top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Перфектни взаимоотношения

Какъв е ключът към перфектните взаимоотношения







Един от факторите за щастлив и успешен живот е възможността да имаме перфектни, ако не то поне добри, взаимоотношения в дома, в работата и в социалния си живот. Има няколко способности, които ние можем да подобрим, за да постигнем това и да намерим ключа.




ключ-към-перфектните-взаимоотношения


Бъди добър слушател




Не случайно физиката ни е такава и ние притежаваме една уста и две уши! Заблуждаваме се постоянно, че колкото повече говорим, толкова повече разбираме, толкова повече казваме, толкова повече проявяваме интерес. Следвайки логиката на нашата физика, можем да установим, че хармоничното съотношение във взаимоотношенията между слушане и говорене е 2:1. И има разлика между това да чуваш някой, и това да го слушаш!




Влез в обувките на другия




Когато слушаме (има огромна разлика между това да чуваш и това да слушаш), ние съпреживяваме живота на другия. Така ние "обуваме" неговите обувки и минаваме през неговия път. Тънкостта тук е да се опитаме да не взимаме неговите негативни състояния. Слушането на другия е откритост. Повечето хора са склонни да слушат частично, т.е. те слушат, но през това време във вътрешния си диалог те подготвят своите реплики. Дали защото искат да поведат разговора в друга, по-предпочитана от тях посока, или защото искат да блеснат със своя отговор, те паралелно със слушането старателно репетират следващото си изказване. Това пречи на слушането. Вътрешно ние сме склонни да даваме предимство на собствените си вълнения ... а и не всички сме способни да правим по две неща едновременно. Така че най-добре се отпуснете и просто слушайте. Понякога дори не е необходимо да казвате нищо като отговор.




Да си емпатичен е по-добре от това да си симпатичен




Не винаги ни е необходим "блестящ" сценарий за определен разговор. Даже никога не ни трябва такъв. Единственото необходимо условие е да сме в разговора. Да разбираме и съчувстваме на своя събеседник. Да чуем неговите доводи и да се опитаме да ги разберем по начина, по който той ги разбира. Емпатията е точно това - разбирането и усещането за трудностите на другия. Има разлика обаче между емпатия и съчувствие. Съчувствието ни кара да съжаляваме човека срещу нас, което е неуважително. Показва, че ние не вярваме в това, че те имат ресурса да се справят със своите трудности.




Търсене на добрите качества у другия



Всеки човек има много добри качества и също толкова много недостатъци. Изборът е само наш какво да видим в човека - дали стойностните му качества, или неговите слабости. Да се фокусираме върху положителното не означава да игнорираме отрицателното. А да изберем дали да приемем човека в неговата добра светлина, или в неговата тъмна страна. И след това да преценим искаме ли този човек в своя свят. Ако отговорът е да, да му дадем мястото, което сме отредили, като сложим ясни и категорични лични граници.




Поддържане на контакт




В нашето съвремие поддържането на контакт с нашите социални контакти е изключително лесно, но доста нестойностно. Сега имаме възможността да напишем просто съобщение, което не струва почти нищо, но самият жест може да бъде безценен за другия. Само преди няколко години това е ставало чрез писма и пощенски картички. А сега е просто на един клик разстояние. И в същото време е добре да можем да отсяваме качествената от некачествената комуникация. Има хора, които така прекарват дните си, в писане на съобщения и търсене на безцелна (или прикрита и неискрена) комуникация. Важно е да подберем добре времето, начина на писане и целта на контакта, които инициираме. А когато от нас се очаква отговор, добре е да си зададем същите въпроси, за да можем да бъдем адекватни. И няма лошо да пропуснем някои и друг отговор, когато усетим, че комуникацията е безмислена или ако отговорът ни може да се тълкува двузначно.




Бъди готов да видиш света през гледната точка на другия



Това се оказва, че е непосилно за по-голяма част от хората. Склонни сме да смятаме, че нашият мироглед е единственият "правилен" поглед над света. Пазим го толкова ревностно и методично се опитваме да го налагаме на всички около нас, забравяйки, че всеки има право да вижда света, така както той иска. Незачитането на гледната точка на другия, означава, че не зачитаме него. Не сме длъжни да приемем истината на другия за своя, но е добре да я уважаваме, а ако можем да я разберем, би било още по-добре.




Уважавай гледната точка на другия



Нашият мироглед е базиран на нашия житейски опит. Приемайки схващането, че има правилна и грешна гледна точка, ние приемаме, че има правилен и грешен житейски опит. А това е нелепо и е въпрос на мнение. Всеки от нас сменя своите възгледи през определени етапи от живота си. Ако отделим време и започнем да опознаваме постоянно променящите се мирогледи на хората около нас, вместо да им поставяме етикети и да ги съдим, можем да научим много нови неща и да обогатим и разширим своя собствен.




Приемане на несъвършенствата



Стремежът към съвършенство е вирус, който е поразил повечето от нас. Перфекционизмът ни мъчи доста. И се оказва, че идеалистичната ни визия ни пречи да видим другия, ама ни пречи да видим и себе си. Превръща се в основен бич за комуникацията между нас. Намирането на несъвършенство у някой вече е толкова генерализирано, че е достатъчно, за да се сложи край на социалния контакт с човека, носител на това съвършенство. Разпознаването и толерантността към слабостите и несъвършенствата на другия (или на нашите собствени) е едно от най-ценните качества на добрия комуникатор. В крайна сметка тия слабости и несъвършенства са плод на нашата субективна оценка, която се базира единствено на личния мироглед. Повечето хора правят най-доброто, на което са способни. Всеки от нас има житейски проект да намали до минимум своите несъвършенства. Така че нека проявим разбираме.




Прав или щастлив?



Кое е по-важно за теб? Да заспиш сам и натъжен от изречените думи или да заспиш доволен и щастлив като си премълчал своята правота и си приел несъвършенството на другия? В семейните отношения е много лесно да се влезе в този порочен кръг "аз съм прав, а ти грешиш". Понякога си даваме сметка колко глупаво е това и въпреки това не спираме. Най-добре е да премислим добре и да вземем решение кое е по-важно за нас - да сме прави или да бъдем щастливи?




Животът не е безкраен



Ако знаеш, че ти остават няколко седмици живот, ще спориш ли за глупости с близките си? Ще правиш ли повече жестове и комплименти? Колко повече време ще им отделяш? Неглижираме всичко това, защото смятаме, че ще живеем вечно и че един ден ще направим всичко това. Толкова много родители са пропуснали времето, когато децата им растат, защото са прекалено заети със своята кариера. или с домакинството. Когато вече имат свободно време, се оказва, че децата са пораснали и вече нямат интерес, защото те са се научили да се справят без вниманието на своите родители и да живеят своя живот без тях.




Спри да се опитваш да променяш хората



Опитът да се променя човека е особено често срещан неуспех в личните взаимоотношения. Нека не забравяме това, че когато избираме човека до нас, ние го избираме заради самия него, а не заради потенциала на развитие, който бихте искали да развиете. Вместо да се фокусираме над недостатъците на своя партньор, можем да си припомним кои са добрите качества, които той притежава и да не спираме да ги изтъкваме. Имаме естествената склонност да се фокусираме върху негативните аспекти и да неглижираме добрите. Забравяме как ни е карал този човек да се чувстваме, когато сме се влюбили в него. Забравяме колко невероятен и съвършен е бил той за нас тогава. Потапяме се в ежедневието и затъваме в злободневието. Може да опитате този експеримент със себе си. Как бихте се чувствали, когато някой изброи и допълни вашите положителни качества? И как бихте се чувствали, ако някой описва и критикува вашите провали? Отдели малко време и помисли над това. Как трябва да караме да се чувстваме ние и хората около нас?




Оценявай разликите



Това че всички мислим различно е истинско богатство. Оценете го и се стремете да се поучите от това. Нашите прилики ни помагат да се свържем с човека, който срещнем. Те ни помагат да създадем разбирателство. Но започвайки да опознаваме другия, ние разбираме, че между нас има по-дълбоки различия. Точно тези различия съдържат потенциала на нашата връзка. Защото когато сме екип, нашите силни и слаби страни са много по-силни, отколкото нашите индивидуални силни и слаби черти.




Не очаквай от хората да четат мисли



Комуникацията е акт, който извършваме непрекъснато. Поемете отговорност за резултата от своята комуникация. Добрите намерения не стигат. Не е достатъчно само да се изравяте добре или само да говорите. Хората не могат да четат вашите мисли, те трябва да са наясно както имате предвид, когато комуникирате с тях. Комуникацията трябва да е съпроводена с отговорността към отговора, който ще получим от човека, с когото комуникираме. И ако човекът реагира не по начина, по който сме очаквали, трябва да променим начина, по който общуваме с него. В противен случай това ще е просто неефективно общуване. Ако стреляте на сляпо, с надеждата да получите конкретен резултат, най-вероятно ще попаднете на няколко мини. И мините нямат вина за това! Ние носим отговорност за това и това е знак, че трябва да подберем най-ефективния начин да предадем посланието на човека, с когото комуникираме. Това послание трябва да е съобразено със стила на мислене на човека и с настроението му е конкретния момент.




Оценявай това, което имаш



Много често ние правим грешката да приемаме взаимоотношенията си и приятелствата си като даденост. Много често ние не създаваме взаимоотношения си с идеята, че скоро ще "вкараме в релси" човека отсреща. А приемаме човека като завършен и цялостен. И въпреки това правим непрекъснати опити да променим другия. Тези опити водят до спорове, неразбирателства, негодуване и, разбира се, наранени чувства. И ако все пак сме толкова упорити и успеем да променим другия, ние спираме да го уважаваме, защото те са ни позволили да ги променим и да им отнемем личната сила да бъдат себе си.




Гледай в дългосрочна перспектива



Колкото и хармонични взаимоотношения да успеем да създадем, в някакъв момент някоя мина избухва. В този момент е най-добре да си признаем, че такива неща се случват. Те са част и от най-добрите взаимоотношения. И това е идеалният момент да си зададем въпроса: "Да бъда прав или да съм щастлив?" По този начин ще се отдръпнете от ситуацията, ще избегнете злобни и обидни коментари, няма да се поддадете на обичайните реакции и ще си припомните, че другият човек е човек, също като вас.




Признай уникалността на другия



Всеки, когото срещаме в живота си, ни превъзхожда с нещо и можем да научим нещо от него. Всеки има своя собствена история, която може да разкаже, умения, които може да сподели, нещо, с което да направи света по-добър.



И ние ще видим и ще научим всичко това, само ако отделим време да го направим!



Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!



До скоро!


моят-подпис-на-бял-фон





notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy





 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page