top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Какво е психотерапията?

Какво трябва да знаеш за психотерапията







 

Слушай статията:



 



Някой научи ли те да овладяваш своите емоции, научи ли те как да се справяш със своите страхове, а с тревожността?! Някой показа ли ти как да се справяш с мъката от загубата?! Някой научи ли те как да се предпазваш от емоционално и психическо посегателство?!




Растеш, докато се учиш... бързаш да пораснеш, защото тогава ще знаеш какво да правиш. Заравяш в себе си всички травми и болkи, чакайки просто да ти мине. За да не изглеждаш слаб, за да не се лигавиш, за да си зрял... Сблъсквайки се с поредния труден момент се самозаблуждаваш, че "не е станало нищо кой знае какво", оправдаваш другите, наказваш себе си, игнорираш своите мисли и чувства. Повтаряш това многократно, защото изпитанията на живота свършват тогава, когато урокът е научен. "Бориш" се с живота, вместо да усетиш истинската му наслада и без да се насладиш на неговата лекота, защото свикваш да пренебрегваш себе си.




mind-underconstruction




Винаги има:


... нещо, което ти тежи,

... нещо, за което не искаш да говориш,

... нещо, за което чувстваш вина,

... нещо, което не можеш да забравиш,

... нещо, което не можеш да простиш,

... нещо, което не можеш да изречеш на глас,

... нещо, което ни пречи да заспиш,

... нещо, което не ти позволява да се успокоиш,

... нещо, което не можеш да промениш,

... нещо, което...


... влизаш в едни и същи ситуации, повтаряш едни и действия, правиш едни и същи избори. Накрая се убеждаваш, че "нещо не ти е наред". Започваш да вярваш, че не заслужаваш да се чувстваш добре.




А ти бягаш... опитваш се да излезеш от този омагьосан кръг. Правиш някакви действия, променяш нещо (в много случаи промяната се свежда до промяна в цвета на косата), но каквото и да правиш, където и да бягаш, винаги се озоваваш на едно и също място.




Да, хората наоколо са различни. Обстановката може би също. А ти се чувстваш по един и същ начин, правиш едни и същи избори и повтаряш едни и същи грешки.




Кого да обвиниш?




Оглеждаш се. Всичко наоколо се е променило, а в уравнението остава само една константа - ти. И хоп... омагьосаният кръг се затваря. Отговор на въпроса: "Защо ми се случва всичко това?" няма! Тогава започваш да злоупотребяваш с различни вещества и субстанции, за да спреш да циклиш в този свой ад. Психичните ти терзания започват да се отразяват на физическото ти състояние. Несъзнателно избираш някакво деструктивно поведение, което уж те кара да забравиш, и го повтаряш до саморазрушение.







Как да излезеш от този капан?




Тръгваш по пътя на самопознанието. Започваш с нагласата, че всички отговори ги носиш вътре в себе си. Именно това се случва в процеса на психотерапия. Тогава ще се научиш да разпознаваш страховете си. Започваш да ги приемаш. Разбираш травмите, болката... започва "лечение" с приемане, освобождаване и любов.




Започваш да променяш своите стратегии за справяне с трудните ситуации. Освобождаваш се от нагласите, които провокират поведение, което не е в синхрон, с това, което искаш да постигнеш.




Получаваш възможност да:




- се сблъскаш и преосмислиш това, което ти тежи

- изкажеш и приемеш това, за което не искаш да говориш,

- се изправиш срещу чувството си за вина без да се страхуваш от него,

- намериш начин да приемеш нещата, които не можеш да забравиш,

- простиш,

- изречеш на глас всичко, което таиш в себе си,

- се успокоиш,

- промениш всичко, което искаш...






Психотерапията ще те научи на приемане - как да приемеш себе си, как да приемеш проблемите си, как да овладееш личната си житейска ситуация, как да владееш емоциите и поведението си, как да изразяваш себе си по правилния начин.




Психотерапията е среща със себе си. Първоначално тази среща плаши, а в процеса разбираш, че няма нищо лошо и срамно да си център на своя собствен свят по здравословен и екологичен начин. Изграждаш най-важната връзка в своя живот- връзката със самия себе си. Без тези здравословни взаимоотношения, няма как да изградиш здравословни взаимоотношения с другите.




Психотерапията е интересен, но не толкова лек процес. Изходът и резултатът от нея зависят изцяло от теб. Резултатът зависи от ресурсите, с които разполагаш, желанието и решителността ти да вземеш контрола над живота си. От готовността ти да се сблъскаш с истинското си лице, с истинската си идентичност.




Психотерапията е среща с най-специалния човек в твоя живот. Тя е опознаването на този човек. Приемането му, разбирането му и обикването му. Единствено този контекст може да ти даде безопасно пространство и правилните отговори. Те не винаги са лесни за приемане. Образът в огледалото не винаги съвпада с представите ти.




Психотерапията не е слабост, психотерапията не е егоизъм.




moiat-podpis-na-bial-fon








notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page