно бърборене сериозно те изнервят;


  • За да се заредиш с енергия имаш нужда от състояние на пълен покой;


  • Постоянно размишляваш над това, което преживяваш > Опитваш се да осмислиш всичко, което ти се случва, и да разнищиш всяка житейска ситуация. Това наранява твоите чувства, но предпочиташ да избягваш конфликтите;


  • Добър събеседник и отличен слушател;


  • Напрягаш се, когато трябва да отидеш някъде, или да вземеш нещо;


  • Интимността понякога те плаши толкова силно, че ти започваш да се задушаваш и да губиш себе си.




2. Намери източника на безпокойство




Задай си следните въпроси:


- какво чувстваш - своите емоции или чуждите?

- откъде е дошла тази емоция?


Страхът и гневът почти никога не сполетяват емпатите, но емпатите са страхотни техни преносители. Опитай се да определиш къде или в кого се крие генераторът на твоето безпокойство. Силно е възможно голяма заслуга за това да имат и предаванията по телевизията.




Спомни си чувството, когато си изгледал страхотна комедия в киното... с какво прекрасно състояние на духа излизаш от киносалона! А сега си припомни момент, когато срещаш приятел или роднина... и как тази отлична настройка се изпарява в миг. Случвало ли ти се е нещо подобно? А би ли могло да ти се случи?




А сега си представи, че влизаш в огромен търговски център или пък отиваш на концерт... Допадат ли ти силно оживените места? Възможно е да не понасяш всичко това, защото поглъщаш всички негативни емоции на хората в тълпата.




3. Избягвай източника на безпокойство



На всяка цена!


Отначало това е трудно. Особено когато източникът е някой близък - приятел или роднина. Можеш да започнеш като опиташ да общуваш с този човек от по-далечно разстояние от обичайното. Страни и стой по-далеч. Този трик наистина работи!




Не се притеснявай, че някой може да се засегне от това. Не се колебай да смениш своето място в метрото, ако до теб седне някой, който не е с много приятна миризма. Ако попаднеш на тъжен човек, също можеш да се преместиш и да си спестиш излишно емоционално натоварване. Просто стани и се премести.




4. Ако изпаднеш в некомфортна ситуация, концентрирай се върху дишането



Дишането свързва мозъка с нашата същност. Фокусирай се за няколко минути върху своето дишане. Вдишвай спокойствие и издишвай негативност. Това ще ти помогне да се върнеш в настоящия момент, да изчистиш страха и другите тягостни емоции от своята глава.




Представи си, че негативността е мъгла, която е обвила тялото ти. А върху теб се спуска лъч светлина, който разсейва мъгливия облак и гали нежно лицето ти. Това е проста практика, която може да даде бързи резултати.




5. Използвай щит



Можеш да използваш измислена от теб комфортна форма на защита. Всеки път, когато си сред хора, които са ти неприятни, може да си представиш, че висиш във въздуха, в бял плик. Всъщност цвета не е от никакво значение. може да бъде всякакъв. Важното е да ти дава сила. Мисли за плика като за щит , които отразява негативността и дискомфорта. Пропуска единствено положителното, което излъчва околната среда.




6. Управлявай емоционалните претоварвания



Научи се да разпознаваш хората, които изсмукват енергията на околните. И ги избягвай. В тълпа от непознати заемай отдалечена позиция. И избягвай общуването с емоционалните вампири.




Когато си в компания, убеди се, че не си зависим от останалите. Задели си пари за такси, за да не зависиш от някого, който има пари за такси, или пък има кола, с която да те откара до вкъщи. Осигури си бърз, надежден и самостоятелен начин да стигнеш до дома си по всяко време. Това ще ти даде увереност.




Също така е добре да си обособиш свое собствено местенце в дома си - такова, което ще ти позволи уединение. Това може да е кът за четене или бюро с компютър.




7. Търси позитивни хора и позитивни преживявания



Звънни на приятел или приятелка, с когото обичаш да прекарваш времето си. Отиди на бар с колеги, с които ти е приятно да прекарваш почивките в офиса. Абсорбирай техния позитивизъм и увереност. Надеждата също е заразна. А тя от своя страна повдига сериозно настроението.


Бъди състрадателен не толкова към другите, колкото към себе си. Остани съпричастен, но избягвай стресовите ситуации.




8. Излез сред природата - дори и в уединение



Всички имаме места, които са ни любими, и където се зареждаме с положителна енергия. Прекрасно би било, ако тези места са сред природата. Добре е да знаеш, че можеш да избягаш за час или два, за да отпочинеш и да презаредиш своите батерии. Възможно е това да е крайбрежната улица, парка, гората в близост до града, в който живееш, или някое живописно езеро.




Сложи на работния плот на своя компютър живописен природен пейзаж - с красива гора, водопад или прекрасен плаж. А ако имаш възможност всяка сутрин се разхождай сред природата. Почувствай сутрешната лека мъгла, роса, аромат.




Практикувай йога или някакви други дихателни техники. Трябва да имаш някакъв емоционален център, където да се приютиш по време на буря.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page