top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Как да подобриш психичното си здраве

Какво е психично здраве и как да се грижиш за него
 

Слушай статията: 

Менталното ти здраве оказва влияние на социалното, емоционалното и душевното ти състояние. То влияе на начина, по който се чувстваш в твоето ежедневие. Ако се чувстваш ядосан, нервен, тъжен или тревожен, е много трудно да се съсредоточиш върху рутинните си дейности. Не можеш да се насладиш на своето ежедневие. Това може да го направи непоносимо. Менталното ти състояние влияе на взаимоотношенията ти - взаимоотношенията в твоето семейство, взаимоотношенията с твоите приятели и колеги.
mozyche-polivano-s-vodaПсихичното здраве е едно от шестте измерения на цялостното здраве, което допринася за добрия начин на живот и за благополучието на човека. Психичното здраве влияе на мисленето, чувствата, поведението и реакциите ти. Играе важна роля за начина, по който се справяш с безпокойството, тревожността и стреса. междуличностните взаимоотношения и личните решения. Когато диагностицираш своето психично състояние, ще получиш яснота за това какво е то. Така ще намериш и начин да го подобриш. Някои от факторите, които допринасят за състоянието на твоето психично здраве са:


 • твоите преживявания;

 • твоите убеждения;

 • твоята среда;

 • твоите взаимоотношения.


Всъщност всяка една част от живота ти има значение за твоето психично здраве.
За да го подобриш, е добре да се съсредоточиш първо върху рутината, средата и навици си. Вредите, които нанасяш всеки ден на психичното си здраве, няма да спрат докато не ги забележиш, осъзнаеш и признаеш. Затова ти предлагам да разгледаме начините, по които можеш да навредиш на психичното си здраве, и как можеш да избегнеш това.
Емоции
Помисли над това каква информация приемаш през деня и за източниците си на познание. Обърни внимание на това как се чувстваш от информацията, която достига до теб. Помисли над това каква музика слушаш, върху какви предавания и книги се съсредоточаваш. Как те карат да се чувстваш тези занимания - чувстваш се добре, мързелив, развълнуван или тъжен? Обърни внимание на това какви дейности те карат да се чувстваш добре след тях? Открий начин да можеш да влезеш в ритъма на ежедневието си. И не забравяй да обърнеш внимание на това какъв е ефектът на тези дейности върху теб.

Психичното здраве може да бъде подобрено и чрез ангажиране с това, с което искаш да се справиш. Слушането на тъжна музика, гледането на тъжни филми и четенето на книги на травматична тематика могат да помогнат за изразяването на силни емоции. Изследванията показват, че плачът е здравословен начин за изразяване на силните емоции. Използвай ресурсите си, за да си помогнеш да изразиш емоциите си, а не да се бориш срещу излизането им навън.
Взаимоотношения

Обкръжението ти и дейностите, на които избираш да посвещаваш своето време, играят важна роля за твоето психично здраве. На кратко: всяка дейност, с която се занимаваш, ти носи някаква емоция. Тази емоция е важна за начина, по който ще възприемаш реалността - дали нагласата ти ще е добра или лоша.
Затова се съсредоточи върху това, с което избираш да се занимаваш. Освен дейностите са важни и хората, с които ще споделяш своето ежедневие. Добре е да се стремиш да общуваш с хора, от които да можеш да се учиш, и това да те развива. Подбери добре хората, с които имаш желание да общуваш, и изключи тези, които са токсични за теб. Добрите и искрени взаимоотношения са важни за твоето психично здраве. Фалшът, манипулациите, нечистите и неискрени взаимоотношения вредят сериозно на психичното ти състояние.
ОбкръжениеНяма как мислите ти да са подредени, ако навсякъде около теб цари тотален безпорядък. Не казвам, че трябва да се вманиачаваш на тема подреждане, разбира се. Но е добре да разчистиш малко товар. Обичаме да "красим" домовете си с различни вещи, сувенири и какво ли още не. Но често пропускаме да отчетем факта, че тези предмети имат определено въздействие над нас. Ако хладилникът ти е "украсен" с магнит от последната лятна отпуска, която е била изпълнена със стрес, защото полетът ти е закъснял. объркали са стаята ти в хотела, било е адски пренаселено с туристи. И като за капак на цялата тази "идилия" остави за последния момент пазаруването на подаръци и сувенири... напрегнах се сериозно само докато опиша всичко това! Наистина ли искаш да имаш портал към тези изживявания на един поглед разстояние?!
Същото важи и за старите подаръци от хора, които вече не са част от живота ти. Как искаш да започнеш на чисто, ако от всеки ъгъл на дома ти дебне предмет, напомнящ за отминал и неприятен етап от твоя живот. Ако искаш бързо и лесно да подобриш своето психично състояние, подреди и почисти пространството, което обитаваш. Ако успееш да подредиш вещите си, ще успееш да подредиш и мислите си.
Социалните мрежиПри всяко влизане в социалните мрежи се сблъскваме с заслепяващия бляскав, луксозен и щастлив живот на някой популярен наш познат или приятел. Тази демонстрация може да те подразни. Видяното в социалните мрежи може да събуди в теб завист и злоба. Въпреки това изпитваш силно любопитство и влечение към случващото се в социалните мрежи, дори и да си в реалния си живот.Скролвайки несъзнателно нюзфийдовете на своите социални мрежи, установяваш ли, че следиш живота на някого? Или пък установяваш, че животът ти не е достатъчно луксозен, щастлив и т.н.... Това е обичайният проблем, който социалните мрежи създават. Това поведение може да ти коства много пропилени часове, прекарани в безцелно скролване.За да не вредиш на своето психично здраве, е добре периодично да правиш детоксикация. Препоръчително е поне за час на ден да не се подлагаш на въздействието на социалните мрежи. А 30 мин преди и след лягане никакво докосване на телефона. От това как ще започне денят ти, зависи силно как ще протече целият ти ден. Затова не е много препоръчително сутрин да се подлагаш на негативни емоции, породени от безцелното скролване и разглеждане на измислени светове.
Хигиената в ежедневието е от изключително важна за психичното ти състояние. Колкото по-бързо осъзнаеш всекидневните вреди, които нанасяш на психичното си здраве, толкова по-лесно ще можеш да направиш необходимите промени. Най-добрият вариант е да започнеш с диагностика, за да можеш да канализираш по най-правилния начин своите усилия. Можеш да попълниш въпросника и в рамките на 48 часа ще ти върна отговор с анализ на твоите резултати.
button-kym-psihologicheski-test-psihichno-systoianie


Психичното ти състояние не е егоизъм и не е излишно усилие. То е важно за всяка една сфера на твоя живот. Затова не бива да го подценяваш!moiat-podpis-na-bial-fonnotice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page