top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Какво е психическата сила?

Истината за психическата сила | Ейми Морин 


 Книгата на Ейми Морин е пълна със стратегии как да се разделите с негативните мисловни модели и да реализирате пълния си потенциал. В нея можеш да разбереш кои модели на мислене и поведение биха ти помогнали да се изправиш достойно пред житейските изпитания и да ги преодолееш. Морин описва лошите мисловни навици, които ни пречат да реализираме пълния си потенциал. Ейми Морин е лицензиран клиничен работник и психотерапевт. Тя често гостува в различни медии като Time, Good Morning America, Oprah.com, Business Insider, където споделя своя личен опит и полезните си съвети.
kniga-13-neshta-koito-psihicheski-silnite-hora-ne-praviatTEDx лекцията й "Как да станеш психически силен" (The Secret of Becoming Mentally Strong), е едно от най-популярните TEDx видеа за всички времена с повече от 11 млн. гледания.


Днес искам да ти представя един малък откъс от книгата й. Тя е посветена на истината за психическата сила. Надявам се да ти е полезна и да те вдъхнови да започнеш да развиваш своята индивидуална психическа сила!


Приятно четене!***
Има много грешна информация и погрешни схващания за това какво означава да сме психически силни. Ето няколко истини за силата на ума:
 • Да сте психически силни не означава да сте груби

Няма нужда да се превръщате в роботи или да изглеждате корави. Вместо това просто действайте в синхрон с ценностна си система.
 • Психическата сила не изисква от вас да пренебрегвате своите емоции

Когато увеличавате психическата си сила, вие не потискате емоциите си, а ги разбирате по-добре. Можете да анализирате как те оказват влияние върху мислите и поведението ви.
 • За да сте психически силни, не е необходимо да се отнасяте към тялото си като към машина

Психическата сила не означава да стигате до физическо изтощение само за да докажете, че можете да издържите на болка. Означава, че можете да разбирате мислите и чувствата си достатъчно добре, за да определите кога да се съобразявате с тях и кога-не.
 • Да сте психически силни не означава да разчитате единствено на себе си

Психическата сила не означава да тръбите наляво и надясно, че нямате нужда от помощ от друг човек или от по-висша сила. Когато приемате, че не знаете всички отговори, когато молите за помощ и когато признавате, че вярата ви в по-висша сила ви прави по-устойчиви, вие показвате, че имате желание да станете по-силни.
 • Да сте психически силни, не означава да мислите положително

Крайно позитивните мисли могат да бъдат препятствие, колкото и крайно негативните. Психическата сила е в това да разсъждавате реалистично и рационално.
 • Да развивате психическата сила не означава да преследвате щастието

Психическата сила ще ви помогне да бъдете по-доволни от живота, но няма общо с това да се събуждате всеки ден и да се насилвате да се чувствате щастливи. Вместо това взимайте решения, които ви помагат да дадете най-доброто от себе си.
 • Психическата сила не е просто най-новата популярна тенденция в психологията

Също както светът на физическите упражнения е пълен с модерни диети и фитнес тенденции, сферата на психологията често изобилства от преходни идеи за това как да станете най-добрите хора. Психическата сила не е тенденция. От 60-те години на миналия век насам психологията помага на хората да се научат да променят мисленето, чувствата и поведението си.
 • Психическа сила и психическо здраве не са синоними

Здравната индустрия често говори за опозицията "психическо здраве - психически заболявания", но психическата сила е различно нещо. Както е възможно хората да се чувстват добре физически дори когато страдат от някакво заболяване, така и вие можете да сте психически силни, дори ако сте с депресия, тревожност или друг психически проблем. Психичните болести не означават, че ви е писано да имате лоши навици. Може да изисква повече усилия, по-голяма концентрация и повече работа, но е абсолютно възможно.
Предимства на психическата сила
Лесно е да се чувстваме психически силни, когато всичко в живота ни върви добре, но понякога се появяват проблеми. Загуба на работа, природно бедствие, болест в семейството или смъртта на любим човек понякога са неизбежни. Когато сте психически силни, вие ще се справите с житейските предизвикателства по-лесно. Предимствата на това да увеличите психичната си сила включват:
 • По-голяма устойчивост на стрес

Психическата сила е полезна в ежедневието, не само по време на криза. Вие ще сте запознати с повече методи за по-ефективно справяне с проблеми и това може да намали нивото ви на стрес като цяло.
 • По-голяма удовлетвореност от живота

С увеличаване на психическата ви сила вие ще станете и по-уверени в себе си. Поведението ви ще съответства на ценностната ви система, което ще ви донесе вътрешен мир и вие ще прозрете кое е наистина важно в живота.
 • По-добри резултати

Независимо дали целта ви е да станете по-добър родител, да повишите продуктивността си в офиса или да постигнете по-добри резултати в областта на спорта, когато увеличите психическата си сила, вие ще достигате пълния си потенциал.
Как да развием психическа сила

belezhka-citat-samosajalenieto

Никога няма да станете експерти в каквото и да било с прочитането на една книга. Атлетите не стават елитни състезатели, когато прочетат нещо за техния спорт, нито пък най-добрите музиканти обогатяват музикалните си умения само като гледат как свирят другите. Те трябва да се упражняват.Източник: Ейми Морин |

"13 неща, които психически силните хора не правят"

notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page