top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Освобождаване на съзнанието

7 техники за освобождаване на съзнанието от капана на манипулацията







Психичното посегателство е не по-малко често разпространено и използвано от физическото. Само защото няма материални доказателства за нанесеното насилие, много често то се пренебрегва и неглижира. Манипулацията е една от основните форми на влияние на подсъзнанието.




счупени-окови-на-бял-фон



Тя е "универсален социален феномен и няма човек, който да не е въвлечен. Манипулацията просто е естествено човешко поведение. Затова тя е и много често предпочитан и мощен инструмент за психично насилие. Затова е много важно да изградим ефективна защита срещу подобен тип посегателство. А ако вече сме били подвластни на злонамерена манипулацие, е важно да знаем как да се освободим. Затова днес ще разгледаме 7 техники за освобождаване на съзнанието.




Постигане на лична зрялост




Един от най-сигурните начини за самозащита на съзнанието е развитието на лична зрялост. Манипулацията най-често използва базовите човешки слабости и страхове, за да принуди човека отсреща да се подчини на волята на манипулатора. Затова е много важно да познаваме и да отработим своите емоционални бутони. Ясно е, че няма как да отработим всичко и да се избавим от всяка наша слабост. И затова е добре да се запознаем поне с рисковите зони, за да бъдем по-внимателни, когато някой навлезе в тях. Ако целта ни е да се самоусъвършенстваме, постигането на елементите, които характеризират личната зрялост, е полезно и задължително.




Поемане на отговорност




Много често ни се случва да бягаме от поемането на отговорност за своите мисли, чувства и действия. Преписваме вината и заслугите на всичко, което ни се случва, на "виновници" извън нас - на късмета, на съвета на приятел/ родител, на времето, на случайността и т.н. Това ни прави изключително уязвими на каквото и да било влияние. Първата стъпка към по-осъзнато съществуване човек прави тогава, когато разбере, че отговорността за всичко, което му се случва, му се е случило или ще му се случи, е изцяло негова.




Много добро самопознание




Необходимо е да отделим време и да се самоанализираме. Да разберем кои са нашите принципи, цели, правила, приоритети, желания, слаби места. Само така ще можем ясно и категорично да разберем, когато някой се опитва да ни вмени своите. След това трябва да развием и волята си, за да живеем според тях, а не само да ги повтаряме и проповядваме на останалите.




Съзнателен живот тук и сега




Това означава да спрем да реагираме машинално на всички външни стимули (дразнители). Означава да не сме роботи и да реагираме само тогава, когато има смисъл да го правим. Съзнателното съществуване включва три компонента:


- съзнателно мисленето;

- съзнателно усещане и възприятие;

- съзнателно самоуправление.




Лично пространство и време



Всеки трябва да изгради своя личен свят. А той е невъзможен без пространство и време. От деца ни учат как не бива да бъдем егоисти. Това почти автоматично се взима като разрешение за всеки един друг да ограбва времето и пространството ни. Всичко е полезно, ако е в здравословни граници. За да се спасим от набезите трябва да кажем "Не, благодаря!", когато това, което ни предлагат не е нашето. Много често това се счита за невъзпитано, а всъщност така транслираме посланието: "Аз ценя своето и чуждото време, поемам отговорност за своите действия и решения и не отлагам.". По този начин се предпазваме от опасността някой да ни вмени вина, защото не му обръщаме достатъчно внимание, изразяващо се в отделено време. По този начин постигаме яснота какви са нашите лични приоритети, нашите планове са базирани на тях и какви са били мотивите да вземем определено решение. Това си има и своите минуси, донякъде, защото може да доведе до дискомфорт, когато бездействаме, защото се опитваме да запълним всяка свободна минута с приятни и полезни занимания, а понякога това не е възможно. Отново ключът е в здравословните граници.




Самостоятелност



Поемайки отговорност за своя живот, ние ставаме до голяма степен самостоятелни. Това ни прави независими от хора и обстоятелства, следователно намаля значително и риска да попаднем в капана на манипулацията.




Без сравнения



Стабилността и устойчивостта на нашата самооценка и самочувствие не зависят от това да се сравняваме с другите. Това дава огромна свобода. Да не се стремим да бъдем като другите, ни освобождава от риска някой да използва този наш стремеж за свои лични облаги.




Благодарност



Да бъдем благодарни означава да ценим, т.е. не сме алчни. Алчността е идеална за манипулаторът. Все пак нямаме нужда от всички ресурси на света, стигат ни само тези, от които имаме нужда, за да постигнем целите си. Стремежът към завладяването на всички ресурси е черта на манипулатора, защото чрез завладяването им, той получава контрол над останалите.




Със сигурност това далеч не са всички техники, които могат да предпазят съзнанието от посегателство. Има още много, а и още много могат и да бъдат измислени. Грижата за себе си е много важна, за да станем силни и защитени личности. Повечето хора потискат потребността от учене, развитие и обогатяване. И точно тогава се намесват манипулаторите. Те заплашват, ядосват, нараняват ... натискат твоите емоционални бутони. Една от причините е да извлекат лична изгода от нашия отказ от израстване. Обаче имат и още е една роля. Манипулаторите са нашият стимул да си припомним, че имаме нужда да живеем по-осъзнато и смело, да отстояваме себе си и да се борим за това, което ценим.


моят-подпис-на-бял-фон






 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page