top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Манипулацията - контрол на съзнанието

Манипулацията - неизменна част от нашето ежедневие







 

Слушай статията:



 



Днес ще си поговорим за нещо, което е неизменна част от нашия живот, без значение дали го осъзнаваме, или не. Да се опитаме да погледнем истината в очите - манипулацията е навсякъде около нас. Ежедневно ние попадаме в ситуации, в които убеждаваме някой да направи или да не прави дадено нещо, защото ние смятаме това за правилно или неправилно. Убеждаваме някой как да постъпи в определена ситуация, какво решение да вземе и не на последно място... убеждаваме го да повярва в това, което искаме да му внушим. Дали ще си признаем, или не, ние се опитваме да моделираме крайния резултат. И не само да го моделираме и той да зависи от нас, ами дори да е в наша изгода. Доста често манипулацията е не само неизбежна, но и необходима част от общуването. Това обаче не означава автоматично, че ние се стремим да манипулираме другите непрекъснато. Има определени ситуации, когато тя е крайно необходима, и от нея зависи нашето оцеляване. Казано иначе, манипулацията е станала част от нашия живот, от нашето ежедневие, че дори и от самите нас. Но тя е нещото, което трудно си признаваме, дори пред себе си, нищо, че сме свикнали с него и го прилагаме всеки ден.




ryka-koiato-dviji-marionetka



Манипулирал ли си поне веднъж, защото това е била единствената опция да постигнеш своята цел?




Доста неудобен и труден въпрос. Но трябва да бъде поставен. Манипулацията е "универсален социален феномен". Сблъскваме се с него постоянно - всеки ден, а може би и всеки час. И въпреки това отговорът на въпроса много често ще е "Не!". Е, може да има по някое колебливо "може би" или адски некомфортното и неудобното "Да.". И те ще са значително по-малко. Но се съмнявам да има човек, който категорично да заяви, че никога през живота си не се е опитвал да манипулира. И ако все пак се намери такъв, то той или не разбира напълно смисъла на понятието, или отговаря социално приемливо.

Няма човек, който да не е манипулиран или да не е бил манипулатор. Това просто е човешко поведение.




Основното, което трябва да се разбере, е как функционира човешкият мозък. Макар че всички използваме и двете си полукълба - и лявото, което отговаря за логичното мислене, и дясното, което отговаря за абстрактното, при различните хора доминира едното - или лявото, или дясното. Това може да се установи много лесно - чрез вербалните и невербалните сигнали, които човекът излъчва. Колкото повече от склонностите и мотивациите на човека се разберат, толкова по-лесно е да се сложи примка около врата му. Съзнанието бива контролирано от внушения, подтик, принуда. И на практика може да бъде накарано да направи абсолютно всичко. И това доказано работи на всички нива.




Как се случва?




Манипулацията е цяла наука. Няма как да изчерпаме всичко в рамките на тази статия. А методите, които се използват стават все по-префинени и незабележими. Осъществява се на вербално ниво предимно. При взаимодействието на две психики. Едната психика успява да пробие защитите на другата. Повечето хора и литература твърдят, че до несъзнаваното се стига чрез повлияване на мислите. Всъщност пътят е през тяхното объркване. Така се повлиява на лимбичната нервна система, т.е. на емоциите. Натискат се определени бутони, които са ни били включени през детството или ние самите сме си ги включили, а това са нашите комплекси и слаби места - чувство за значимост, чувство за сигурност, чувство за справедливост, страх от изоставяне, страх от смъртта. Така контролиращият влиза в психиката на жертвата и взима това, от което има нужда, т.е. използва я. В повечето случаи манипулаторът не се интересува какво ще стане с жертвата след акта на манипулация. А в случаите, когато това има значение, манипулаторът обикновено цели тя да страда.




Манипулацията, за да се случи, изисква 2 страни - манипулатор и марионетка /жертва/. Но в житейски контекст в една ситуация аз мога да съм манипулатор, а в друга да бъда жертва на манипулация. Това е така, защото манипулацията се основава на страхове, чрез които се налага власт - страх да получим отказ, страх от това да загубим влиянието си, страх от загуба и т.н. Но тия страхове принадлежат както на манипулатора, така и на жертвата. Те са общо човешки. И когато нямаме здрави поведения, ние прибягваме до манипулация, за да постигнем това, което искаме.




Да си представим ситуацията, че искам да поговоря с някой, имам два варианта. Ако съм ок със страха си от отказ, аз бих подходила директно и бих го попитала: "Може ли да поговорим?". Но ако имам проблем с отказите и се страхувам да получа отрицателен отговор, то тогава е силно възможно да си добавя някоя болест или неразположение: "Може ли да поговорим, много ми е нервно/ не се чувствам добре?". Така мигновено привличаме вниманието и получаваме грижата на другия или другите. Затова ако нямаме здрави поведения и имаме страхове, които не са отработени, ние сме в една от двете позиции.




Как се учим да манипулираме?




Както на почти всичко. Още в детството - между 2 год. и 5 год., когато влизаме във фазата на съперничеството. Това е фазата, когато започваме да опитваме да налагаме своята власт, своето Аз, и започваме да наблюдаваме и имитираме успешни модели на поведение. Ако някой от близкото ни обкръжение - майка, баба, леля, баща, дядо- има успешен модел на поведение през манипулацията, ние ще забележим това и ще започнем да го имитираме. А децата се учат чрез имитирането. Манипулирането е бърз индиректен начин, чрез който да наложим своята власт.




Какво иска манипулаторът?




Манипулаторът иска всичко, което би му било от полза и би му донесло удоволствие. Водещият му принцип във взаимоотношенията е "аз печеля, ти губиш". Той печели за сметка на своята жертва. Черта, която е характерна за всеки хищник или паразит. А за да постигне своята цел използва всички достъпни средства - пари, знания, власт, идеи, чувства, емоции, тяло, вещи..., че дори и своята жертва.








Какво губи жертвата?



Жертвата се чувства измамена, подведена, излъгана, използвана... без нейното знание и съгласие, разбира се. Освен това или губи нещо ценно за нея, или получава нещо, от което реално няма никаква нужда и полза. Има вероятност жертвата да се досети, че някой се опитва да разбие нейната защита и да я манипулира, но да няма силата и волята да отреагира.




Как да разпознаем манипулацията?



На физическо ниво човекът усеща блокаж. След като му е била приложена манипулация, той не разполага с полезен ход. Не му е оставена възможност за реакция и това обикновено води до объркване на мислите. Разумът е объркан, затова предприетите действия са емоционални. И когато ние се чудим как да постъпим и как да действаме, тялото ни прави блокаж. Друг начин за разпознаване и неутрализиране на манипулацията е като познаваме техниките. Разпознавайки ги, ние можем ментално да ги уловим.




Какви са инструментите на манипулатора?



Манипулаторът вербално задейства положителни и отрицателни емоции или чувства. Така той блокира съзнателното критично мислене на своята жертва, нейната самооценка и самоконтрол. Обикновено използва общочовешките потребности и страхове, фокусира се над тях и достига до чувствата и слабите места на жертвата си.




При манипулацията начинът на действие е да въздейства на другия, за да постигна това, което искам, но без да го назовавам директно. За да стане това се използват различни техники - принуда, обещание на нещо, което нямаме намерение да дадем, но в същото време взимаме това, което искаме, без другият да се усети. В много голям % от случаите манипулацията съдържа 4 компонента - контрол, несъзнателност /има и съзнателни манипулации/, цинизъм и лъжа. Лъжем другия за своите намерения, подтиквайки го да направи нещо, което е в наша полза.




Манипулациите най-често са в 3 посоки.


Първата е тази, в която манипулаторът е доминиращият. Той транслира страха чрез директно размахване на пръст.

Втората посока е пасивната манипулация, при която манипулаторът се прави на неможещ, неспособен, незнаещ: "Аз без теб...", "Само ти можеш да ми помогнеш...".

И третият тип е на затворения Аз. При него манипулаторът се прави, че не го интересува жертвата и я игнорира. Изключително често срещана ситуация е да се изключва телефона и после да се проверява периодично дали жертвата се е хванала, преброявайки пропуснатите повиквания от нея.


Това са трите типа манипулация, но техниките са най-различни. Нека разгледаме най-разпространените 10.




1. Иска повече от своята жертва



Много хитра стратегия е омаловажаването. Каквито и резултати да постигнете, контролиращият ще ви накара да вярвате, че не е достатъчно. Трудът ви ще бъде омаловажен, ще изглежда незначителен. Така ще ви накара да се чувствате негов длъжник и да правите и давате повече и повече, за да получите неговото одобрение. Няма нищо лошо да гоните по-високи цели и резултати, но не бива да бъдат омаловажавани и постигнатите до момента.




Тук има и още един коварен трик - потискането. Чрез задаването на множество въпроси и омаловажаването на всичко, което правите, той смачква вашето самочувствие. Постигне ли това, вие няма да сте способни да взимате самостоятелни решения, защото няма да имате нито куража, нито увереността за това. Иначе казано, предоставяте на манипулатора пълен контрол над вашия живот.




2. Винаги пита за мотивите



Също много трудно доловим трик. Контролиращият пита винаги за мотивите ви, за да извършите определено действие. Непрестанното задаване на въпроси поражда несигурност. Питането може да е проява на загриженост и интерес, но в повечето случаи има скрита, манипулативна цел. Изпадала съм в подобна ситуация и много сериозно обърках манипулацията със загриженост... наистина разликата е много трудно доловима. Ако някой иска да сте щастливи искрено, ще ви се зарадва и подкрепи. Ако започнат хилядите въпроси и подклаждането на съмнение, добре е да светне червената лампа и да бъдем малко по-внимателни. И все пак има хора, които наистина ги е грижа за нас, добре е и да не ги наскърбяваме.




3. Внушава вина



Изключително силен метод, който е безпощаден, ако жертвата е по-чувствителна. Манипулаторът ще направи всичко възможно да прехвърли вината на своята жертва и да я накара да се чувства виновна. Особено ако е в позиция, в която греши, и трябва да се измъкне от неудобната за него ситуация. Сигурно някои от вас сега ще си кажат, че няма как това да се случи без да бъде незабелязано. За жалост има. Манипулаторът използва обратна психология, умело заблуждава и упражнява контрол. Контролиращият няма да поеме отговорност, той бяга от нея. Особено в най-важните и сериозни ситуации и в моментите, когато нещата се развиват не по начина, по който той би искал. Със сигурност имате опит със ситуации, когато сте се карали с някой, и накрая вие излизате виновни, че дори и се извинявате. Пълна победа за манипулатора!




4. Внушава несигурност



Използвайки умело своите умения, чрез думи и промяна на външните условия, манипулаторът ще ни накара да се съмняваме във възприятието на собствените ни сетива, мисли и преценки. Включително и чрез задаването на множество въпроси. После е лесно... когато не си сигурен в себе си и си в рискова ситуация, логично е да потърсиш някой, на когото да вярваш. Освен това чувството за сигурност е една от базовите ни потребности.




5. Ласкае



Огромен пропуск ни е, че не сме научени да правим разлика между ласкателствата и комплиментите. Ласкателствата ни удрят направо в комплексите, искреният комплимент ни кара да се чувстваме добре. Ласкателят събужда в нас чувство на изнудване, защото той иска нещо от нас в замяна на хубавите думи. Сигурен белег за комплимент пък е приятното усещане и единственото нещо, което се очаква от нас е просто да кажем "Благодаря!".




6. Симулира емпатия



Също много мощен похват. Няма човек, който да не търси разбиране. И да не се размекне, когато някой го разбира напълно и е готов да влезе в неговите обувки, да го уважава и приема такъв, какъвто е. Особено днес подобно отношение си е истинска ценност и всеки е замаян, щом го получи.




7. Симулира личностно сходство



Създава впечатление у жертва си, че е като нея. Преструва се на подобен. По този начин той я подлъгва, че има сходни чувства, мисли, желания, слаби места. Всеки търси подобен на него, а когато го намери, няма как да не му се довери.




8. Симулира слабост и беззащитност



С това манипулаторът автоматично отслабва и спира твоята защита. Никой не напада по-слабите и беззащитните. Точно обратното - пази ги. Такъв е природният закон. Поставя се в подчинена позиция, абсолютно съзнателно, като предизвиква у жертвата си съжаление и съчувствие.




9. Внушава грешни представи



Много лесно можем да бъдем подведени в област, в която не сме особено компетентни. В подобна ситуация сме особено уязвими, защото в този случай манипулаторът може да повлияе на начина ни на мислене. А оттам има достъп до нашите чувства и съответно и до нашите решения. Така че внимавайте, когато сте в полето на област, която не ви е особено силна, мислите ви много лесно могат да бъдат объркани и пътят към подсъзнанието да бъде лесно разчистен.




10. Заплашва



Това е много очевидна стратегия. Но тя предизвиква страх, неувереност и подчинение у жертвата. Ако сте в трайна връзка с манипулатора, той може да ви заплашва да сложи край на вашата връзка или да сложи край на живота си. Обикновено прави намеци за раздяла или самоубийство всеки път, когато усети, че жертвата започва да се изплъзва от неговия контрол. Сигурно се чудите как може да стигне до крайност и да подложи на риск собствения си живот? Не би го направил. Ако изпадне в подобна ситуация, ще последва драматична сцена, в която той ще е жертвата. Така отново ще получи каквото иска, защото ще се възползва от вашата привързаност към него.




Освен всичко казано дотук, силно е възможно при взаимодействието си с манипулатор да нямате право на собствено мнение. В много от случаите той няма да ви остави да го изкажете. Това се случва, когато той осъзнае, че разговорът не върви в желаната от него посока. Ако все пак поиска мнението ви, разговорът ще се разгорещи и може да се стигне до спор. Този спор ще приключи бързо и "неочаквано", и то в негова полза, разбира се. Чрез неочакваното прекъсване той се измъква от признанието, че не е прав. При несъгласие има и друг възможен сценарий. Контролиращия може да избухне, когато нещата не отиват към целевия резултат. Демонстрирайки това си поведение обаче, той показва своята слабост и потребност да контролира.




Просто внимавайте! Защото не всичко е такова, каквото изглежда и каквото ни се представя. Но това не винаги е съзнателно търсен резултат. Понякога хората правят неща без да имат задни мисли и умисъл да ви манипулират. Не ставайте параноични и не търсете във всеки намерение за манипулация. Както стана ясно от всичко до тук, тя много прилича на други неща - емпатия, сътрудничество, загриженост и т.н. Ефективната защита срещу манипулация ще ви спести време, унижение, загуба на самочувствие, увереност и самостоятелност - все важни и необходими за пълноценния живот неща.


моят-подпис-на-бял-фон






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page