top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care | Ментален детокс

Почистваш ли своя ум?








 

Слушай статията



 



Днес темата е свързана с почистването на ума и с това колко е важно да го правим. Ако си за първи път тук, радвам се да се запознаем, макар и задочно. Аз съм Цвети - психолог и НЛП психотерапевт. Ако пък следиш моята работа и си бил тук и преди, благодаря ти, че си с мен отново! И така нека минем по същество...




jena-koiato-pochistva-mozyka-na-niakogo



Ментален детокс




Кога за последен път взе съзнателното решение да положиш усилия върху това да промениш начина си на мислене? Колко пъти на ден се подлагаш на токсичността на новините, които те заливат в профилите ти в социалните мрежи или по телевизията? Кога за последен път отдели поне ден, за да се погрижиш малко за своя ум?




Обзалагам се, че не отделяш никакво или поне достатъчно време за грижа за своето психично благополучие. Дори съм убедена, че във всеки свободен момент се подлагаш на отровата, която те залива от социалните мрежи или от телевизора. Вместо да посветиш това време на здравословна поддръжка на своя ум.







Откъде знам това?! Ами, отговорът е много простичък. Правила съм и аз тези грешки. Това беше във времето преди грижата за психично здраве и за начина на мислене да станат приоритети в списъка ми с дневни задачи. Почти няма човек, който да не се увлича по:

- светските клюки и жълтини;

- който да не пилее часове в гледането на нелепи закачки онлайн;

- който да не се отдава на четене на негативни и зловещи новини.

Цялото това пропиляно време може да бъде посветено на създаването на здравословни мисловни модели и на ментален детокс.




Този негативен начин на живот не може да подхрани нашия ум. Няма способността да отключи нашата истинска ментална сила, а по-скоро тя е добре заровена и задушена под цялата токсичност и негативност. Почистването на ума е първата крачка към препрограмирането на ума.




Резултатите ще са изключителни.




Това, което допускаш в ума си регулярно, това се превръща в твоя свят. Ако "храниш" ума си само с негативна информация, то светът ти ще бъде негативен. Но ако започнеш да акцентираш върху своята психична сила и си създадеш добри ментални хигиенни навици, светът ти мигновено ще се трансформира. Ето няколко начина как можеш да постигнеш това.




Стъпка #1: Анализирай настоящето състояние на своя ум




Когато почистваш някое пространство вкъщи, започваш от нещата, които вече не са ти нужни, нали?! Същото е и с ума. Първото нещо, което трябва да направиш, е да откриеш негативните неща, които замъгляват мисленето ти. Не се ограничавай само с негативните неща, изброи и тези, които определяш като положителни.




Всичко, което ти е необходимо, за да направиш тази първа стъпка е дневник/ лист хартия и химикал. Нагласи таймера на своя телефон на 3 минути, седни и просто запиши всичко, което ти идва на ум. Това толкова бързо и лесно действие, е супер полезно. След като го направиш, ще имаш нагледен списък на нещата, които стоят между теб и здравия ти ум.




Стъпка #2: Спри да гледаш новини



Много от негативните неща, които влияят на твоето мислене, идват от текущите събития, които съобщават по новините. В настоящето ни е много трудно да изключим непрекъснатия информационен канал, който ни залива, ако не от екрана на телевизора, то от екрана на телефона. 24/7 сме в течение със случващото се - катастрофи, злополуки... Повторени n-пъти от всеки един информационен канал. И... драмата се умножава. Затова първото и най-лесно нещо, което можеш да направиш, е да изключиш телевизора. Когато направиш това, ще осъзнаеш колко много негативизъм ни носят новините. Дори и когато се опитваме да не консумираме тази информация.




Информационният детокс не е много лесна задача. Докато зареждаш колата, в бензиностанцията върви поредната информационна емисия, в която съобщават за поредната катастрофа и километрична тапа на магистралата. Необходимо ли е да бъдеш подложен на тези насилствени и токсични новини през 5-те минути, през които чакаш колата ти да се зареди? Не. Отиваш на зъболекар, но има забавяне и трябва да изчакаш 10 мин., за да излезе предходният пациент. През това време обаче в чакалнята има включен телевизор и съобщенията, които достигат до теб, са страшни и ужасяващи. Обърни внимание на негативността, която непрестанно те облъчва по всевъзможни начини. Обзалагам се, че ще забележиш доста източници на негативизъм, отколкото си предполагал до този момент.




Първо изключи телевизора вкъщи. После освободи информационния поток в социалните мрежи от всички източници на постоянни новини. Остави профилите, страниците и групите, които носят положително въздействие на деня ти. Няма нужда да тровиш дните си с токсична информация. И се опитай да игнорираш тази информация, когато тече близо до теб, а нямаш правото да контролираш източника и да го изключиш. Положи усилия да се научиш да я игнорираш. Ако имаш нужда да се информираш, направи си такъв прозорец през деня. Сложи му ясни времеви граници и добре подбери източниците си на информация. Задаволи необходимостта си да се информираш и след това спри. Необходимо ти е постоянство, за да защитиш ума и да съхраниш енергията си. Никак не е лесно в началото, но с времето става все по-лесно, че дори и приятно.




Стъпка #3: Излез извън обхват



Едно от най-здравословните неща, които можеш да направиш за себе си, е да "излезеш извън обхват". Дори и за малко. Най-лесният начин да го направиш е да излезеш за малко сред природата. Можеш да ходиш на кратки разходки сред природата със семейството си, самостоятелно или с добър приятел. А телефона си остави вкъщи.




Има нещо освобождаващо в това да нямаш телефон в себе си и да не си достъпен от време на време. Излизането от социалните мрежи и виртуалния свят понякога може да бъде доста удовлетворяваща. Времето, прекарано сред природата, ще те научи да я цениш и да се свързваш по-силно със земята.




"Излизането извън обхват" изглежда различно за всеки един от нас. Някой би искал да прекъсне връзката, за да може да помисли и да вземе важно житейско решение, друг може да има нуждата да преосмисли и анализира начина си на живот, а трети може просто да има необходимостта да прекъсне връзката със заобикалящия го токсичен свят. Изключително мощна практика. Постарай се да си осигуриш този "лукс" поне веднъж седмично.





banner-kym-clip-ot-kanala-mi-v-youtube
Направи техниката!



Добре е да полагаш превантивни грижи за своето ментално здраве, за да не се стига до състояния, които са по-трудно преодолими.




Грижи се за себе си!



moiat-podpis-na-bial-fon







notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-kraia-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page