top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Спри да говориш за проблемите си | Mental health

Говориш само за своите проблеми?

Спри да се лишаваш от радостта в живота







 

Слушай статията:




 



Да си го кажем откровено... понякога е много приятно да споделим с някого своите проблеми. Това споделяне понякога ти дава утвърждение и подкрепа от тези, които те слушат, и ти дават възможността да изпуснеш парата.




Ако обаче непрекъснато говориш за проблемите си, създаваш у себе си усещането, че проблемите ти нямат край. Те започват да изглеждат огромни и неразрешими до степен, че никога няма да се справиш с тях. Усещаш как са надвиснали над теб и във всеки един момент ще те размажат под тежестта си. А реално ситуацията нито е толкова сложна, нито е толкова зле.




ustni-s-cip



Затова е добре да спреш да говориш единствено и само за своите проблеми. Имаш потребността да споделяш и трябва да го правиш, но трябва да имаш някакви граници.


Защо е необходимо да спреш да говориш за проблемите?



Първата и основна причина е, че с това поведение си създаваш само още повече проблеми. Колкото повече говориш за дадено нещо, толкова повече живот му даваш.


Колкото повече се оплакваш от някого, например, толкова повече се фокусираш върху отношенията си с него. И започваш непрекъснато да търсиш неговите грешки. Всичко, изречено или направено, ще подлагаш на активна проверка, търсейки неговите пропуски и грешки, без да взимаш под внимание реалните му намерения. Ще виждаш единствено и само несправедливост и некоректност. Това ще ти създаде усещането, че всички постъпват некоректно спрямо теб и ще направи един дребен проблем генерален.


Втората съществена причина да спреш да говориш само за своите проблеми, е че с това поведение ти спираш своето развитие.



Всеки път, когато говориш с някого за своите проблеми, ти ги преживяваш отново. А това ти връща всички неприятни и нежелани чувства и усещания. Едва, когато спреш да преживяваш една неприятна ситуация в разговорите си, тогава можеш да продължиш напред и да забравиш. Това ще ти позволи да се фокусираш върху нови и приятни изживявания, които да разказваш и преживяваш отново и отново.



Говорейки непрестанно за проблемите си, ти доброволно им даваш власт над себе си. Разбира се разговорът с близък човек или специалист за нещата, които те притесняват, би ти помогнал да разрешиш ситуацията. Но ние не споделяме само когато искаме да решим проблемите си, нали? Много често обсъждаме проблемите си по навик и колкото да говорим нещо.




И така непрекъснато говориш за своите проблеми и разочарования, преживяваш ги непрекъснато и това те прави още по-разочарован, по-тревожен, по-ядосан и по-тъжен. Така даваш повече сила и власт на това преживяване, отколкото всъщност то има над теб.




Непрекъснатото фокусиране над негативното уврежда твоето ментално, емоционално и физическо здраве. И това е научно доказано! А и кой би искал да живее в непрекъснато състояние на болка или гняв? Предполагам, че ти не искаш това! Непрекъснатото обсъждане на проблемите създава черен буреносен облак над главата ти, който те следва навсякъде.


И този облак не следва само теб. Той те прави токсичен и за хората около теб.




Със сигурност имаш човек около теб, който създава усещането, че с него можеш да обсъдиш всичко. Но когато започнеш разговор, неусетно този разговор се завърта около този човек и около неговите проблеми.


Е, не е много приятно, нали?




Този тип поведение те кара да се чувстваш излишен, така сякаш другият не се интересува от теб. И оставаш с усещането, че този човек те използва само като резонатор.




Как да спреш да говориш за проблемите си?




Този навик много често е дълбоко вкоренен в нас и трудно успяваме да го открием и коригираме. Но с малко повече практика и осъзнатост задачата не е толкова сложна.




Прояви избирателност по отношение на своите проблеми. Разбира се, че ще говориш за своята раздяла, развод, заболяване или пък смърт на любим човек с хората, на които държиш. Моля те, говори за това!




Но необходимо ли е да обсъждаш съседа, който сутринта не те поздрави в асансьора? Необходимо ли е да се фокусираш върху всеки един "идиот" на пътя, който те е засякъл? А колегата в офиса, който има добре развито въображение, и е споделил своите фантазии с прекия ти ръководител?




Някои от негативните изживявания са всеобщи. И това автоматично ги прави ненужни за обсъждане. Запази си силите за истински важните неща в живота и пусни отровните дреболии.




Определи си нужно време за споделяне. Времето, което да бъде отдушник. И след това се посвети на продуктивни разговори. Говоренето за сериозните проблеми може да ти помогне да вентилираш своите негативни емоции. Но това не може да се случва непрекъснато. Необходими са ти продуктивни разговори.



Продуктивната дискусия включва вземане на решения за действия, изготвяне на план за действие и споделяне на постигнатите резултати.







Смени темата



Ако е необходимо състави си списък с темите, които не са свързани с твоите проблеми, и го преглеждай набързо преди да се впуснеш в разговор с близки и приятели. Следи за вербалните и невербалните символи, че е време темата да бъде сменена и я промени, за да поддържаш разговора жив.




Тази стратегия ще те разведри и ще те направи още по-добър и ангажиращ събеседник.




Не забравяй да питаш приятелите ти за тeхния живот. Изслушвай ги искрено и заинтересовано. Знам, че това звучи елементарно и със сигурност в момента си казваш, че е напълно излишно напомняне. Но когато човек е въвлечен в своите проблеми, той забравя да проявява интерес към околните.




Задаването на въпроси, свързани с живота на приятелите ти, показва твоя интерес към тях. Това ще ти помогне да изместиш фокуса си от проблемите за определен период от време.




Докато общуваш с околните, въздържай се да обсебваш разговора и да говориш за себе си. Ако ти е трyдно да черпиш вдъхновение от своето ежедневие теми и интереси, започни да практикуваш ново хоби.




Много хора прегръщат с охота своите драми и проблеми, за да се почувстват важни и значими. Те разговарят за своите проблеми, защото смятат, че те са интересни теми за разговор и добър материал за споделяне, когато усещат, че в живота им не се случва нищо друго.







Ако разпозна себе си в това описание, опитай нещо ново - четене, спорт, различни творчески дейности. Отдели време да преоткриеш личните си интереси или да участваш в различни забавни дейности. Това ще ти осигури неизчерпаем източник на интересни и забавни теми на разговор, без да се налага да се връщаш непрекъснато към старите лични драми.




Ако ти е трудно да овладееш този тип поведение, добре е да помислиш за работа с психотерапевт. Възможно е хората около теб да нямат умението да водят продуктивен разговор за проблеми. Единственото, което им е познато в тези ситуации е да те изслушат и да ти съчувстват. Затова една краткосрочна психотерапия би се отразила добре на твоя начин на мислене и би ти помогнала да намериш решенията, които не виждаш към този момент.




moiat-podpis-na-bia-fon







notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy



 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page