top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Self-care | Спокойствие на ума

Как да стабилизираме състоянието си, когато ситуацията, в която се намираме, предизвиква силна тревожност




momiche-koeto-meditira



Извънредно тревожни ситуации в последните няколко години не липсват, а както се очертава може би няма и да приключат скоро. Първо се появи ужасяващ вирус, който сякаш беше прекалено далеч от нас, а за много кратко време вече бяха открити зарaзени с него и в България. Малко след това светът се затвори, изолира и спря.




Точно излязохме от тази трудна ситуация и започна войната в Украйна. Дежа-вю... Известно време дестабилизация, никой не вярваше, че на някой би му хрумнало да воюва в XXI век и... воала!




Поради близостта на конфликта почти няма човек, на който да не му минава през главата мисълта: "Ами ако всичко това застигне и нас?!". След началото на войната започна огромна криза. Много от нещата, които смятаме за даденост, се оказаха не толкова лесни за набавяне вече. Но не това е темата ми днес.




Кризите са част от нашия живот. Само мащабите им са различни.

Първоначалната ни реакция обикновено е недоумение, а след него идват отричането, съпротивата и гнева. А ние реално никога не можем да прогнозираме с точност кога дадена криза ще приключи. Тези периоди се характеризират със силна тревожност. Характерното за тази тревожност е, че тя е породена от външна ситуация, която няма изгледи скоро да се подобри или разреши.




Как да се справим с тази тревожност и да постигнем спокойствие на ума?




Най-очевидно, но и най-често пренебрегваното - грижа за себе си. И не... грижата за себе си не е да си сложим грим сутрин, да направим някаква разкрасителна процедура, да отидем на СПА. Да, тези неща несъмнено помагат да подобрим своето настроение, но далеч не са решаващи.




Спомняш си за маската в самолета, която изскача при извънредни ситуации. Инструкциите са да я сложим първо на себе си, а чак след това да помагаме на околните. А много често вместо да спазиш тази инструкция, се втурваш да спасяваш другите, докато вътрешно трупаш напрежение, страх и стрес.




Метафората на маската е много силна. Няма как да си полезен на който и да било, ако си мъртъв. Ама го разбираш само в крайна ситуация, в която кислород има за няколко минути... Няма как да сме полезни, ако сме изтощени и в нересурсно състояние. Тогава повече тежим, отколкото да помагаме.




Адекватната грижа за себе си има няколко измерения. Ето няколко инструмента, които ще са ти изключително полезни. Проверено е от първо лице.




1. Дишане




Сещаш се за маската, нали? Дишането е изключително важен

физиологичен процес. С него е пряко свързано и психичното състояние. Обикновено в състояние на силна тревожност дишането е учестено и плитко. В тези случаи особено полезно е т.нар. "квадратно" дишане:


4 секунди вдишваш - 4 секунди издишваш - задържаш 4 секунди и повтаряш толкова пъти, колкото е необходимо, за да се успокоиш.


Върши чудесна работа!




2. Движение




Чрез тялото си можеш много лесно да изкараш навън цялото напрежение и страх, които имаш натрупани в себе си. Това става чрез движението. И не се оправдавай, че не си спортна натура. Много малко хора са! Но всички можем да се движим, нали?! Движението може да се осъществи под формата на разходки, тичане, спорт, танци, градинарство или пък активна домакинска работа. Доста хора използват домакинските си задължения за движение и медитация.




3. Признаване на емоциите




Признай пред себе си това, което чувстваш и усещаш. Позволи си тази емоция, вместо да се упрекваш и критикуваш, че сега вместо да се страхуваш, трябва да проявиш сила, смелост, концентрация... Дай си период, в който да я усетиш и преживееш тази емоция. После продължи напред. Обикновено сроковете, които се поставят и са достатъчни, са в рамките от няколко минути до няколко часа, а защо не и ден, ако действително имаш нужда от това.




4. Споделяне




Със сигурност имаш човек в живота си, на кого имаш доверие и пред когото можеш да споделиш спокойно това, което те притеснява. Човек, който да те изслуша и да ти помогне да се справиш с тази тревожност. Добре е да му се обадиш и да поговориш с него.




5. Запазване на рутината и поемане на контрол




Световните кризи и пандемии не са под наш контрол. Но има нещо, което можем да контролираме - своето ежедневие. Запази рутината. Това ще ти даде усещане за спокойствие и сигурност. Не се лишавай от сутрeшното си кафе, от традиционния обяд в сряда с твоите приятели, от всяко нещо малко, но сигурно в твоя живот. Във всяка една ситуация има нещо, което можеш да направиш, за да се подготвиш за бъдещето. Можеш да се опиташ да намериш тези неща и да се фокусираш върху тях, за да получиш максимална полза от ситуацията.




6. Подкрепи




Когато усетиш, че си в по-адекватно състояние, помисли над това как можеш да помогнеш на хората около теб. Подкрепи своите близки, приятели или намериш начин да помогнеш на тези, които са най-много засегнати (според силите си, разбира се).




7. Медитация и релаксация




Медитирай, релаксирай, моли се... Всяко нещо, което ще ти помогне да се свържеш със силите извън нас - Бог, Вселена, Космос... Изборът е напълно твой!




Интересно ще ми е да ми споделиш дали имаш система, която ти помага да стабилизираш своето вътрешно състояние. Можеш да ми я споделиш в коментар под статията.





moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page