top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Попаднал ли си в капана на манипулацията?

Как да разбереш дали си жертва на манипулатор?







Манипулацията - това е скрит психологически инструмент, цел, която ви заставя да направите това, което манипулаторът иска от вас, въпреки своите интереси и приоритети. Манипулаторът е човек "без лице" той никога не издава своите истински чувства - винаги лъже, избягва и се представя за някой друг. Той лесно може да внуши лъжливо чувство за вина или на превъзходство, за да може да се възползва от положението и да обърне ситуацията в своя полза. Може командите на манипулатора да бъдат изпълнявани несъзнателно, да се усеща прекомерен дискомфорт и липса на сили за противопоставяне на манипулатора.




chovek-koito-e-manipuliran



Как да обезоръжиш манипулатора и да се измъкнеш от капана на манипулацията?




Днес искам да ти представя 3 основни показателя, които са сигнал за манипулация.

Като за начало можеш да преустановите всички преговори, разговори и общуване с хора, които се опитват да те манипулират (ако това е възможно). Това чувство възниква, когато не особено близък човек започне живо да демонстрира интерес към твоя личен живот, намерение за демонстрация на откровеност и дружелюбие с помощта на жестовете и мимиките. Много често тази преднамерена демонстрация не съвпада с думите на манипулатора. Възможна е и обратната стратегия: манипулаторът да те провокира с цел скандал. Манипулаторът търси слабите места, чрез които директно да получи психологическо преимущество над теб.




Усещаш, че опонентът ви е напълно прав, но ти не си съгласен по никакъв начин с неговата позиция. Макар че неговите аргументи са логични. В този случай се случва заместване на твоето мнение с мнението на манипулатора. Той винаги добре обосновава това, че доводите му са рационални и логични. Красноречив е и е в готовност да представи доказателствената база. В момента, в който се съгласиш с него, ти вече губиш всички свои позиции. Много е важно в подобни ситуации да умееш да казвате "Не" без чувство за вина. Трябва да защитаваш своята позиция. И точка.




Имаш усещането, че преди да вземещ каквото и да било решение, трябва да помислиш, но опонентът ти не е склонен да ти даде тази свобода, той иска да вземеш решението точно сега. Манипулаторът има нуждата от незабавен отговор, винаги бърза, говори бързо почти без пауза. Той винаги излага така обстоятелствата, че да повиши вероятността да получи съгласие. Например: ако не се съгласиш веднага, ще загубиш намалението (възможността, договора, перспективната работа - всичко е добре подчертано). Ако усетиш, че някой те ограничава във времето, не се насилвай да вземеш решение. Ако преразгледаш всички "За" и "Против", може да кажеш "Не". И това е твое право.


Запомни някои основни неща:


1. Целта на манипулатора е да те управлява чрез твоите слабости/ емоционални бутони;

2. Манипулаторът взима превес тогава, когато разбере, че ти не се съпротивляваш. Щом не даваш отпор, значи вече си жертва. Показването на съпротивление е мощното оръжие, което притежаваш срещу всякакви манипулации.


3. Можеш да предвидиш действията на манипулатора, да се научиш да разпознаваш всеки вид манипулация и да реагираш умно и достойно. Това става като работиш върху себе се, разбереш и се научиш да управляваш своите емоционални бутони.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш своите собствени мечтите си!




moiat-podpis-na-bial-fon









notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page