top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Липса на фокус

7 причини за липсата на фокус





В миналото си сте успявали да усвоявате нови умения и знания за невероятно кратко време или непознатата и нова информация не е била никаква пречка? В сегашно време обаче нещата са различни? Усещате, че мозъкът ви е препълнен с прекалено много информация и детайли, висящи задачи и абсолютно безполезни факти. Правите опити да четете, но не можете да разберете и малка част от това, което сте прочели. Влагате изключително много усилия, за да водите разговор, но всички около вас говорят прекалено бързо, шегуват се и се закачат, докато вие само гледате отстрани със смущение и недоумение.




kupchina-elementi-lego



Силно е вероятно липсата на фокус да е засегнала и професионалния ви живот и да е превърнал вашата работа в задача, която няма изпълнение.




Какво ви пречи да задържите вниманието си достатъчно дълго, за да довършите всичко, което сте започнали?




В технологичната епоха, в която живеем, обичайните виновници са телефонът, компютърът и телевизорът. И въпреки, че те са едни от основните крадци на нашето внимание и концентрация, те не са единствената причина за невниманието ни и постоянното ни разсейване. Има и други не по-малко важни причини за това:




1. Тревожност


Когато се безпокоим и непрекъснато премисляме определени неща, ние прахосваме своето време и усилия. А това води до проблеми с фокуса. Непрестанното премисляне на това какво може да се обърка в определена ситуация, води до разсейване и до загуба на фокуса.




2. Преумора


Един от отличителните белези на преумората е необходимостта за повече труд, но по-малко свършена работа. Това ни прави алергични към нашите професионални задължения. Качеството на положения труд спада, вършим все по-малко работа, а удовлетвореността от работата ни има критично ниски нива. Ако енергията е съсредоточена изцяло в поддържането на организма в будно състояние, не е изненадващ факта, че не можем да се фокусираме. Но това е възприето като норма. В нашето ежедневие ние заместваме добрия и здрав сън с кафе. Това ни кара да вярваме, че умората е нормална част от ежедневието ни.




3. Депресия


Тук не става конкретно въпрос за настроението, което владее хората, когато са под влияние на депресията. А по-скоро за липсата на мотивация. Тази липса на мотивация превръща ежедневието в трудно за преодоляване предизвикателство. а мотивацията е силно свързана с фокуса и концентрацията. А когато липсва целенасоченост и стремеж към нещо значимо, фокусът се измества много бързо. И трудните ежедневни дейности много лесно се заменят с несъществени и маловажни дейности.




4. Хаос и безпорядък


На пръв поглед това звучи малко абсурдно и изненадващо, но ако вникнем малко под повърхността, ще видим, че е напълно логична причина. Нашият мозък обработва определено количество визуална информация. А безпорядъкът го претоварва. Неизмитите съдове в мивката напомнят затова, че трябва да намерим време да ги измием. Мръсните дрехи в коридора - трябва да бъдат изпрани. Хилядите разноцветни бележки на бюрото непрестанно напрягат сетивата ни и ни напомнят колко много неща чакат за нашето време и внимание.




5. Несигурност в действията


Понякога не можем да се справим с определена задача само защото не я разбираме напълно или пък липсва информация, която е необходима за разрешаването на проблема. Съставянето на план, търсене на допълнителна информация, анализът на важните точки - всичко това дава допълнителни шансове за разфокусиране.




6. Несъзнателно отлагане


Самосаботажът е доста коварен понякога. Понякога напълно разбираме, че активно работим за собствения си провал, но понякога е много трудно да разпознаем саморазрушителното си поведение. В тези случаи избягването на неприятните задачи и заместването им с по-забавни изглежда най-правилното решение. Доста по-лесно, по-приятно и по-удовлетворяващо е да проверяваме отново и отново мейлите, които не сме прочели, да следим и четем новините или дори да правим на пръв поглед полезни дейности като почистване на дома, организиране на предстояща почивка или каквито и да било други задачи, които определено могат да почакат.




7. Здравословен проблем


Има доста здравословни причини за липсата на концентрация - фибромиалгията, множествената склероза, глутеновата непоносимост. Но не е необходимо да имаш някаква сериозна диагноза, за да не можеш да се фокусираш. Понякога и леко неразположение, което изисква почивка, също може да доведе до липса на фокус.




Благодаря, че отдели време да прочетеш статията ми! Ще се радвам да ми споделиш своите впечатления, препоръки и въпроси в коментар. Ако смятате, че информацията е полезна, споделете, за да достигне до повече хора!




Усмихнат и фокусиран ден! До скоро!




moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page