top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

5 съвета как да избегнеш прекаленото говорене| Communication skills

Мислиш, че имаш проблем с прекаленото говорене? 

Слушай статията:
 Да бъдеш добър събеседник няма нищо общо с непрестанното говорене. Ако установиш, че ти наистина говориш повече, отколкото е необходимо, и това не е само твое наблюдение, добре е да се замислиш. Не е зле да започнеш да работиш в тази насока и да подобриш комуникацията си с хората около теб и да контролираш прекаленото говорене.
zena-koiato-pravi-znak-za-mylchanieНепрекъснатото ти бърборене създава проблем в социалните ти взаимодействия и засяга силно междуличностните ти взаимоотношения на лично и професионално ниво. Усещаш негативния ефект на това твое бръщолевене, но нямаш никаква идея каква е причината за това, нали?Защо говориш толкова много?
Преди да задълбочиш в методите за избягване на това нежелано поведение, добре е да знаеш на какво се основава то. Осъзнатостта, т.е. познаването на основните причини, които стоят зад определен тип поведение, прави коригирането на това поведение по-лесно.
Ето няколко възможни причини да говориш прекалено много:

 • не можеш да контролираш своите импулси;

 • говоренето ти помага да подхраниш егото си;

 • смяташ, че говоренето те прави по-харесван от околните;

 • имаш изградено мнение и нямаш търпение да го изразиш;

 • обичаш драмата и конфликтите;

 • имаш навика да мислиш на глас;

 • изказваш позицията си, за да докажеш правотата си;

 • говоренето ти помага да се справиш с вътрешното напрежение;

 • имаш психично състояние (заболяване), което включва подобен тип поведение.
Какво можеш да направиш, за да започнеш да говориш по-малко и да слушаш повече?
Сега след като вече имаш някаква яснота каква може да е основната причина да говориш толкова много, можеш да предприемеш няколко прости стъпки, за да промениш това поведение. Да тръгнеш по пътя на това да говориш по-малко и да станеш по-добър слушател, когато социалната ситуация го изисква, е необходима осъзнатост.
И така... Стига толкова приказки! Да говорим по същество!
В началото започни да прилагаш 2-3 от тези препоръки . Постепенно включвай допълнителни техники, докато започнеш да ставаш по-добър събеседник и да подобряваш значително своите комуникационни умения.1/ Започни да контролираш своите импулсивни реакции
Едно от първите неща, които е необходимо да овладееш, е умението да контролираш емоционалните си пориви и импулси. Тази стъпка е сравнително проста откъм съдържание, но доста трудна за изпълнение. Сложността идва от това, че когато сме под емоционално влияние, ние говорим и правим неща за част от секундата. Преди да осъзнаеш какво си казал, вече си нанесъл щети, които понякога са непоправими. Възможно е вече да си наранил и обидил някого, когото цениш и обичаш.
Когато общуваш с другите не ги прекъсвай и не им пречи да се изкажат. Съсредоточи се върху казаното и отговори адекватно на това, което другият е казал, вместо да правиш това напълно автоматично.
2/ Спри да се опитваш да доминираш в разговора
Когато се опитваш да доминираш в разговора, пречиш на хората да те разберат по правилния начин. Възможно е да проявяваш нарцистичен тип общуване. Той се изразява в това, че се опитваш непрекъснато да насочваш разговора около теб и твоите лични интереси.
Ако темата на разговора не ти харесва и не представлява интерес за теб, вместо да се впишеш в разговора, ти го прекъсваш и го насочваш към нещо, което конкретно теб те интересува. Този егоистичен тип на водене на разговор е добре да бъде избягван напълно, защото е напълно безполезен, а в определени ситуации доста токсичен.
3/ Задавай въпроси, когато е необходимоЗа да водиш ефективен и смислен разговор, е необходимо да събереш достатъчно качествена информация. Особено, ако е важен отговорът, който ще дадеш. Задаването на въпроси прави събирането на информация по-лесно, ще ти помогне да придобиеш представа за гледната точка на събеседника ти и ще ти помогне да вникнеш в същността на темата, в чието обсъждане участваш.
Задаването на въпроси показва интерес и желание за разбиране. За да се случи това е важен начинът, по който ще бъде зададен въпросът, разбира се. Питането утвърждава присъствието на другия и готовността ти да приемеш правото му на гледна точка.
4/ Съсредоточи се върху чуването и слушанетоДа, правилно прочете. И няма грешка. Чуването е физическият процес, чрез който възприемаш звуковата информация. Докато слушането е процесът по разбиране (или опит за разбиране) на това, което си чул.
Тази точка се съчетава много добре с предишната. Пренасочвайки вниманието си към слушането, удължаваш продължителността на разговора. Желанието за разбиране е жизненоважен процес за разговора. Той протича гладко, ако подбираш правилно своите въпроси. И най-важното - не го прави еднопосочна улица.
Непрекъснатото говорене и доминиране в разговора може да ти изглежда много добра опция, но да си добър слушател е най-добрата възможна.
Когато слушаш някого, разбираш какви са истинските му потребности. Можеш да му предложиш адекватни варианти за решение на проблема му и да му помогнеш да намери свое собствено лично удовлетворение.
5/ Приеми различията в мнениятаНяма нищо по-ествено от това всеки да има своя собствена гледна точка. Колкото по-бързо проумееш този жизненоважен факт, толкова по-скоро ще започнеш да се радваш на пълноценно общуване.
Пълноценните разговори могат да те научат на много неща. Освен това ще те развият като събеседник. Толерантността към чуждата гледна точка, работата върху личното ни самочувствие и самооценка и личното израстване чрез общуване с околните имат съществено значение. Мълчанието и съзнателното избягване на ненужни клюки и безполезно мърморене могат да те направят много добър събеседник.
Сподели тези 5 съвета с хора, които говорят прекалено много, за да си подсигуриш едно по-пълноценно общуване занапред. Ако имаш лична стратегия, чрез която се справяш с това поведение, ще се радвам да я споделиш с мен в коментар. Определено ще ми е интересно.
Говори по-малко и слушай повече!moiat-podpis-na-bial-fon


notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

595 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Opmerkingen


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page