top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Психология на първата среща

Анализ на първата среща





Началото на романтичните връзки обичайно се поставя от среща. Този процес създава тревожност у голяма част от хората, колкото и да се схваща като положително изживяване. Разбирайки психологията на срещата, хората се справят по-успешно с това предизвикателство и намират подходящия партньор. Това е и причината за днес да избера именно тази тема, а и да не забравяме, че сме в навечерието на празника на любовта.




shampansko-s-dve-chashi-romantichna-vecheria



Търсене на любовта




Търсенето на любовта и съветите за любовни срещи са запазена територия за популярната психология, тъй като почти няма човек, който да не се интересува от тях. Популяризирани са толкова, че са създали хиляди специалисти, станали такива по неволя. Но освен популярните теории има и научни изследвания по темата, които дават по-голяма яснота и по-полезни идеи за това как да се държат хората по време на романтична среща и как да повишат своите шансове за създаване на романтична връзка.




Експертните съвети гласят да се поддържа един и същ подход и при традиционното, и при онлайн търсенето на партньор. Срещите са на принципа на лотарията и шансът да се попадне на подходящ човек е много малка.




По традиция първата среща е кратка и от пръв поглед трябва да се направи преценка, защото повечето връзки започват да се задълбочават още при втората или третата среща. Безпогрешна и напълно работеща стратегия за успех при първа среща няма, но е много важно предубежденията да останат вкъщи и да не ги взимаме с нас на срещата. Физическото привличане обикновено се проявява още през първите минути. Затова има физически белези, за които е добре да следим по време на първата среща:




ezikyt-na-tialoto-pri-privlichane



Според проучванията 20% от настоящите съпрузи отначало не са били привлечени от настоящите си половинки и привличането се е появило в последствие.




А дали това е подходящият партньор?




За търсещите сериозна връзка има една простичка стратегия, която работи безотказно. Според нея трябва да разкриваме постепенно своите убеждения и надежди и докато го правим да наблюдаваме реакцията на нашия избраник, за да преценим доколко той е подходящ за нас.




Тук обаче има една много сериозна спирачка - недоразбирането. Все пак не познаваме напълно добре човека, с когото сме излезли на среща, и не сме наясно с начина му на изказ, а и нямаме отработен работещ подход към него. Като прибавим към това и силната емоционалност и чувствителност... процесът става доста труден. Това често води до неправилни и прибързани заключения. Например ако не получим мигновен отговор на съобщението, което сме изпратили, можем да заключим, че липсва интерес към нас. Ако не ни отговори на обаждането, най-вероятно не иска да ни види. А ако не отговори на нашето "Обичам те!" веднага, то не иска нашите отношения да продължат. Добре да съберем първо достоверни доказателства преди да издадем присъдата.




Саморазкриването



Друг много често срещан подход при провеждането на първа среща с потенциален партньор е саморазкриването.

Когато решим да открием сърцето си по време на срещата, ние обикновено очакваме същото и от другия. Ако наистина не го направи, то това най-вероятно означава липса на интерес или пък откровенията са му дошли в повече и иска да забави малко темпото на опознаване.

Но ако е бил привлечен от нас още преди да решим да му се разкрием, то след това вероятно ще ни хареса още повече, защото сме намерили смелост да се разкрием и да споделим. Така че и тук ключът е в мярката и е добре да наблюдаваме реакциите на другия, те ще са ни добър пътеводител дали да задълбочим разкриването, или да спрем веднага.




Подобните търсят подобни



Според някои известни хипотези ние сме привлечени от хора, които са подобни на нас - имат същото социално положение, почти на нашето ниво на интелигентност са. Това е така, защото вярваме, че сходните на нас са по-достъпни от другите, различните. А дали това не е просто ограничаващо вярване?! Нима в приказките не ни показват точно обратния модел? Със сигурност няма да разберем отговорите на тези въпроси, ако не опитаме. Еднозначен отговор няма.




Етапи на опознаване



Счита се, че преди да се задълбочи любовната връзка преминава през три етапа (филтри), през които тя бива проверявана.

Първият е точно този на преценката на сходствата. Преценяват се сходствата в средата, образованието, произхода, местоположението.

През втория етап започва търсенето на подобие, но във възгледите и нагласите.

Третият е периодът на търсене на взаимно допълване на потребностите на партньорите. При това филтриране обикновено отпадат твърде различните хора.

Има и един определен вид връзки, които се основават на т.нар. социална размяна. Тези връзки оцеляват, ако ползите, под формата на подаръци например, надвишават цената платена за тях, изразена дори и в пари, и време.




Какво да правим, ако винаги се проваляме?



Хората, които имат затруднения при привличането на сериозен партньор, или винаги привличат неподходящи, може да помислят да поработят над общуването си, за да станат по-уверени и да подобрят своите умения за флиртуване, лично представяне и изразяване чрез езика на тялото. Да се опитат да преодолеят своите бариери в общуването, да се научат да степенуват саморазкриването си, да развият умението да си създават по-реалистичен образ на човека, който искат да срещнат, да разработят различни стратегии, за да срещнат по-подходящ потенциален партньор. Ако тези неща създават затруднения, намесата на психологически съветник, консултант, би била уместна, за да се подпомогне и оптимизира процеса.




Химия на любовта



Има редица научни изследвания, които доказват, че химичните реакции в мозъка имат роля в процеса на влюбване. Счита се, че при влюбване мозъкът е под обсадата на невротрансмитерите - допамин, адреналин, сератонин. На тях се дължи усещането за приповдигнатост и те водят до непрестанното мислене за партньора. Физическата реакция намира своя израз чрез поведението. Затова през първите минути на срещата смисъла се предава повече чрез езика на тялото, интонацията и бързината на речта, а думите минават на заден план.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!

moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page