top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Перфекционизъм


Перфекционизмът създава твоята най-лоша версия

Перфекционист ли си?

 

Слушай статията: Перфекционизмът - това не е стремеж към най-добрата версия на себе си. Това е стремеж към най-лошата.Това е тази част от нас, която постоянно ни повтаря, че всичко, което правим няма да е никога достатъчно добро. Това споделя Джулия Камерън за перфекционизма.


Перфекционизмът е прекомерен стремеж към съвършенство, склонност да го проявяваме към самите себе си и другите, заради много високите изисквания.
palitra-senkiПризнаци на перфекционизъм
 • постоянно сравняване на себе си с околните;


 • високо ниво на изискване от околните и прекаленото изискване от нас самите;


 • възприемане на околните като критикуващи и изискващи;


 • високи стандарти за извършваните дейности;


 • фиксиране на вниманието върху собствените неуспехи и грешки.
Причини за перфекционизма
 • прекалени родителски изисквания;


 • прекомерни похвали за достиженията;


 • ниска самооценка и чувство за непълноценност;


 • схващането, че самооценката зависи от постиженията;


 • черно-бяло мислене;


 • стремеж към прекомерен контрол.
Какво подхранва перфекционизма? • Страховете
Страхът от неуспех, страхът от отхвърляне, страхът от допускане на грешки, че дори и страхът от успех. Ние се предаваме на перфекционизма, защото ни е страх от несигурността, която се поражда в нас. И когато бъдещето се очаква да бъде тъмно и неразбираемо, в нас се зараждат съмнения. След това идва и другата беда - прокрастинацията (отлагането). И така ние започваме да обмисляме всяка една дреболия, защото вярваме, че е важна за постигането на успех. В действителност занимаването с малките неща може да бъде доста излишно. Не е необходимо да мислим за това, че работата трябва да бъде свършена бързо. Писателят, който иска да напише и издаде идеалната книга, може да чете месеци наред книги без това да му помогне да напише своя роман. А след това успява да напише едва една страница за една седмица. Това са само уловки, които ни носят единствено допълнителна тежест.
 • Твърдите правила
Вашите правила са твърди, а не гъвкави. Ако например искате да подготвите презентация, но повече се фокусирате върху отделните моменти и така постоянно отлагате работата върху нея: търсите идеалната картинка, подбирате шрифта, не започвате, докато не намерите достатъчно време и т.н. Истината е, че дори и да намерите най-подходящите картинки и шрифт, то със сигурност ще намерите друга причина, за да отложите изпълнението на задачата. Причината ще е такава, че да бъде трудно решена по принцип.
 • Завишените стандарти
Това са стандартите, които сме установили, за да оценим всеки, всичко и най-вече себе си. Тези стандарти са практически недостижими. А това означава вечно недоволство и неудовлетворение.
Как да се избавим от перфекционизма? • Поемете отговорност за своя вътрешен глас
Проследете гласа на своя вътрешен критик, който неизменно ви налага да се чувствате като човек "втора ръка" всеки път, когато направите грешка. Поддържа изтощаващо ниво на самоуважение и самооценка. В резултат на това вие се изпълвате със страх от провал и от критика. Следете изявите на този глас, слушайте го и съзнателно изберете да не реагирате емоционално на нещата, които той казва.
 • Създайте си реални очаквания и стандарти
Личните ви очаквания и стандарти, които установявате за себе си, са основата на вашите решения и поведение. Перфекционизмът се проявява тогава, когато стандартите са завишени. Затова на първо място е важно да установим стандарти, които да са по-реалистични. Те дават повече свобода и гъвкавост, за да се движим напред. Обичайно ние завишаваме стандартите си, за да получим одобрението на другите хора. Да, високата летва е важна, ако искате да изкарвате повече пари и да постигнете успех, но ако тази висока летва понижава вашата самооценка и води до повишаване на нивото на стрес, то със сигурност нещо не е както трябва. Затова първото, което трябва да направите, е да си поставите цели, които да са в синхрон с вашите лични убеждения и стандарти. Убедете се, че те са реалистични. Целите трябва да ви мотивират, а не да създават напрежение и стрес.
 • Анализирайте своите загуби и ползи
Ако докато извършвате определена задача, се уловите, че работите над нея прекалено дълго време, задайте си следните въпроси, които ще ви помогнат да направите качествен самоанализ:


- По какъв начин това поведение ми помага?


- Това поведение вреди ли ми?


- Може ли това поведение да навреди на другите около мен?


- Какви са краткосрочните ми ползи от това мое поведение?


- Какви са дългосрочните последствия?По този начин ще получите информация за това, което правите. Обикновено не подлагаме на съмнение своето поведение и в резултат на това продължаваме да действаме по обичайния за нас начин, като задоволяваме своя стремеж към перфекционизъм. Затова отделете малко време и дайте обективна оценка на себе си, на своето поведение и влиянието, което то оказва на вашия живот.
 • Проверете своите очаквания
Нереалистичните очаквания подхранват перфекционизма. Разграничете своите нереалистични очаквания от реалистичните.


Ето пример за нереалистични цели:


- да напиша книгата си за един месец;


- да работя на 4 места;


- да тичам всяка сутрин без значение, че имам травма.


А реалистични цели са:


- всеки ден ще работя по 2 часа над своята книга;


- за да повиша своя доход, ще повиша качествата на своите навици;


- ще пропусна бягането, ако крака ме боли и ще започна веднага щом ми мине.


Много отрезвяващо действа записването на тези цели и очаквания. След кратък период ще можете да се върнете отново към тях, да ги прегледате и анализирате. Това ще ви даде адекватна представа за това колко реалистични са очакванията ви.
 • Разрешете си да бъдете слаби
Тази стратегия противоречи на философията на повечето перфекционисти. Но ви гарантирам, че ако опитате, това ще доведе до поразителни резултати. В някои от сложните периоди на живота, когато перфекционизмът ви е отровил, имате пълното право да:


- поплачете;


- да прекарате деня без да мислите за своята работа и своите стандарти;


- да си позволите да не изпълните своята работа и въпреки това да се чувствате нормално.
Ако понякога спирате на пауза и си давате време да възстановите своите сили, ще ускорите придвижването си към своите цели.
Перфекционист ли си? Признай си. Да осъзнаеш какво всъщност е това и как те тормози, това е добра първа стъпка в борбата с него. Ако имаш нужда от помощ, ще се радвам да те подкрепя!
Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!


moiat-podpis-na-bial-fon
notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page