top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Емоционалната храна - привързаността

Теория за привързаността

Какво е привързаността? Видове привързаност


Взаимоотношенията са обект на изследване на психологията на взаимоотношенията, чиято основна задача е да отговори на въпроса за начина, по който се създават и развиват отношенията и какви са причините, поради които те процъфтяват или се разпадат. Според съвременния подход хората избират своите партньори на основата на фактори - биологични, социални и такива, които се отнасят до средата. Основният мотив за създаване на романтична връзка и семейство е стремежът ни да формираме и поддържаме близост.
syrce-vyrzano-s-kluchТеория за привързаността
Теорията за привързаността се развива за пръв път от психолога Джон Боулби. Тя е резултат от изследвания на взаимоотношенията на човека и на други видове. Според нея връзките, които формираме като зрели индивиди зависят от най-ранните ни преживявания като деца. Според Боулби ние се раждаме с инстинктивна потребност да се привързваме, защото така ние си гарантираме своето оцеляване. По-късно това изследване се доразвива от други психолози. През 70-те години на миналия век Мери Ейзнзуърт я доразвива като наблюдава майки с деца през еднопосочно огледало. На база на своите заключения тя прави извода, че децата които имат майки, отговорни към нуждите на своите деца, развиват чувство на сигурност в своите взаимоотношения. Докато децата, чиито майки са по-нечувствителни към техните нужди, са по-несигурни. Тази сигурност, както и нейната липса, поставя основата на отношенията на детето в зрелостта.
Какво е привързаността?
Привързаността е трайната и дълбока връзка, която се изгражда между родител и дете в ранните години от живота на детето. Тази връзка е и базисна човешка потребност. Всеки един от нас притежава инстинкта да се привързва и точно този инстинкт е залегнал в основата на теорията на Боулби.


Привързаността се формира в ранна детска възраст

Една от главните идеи в психологията на взаимоотношенията е, че привързаността в детството влияе върху поведението му към партньора, когато вече е зрял индивид.
 • Сигурна привързаност


Ако детето се чувства сигурно през своето детство, то това ще доведе и до сигурност в отношенията му в зряла възраст. Когато детето е сигурно, че нуждите му ще бъдат задоволени, то развива чувство на сигурност и в своята привързаност. Човекът, който се грижи за него, е чувствителен и откликва бързо и редовно на неговите потребности. По този начин детето спокойно и щастливо може да проучва заобикалящата го среда. В зряла възраст този човек се чувства уверен в своите връзки. Търси подкрепата на своя партньор и с охота предлага своята помощ и подкрепа. • Амбивалентна привързаност


Ако детето не вярва, че нуждите му ще бъдат задоволени от грижещия се за него, то развива амбивалентна привързаност. Грижещият проявява непостоянно поведение – веднъж е грижовен, веднъж е незаинтересован- това прави детето несигурно, тревожно и гневно. В зряла възраст този човек става тревожно-самовглъбен. Има постоянен страх от отхвърляне, който го прави прилепчив, изискващ (понякога до крайност). Основен двигател на неговите връзки става емоционалният глад, а не толкова истинската обич и доверие.
 • Отбягваща привързаност

Ако нуждите на детето не са задоволени в достатъчна степен от грижещия се за него родител, детето развива отбягваща привързаност. Грижещият се за него е отчужден и неоткликващ. Детето също се отдръпва емоционално, защото подсъзнателно знае, че откликът на неговите нужди е минимално възможен. Това дете в зряла възраст става пренебрегващо-отбягващ човек. Той е емоционално отдръпнат. Видимо изглежда независим, но това е само илюзия, която е породена от незачитането на неговата значимост от неговите любими хора.
 • Дезорганизирана привързаност

Ако родителят на детето е непредсказуем и го плаши или с тормоз, или с проява на своите пасивни страхове, то детето се стресира и самовглъбява, става неотзивчиво и объркано, не изгражда стратегия за задоволяване на своите потребности. Такова дете в зряла възраст става боязливо-отбягващ човек. Той е постоянно в крайности, непредсказуем е емоционално и понякога влиза в насилнически взаимоотношения. Разкъсван е между търсенето на топлотата на партньора и страха от сближаване, а много често това причинява страдание.

vidove-romantichni-vryzki

За да се създаде хармонична романтична връзка е добре да се вземе под внимание как се реализират различните видове привързаност в зрелостта. Най-стабилни са връзките обикновено при хората със сигурна привързаност. По-несигурните трябва да полагат малко повече усилия, за да сплотят своите връзки.


moiat-podpis-na-bial-fon


notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page