top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Какво разкрива профилната ти снимка за теб?| Mindset

Каква е символиката на аватара, който си избрал за своя профилна снимка в социалните мрежи?







Социалните мрежи са неразделна част от нашия живот. Рядко се среща човек, който няма профил в някоя от социалните мрежи. Един от задължителните реквизити за създаването на потребителски профил е качването на снимка аватар.




telefon-na-dyrvena-masichka-ochila-i-cvete-v-saksia
Какво се крие зад профилната ни снимка



Каква е твоята снимка?




Своя лична снимка ли имаш, изображение на животно или може би изборът ти е бил някое абстрактно изображение?




Искаш ли да разбереш какво разказва твоята профилна снимка за теб? А може и да научиш малко повече и за своите приятели, познати, роднини и семейство като разгледаш и техните аватари.




Любопитно ли ти е да разбереш?




Да започваме. Ще разгледаме 16 от най-често срещаните аватари**, срещани в социланите мрежи. Възможно е да има и други разновидности. Ако нещо съм пропуснала, моля те, допълни в коментарите, за да направим списъка максимално изчерпателен.




banner-kym-profila-mi-v-youtube-tsvetysnotes
Ще съм ти благодарна, ако се абонираш за канала ми в YouTube!



1/ Липсва аватар




no-avatar

Обикновено липсата на аватар е знак, че потребителят е нов или такъв, който няма намерение да бъде активен, а просто е влязъл от любопитство с цел да поразгледа. Възможно е влизането му да е първо и последно.


Ако аватарът отсъства перманентно в дадената социална мрежа, това е показателно, че човекът е потаен. Обикновено той решава как да представи или дали изобщо да се представи, според ситуацията.




2/ Собствена снимка




profilna-snika-socialni-mrezhi-tsvetelina-popova

Ако потребителят е избрал за аватар своя собствена снимка, то това го представя като отворен и реалистичен човек. Човек със собствена позиция и желание да се покаже.


Тук е важно да се вземе под внимание позата, жестовете (ако има такива), чувствата и емоциите, които изразява лицето. Ако снимката е с открито лице, това е знак за честност, покана за приятелство и общуване.


Тези хора са уверени в своята правота, в начина си на мислене и на живот. Те са директни, не се преструват и са склонни да казват това, което мислят.




3/ Животно




snimka-na-tiger

Изображенията на животни са едни от най-популярните видове аватари. Всяко изображение само по себе си носи определен набор от символика.


котка = независимост

куче = лоялност, честност

змия = интелигентност

лисица = хитрост

лъв = сила


Тези качества се приемат за характерни за хората, които се крият зад този аватар. Не е задължително да са насители на тези качества. Аватарът по-скоро отразява тяхното мнение за самите себе си.




4/ Карикатура/ Аниме/ Анимационен герой/ Герой от игра


anime

Аватарите с анимационни герои показват какъв би искал да бъде собственикът на профила. Той има желание да прилича на своя любим герой. Развива качествата на героя във виртуалното пространство, за да може максимално да се доближи до характера на героя.


Не трябва да се очакват напълно истински истории от човек, който се крие зад аватара на измислен герой. Карикатурите се избират повече от тийнейджъри.

Тези аватари обикновено повишават интереса и привлекателността като усилват мистерията около собственика на профила.




5/ Снимка на известни личности




Tom Cruise

Собственикът на профил, чийто аватар е снимка на известна личност, заявява своите пристрастия, увлечения и хоби.

Скритото познание тук е: "Аз съм модерен човек, интересувам се какво се случва в света на музиката/ спорта/ киното/ модата и т.н. Тази тема ми е интересна и ме вълнува. Обичам да общувам с хора, които имат моите интереси. "Останалите, моля не ме занимавайте!".

Ако аватарът е снимка на политик, това говори за апокалиптична нагласа и за особено чувство за хумор.

Знаменитостите обикновено се свързват с определено време. Ако те са част от миналото, обикновено изразяват социални проблеми, които са свързани с образа на този човек.




6/ Супер герой




supermen

Много хора имат съзнателни или несъзнателни фантазии за всемогъщество. Кой не би искал да бъде силен и неуязвим? Доста често зад аватар на супер герой (Батман, Спайдърмен, древни богове, рицари, културисти и т.н.) стои момче тийнейджър.

Показаната "сила" на аватара е доказателство за подсъзнателна несигурност.

Ако възрастен човек се спре на този тип аватар, това е знак, че той има ниско самочувствие. В реалния си живот той е уязвим и чувствителен. И може да бъде истински приятел. Често е сложно да се различи аватарът на супер герой от аватара на злодея.




7/ Красива жена/ Съблазнителка




krasiva-polugola-zhena-koiato-tancuva

Аватар на напълно гола красива жена, съблазнителка не се среща често. По-често този тип аватари показват еротиката на части от женското тяло. Това може да са фрагменти от снимки на голо тяло, снимки на полуголи жени или пък жени в предизвикателни пози.

Там, където има голяма разпознаваемост, която е съчетана от прекалена откровеност, често се използват снимки на други хора, които са намерени някъде в интернет.

Обикновено зад подобен тип аватари стоят жени, които активно търсят нови виртуални запознанства с мъже. Те са лесни и приятни за разговор, ненатрапчиви са и обичат комплиментите. Много често те имат партньори, т.е. имат личен живот. Само че за тях е важно той да бъде емоционално наситен. Затова имат нужда от виртуални разговори, които да им повдигат духа.

Понякога зад такъв профил може да открием и виртуален транссексуален човек. Особено ако аватарът е откровено предизвикателен. Както вече споменах такъв аватар се среща много рядко, защото просто той не е типичен за жените. Много жени биха го определили като вулгарен.




8/ Нещо необичайно и шокиращо




zhena-flamingo

Тези изображения са предпочитани за аватари от хора, които обичат да изненадват, да плашат и да провокират околните. Този тип аватари са най-популярни сред тийнейджърите, защото за тях това екстремно поведение е начин да изразят своята индивидуалност и независимост.




9/ Нещо зло и агресивно



neshto-zlo-i-agresivno

"Злите" снимки обикновено са избор на хора, които се стремят към самота.

Тези хора са чувствителни и лесно уязвими. Обикновено имат агресивни фантазии или страдат от чувство за вина. Случва се това да е временен аватар, които да се поставя според настроението, по-точно в моментите на лошо настроение.

Трябва да бъдем внимателни към тези хора. Лесно могат да бъдат наранени. Обиждат се лесно, но трудно го признават.

Злите и агресивни аватари (съзнателно или не) се използват като начин да се избегне или намали комуникацията с околните. Те може да са белег на страх от интимност или че има някаква причина човекът да не желае да покаже своето лице. Като форма на себеизразяване този тип аватари позволяват на човека безопасно и креативно да изрази сянката (тъмната страна) на своята личност.




10/ V I P **



vip

Собственикът на нестандартен, уникален и персонализиран аватар е независим човек, който определено знае своята стойност.

Този аватар доста често има необичаен външен вид, макар че се срещат и много семпли визии. Този тип аватар се възприема като запазена лична или търговска марка за неговия собственик.

Този тип аватари са неприкосновени, защото са авторски. Открадването им може да донесе много проблеми. Собственикът им със сигурност поне ще се опита да защити своята емблема.

Почитателите на този тип аватари обичат да спорят и упорито защитават своята гледна точка до последно. Не обичат да протакват своята писмена комуникация. Лесни са за общуване, умни и упорити. Общуването с тях е докосващо и креативно. Много голяма част от тези хора са творчески личности.




11/ Аватарът се сменя често **



usmihnato-choveche

Редовните потребители не сменят често своите аватари. Те не променят рязко своите аватари.

При смяната на своите аватари те прилагат някакъв тип приемственост. По този начин новия аватар става разпознаем, защото запазва някои основни характеристики на стария.

Честата смяна на аватара - всеки ден или по няколко пъти на ден, особено ако аватарите са напълно различни, показва нестабилност и силна нужда от нови впечатления. Този тип хора е възможно да са творци, художници или пътешественици.




12/ Очи



sini-ochi

Аватарите с изображение на очи са избор на хора, които имат ясени житейски възгледи. Това им позволява винаги да защитят своята гледна точка. Изображението с две очи са показател за повишено внимание към себе си.

Човекът, който е избрал подобно изображение за аватар, се стреми да привлече вниманието. Възможно е и да има повишено внимание към околната среда. Ако погледът е насочен встрани, това означава, че фокусът е към богат вътрешен свят.




13/ Хумористичен надпис



nadpis-niama-da-si-slozha-snimka-posle-se-vlubvate

Възможно е за аватар да се сложи изображение с надпис - цитат, поговорка, афоризъм, нещо хумористично. Надписите обикновено са философски, политически или хумористични. Но понякога това е нещо лично, възможно е да е добавен хумор и/или ирония.

Този тип аватари са избор на хора, които имат какво да кажат на света, но и в същото време не изкат да се занимават с откровена пропаганда на своите възгледи и хипотези.




14/ Абстрактност **



abstraktni-figurki

Абстрактните аватари много често са под формата на красиви геометрични фигури, подчинени на симетрията. Те са предпочитани от мислители със склонност към художествени начинания. Често такива аватари се откриват в банки с изображения, в категории, свързани с науката.





15/ Природа



krasiva-priroda

Аватар с изображение на природни картини - гори, водопади, космос и пр., природни явления - огън, мълнии и т.н., цветя, пеперуди и пр. Този тип аватар крие зад себе си човек, който е склонен да мисли нестандартно. Този човек обича разговорите, дори и когато говори просто за себе си. Изобщо не му е необходима конкретна тема. Политика, философия, наука, икономика, психология - това са част от любимите му теми. В тях най-обича развиването на теории. Този човек е чувствителен, обича природата, романтик. Уважава чуждото мнение и се опитва да го разбере и приеме.




16/ Материални обекти **



far-na-kola

Вещта, която е изобразена на аватара, отразява същността на човека, неговите ценности, наклонности и стремежи. Предметите (офис техника, оръжия, офис принадлежности, книги, музикални инструменти, автомобили и т.н.) са своеобразен визуален лозунг, който да разкаже за човека чрез езика на символите.

При оценката на такива неща, се изхожда от първосигналните асоциации, които те са породили в момента, когато са видени. Ако изображението е на къща, тя може да се свърже със стабилност, надеждност, семейство. За мъжете са много характерни изображения на автомобили, по-рядко на пистолети, часовници и писалки. За жените наборът от стилни аксесоари, предпочитани за аватари, е много разнообразен. Могат да бъдат изображения на бижута, чанти, козметика, автомобили, скъпи парфюми, предмети от интериора и т.н.

Често жените предпочитат снимки на скъпи предмети, снимани върху себе си или върху някой друг. Тези символи от лайфстайла описват някои важни аспекти от живота. По правило това е или част от неговата работа, ходи или личен живот, а понякога и сънища.

Човек може да сложи снимка на определен автомобил не защото го притежава, а защото би искал да го има. В най-общия случай стилните аватари с предмети целят да привлечат съмишленици.




banner-kym-profila-mi-v-instagram-tsvetysnotes
За повече полезна информация, последвай ме в Instagram!



Благодаря ти, че стигна дотук. Надявам се да ти е било полезно.




moia-podpis-na-bial-fon






 

*Този пост не претендира да бъде 100% прецизен, той по-скоро описва характерните черти и/или навици на конкретния човек


** Погледни описанието на аватара, а не конкретната картинка, тя е само описателна. Възможно е да има множество опции.



notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page