top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | "Не,благодаря!" - умението да отказваш

Умението да угаждаш на другите е важно, но... умееш ли и да казваш НЕ?!







Останалите упражняват постоянен натиск върху теб. Ден след ден. Шефът в офиса, роднините по телефона. Опитват да получат своето като си играят с твоите чувства, играят си с твоето его.




predlojenie-escape



Другите непрестанно упражняват натиск върху нас. Непрестанно някой иска нещо от нас и със същата тази настоятелност използват и нашите чувства, за да постигнат това, което искат. А някои от тях са големи виртуози в употребата на емоционалните бутони. Знаят точно кога и как да ги натиснат, за да постигнат това, което целят, играят си и с нашето его.




Как се чувстваш, когато непрекъснато те заливат искания отвън?




Постоянно получаваме искания от хората около нас - членовете на нашето семейство, нашите приятели, родители и близки. Всичко това ти идва в повече. Всички искат нещо от теб... но когато ти поискаш нещо от някого, обикновено получаваш отказ. Никой не ти помага и не те подкрепя. Бориш се, правиш всичко по силите си, но резултат няма... Опитваш се да угодиш на всички, да направиш всички щастливи, а накрая се получава точно обратното - никой не е доволен и щастлив. Това те обезкуражава и те кара да губиш надежда, че ще се справиш някога успешно със задачата да угодиш на всички. Според статистиката това деструктивно поведение е по-присъщо за жените, но в практиката си срещам и доста представители на силния пол, попаднали в тази клопка.




Задачата "всички да са доволни" е загубена кауза по презумпция. Ако сам за себе си не структурираш своето време и своите приоритети, то никой няма да го направи вместо теб. Никой няма да поеме огромната отговорност да постави твоите здравословни лични граници и да следи за това останалите да ги спазват. За да започнат другите да те ценят, първо трябва да се научиш ти да цениш себе си.




Как да кажем НЕ без да съжаляваме затова?




Още от много ранна детска възраст сме научени, че трябва да помагаме на другите, да се грижим за тях. И това е много добро и хуманно. Само че понякога хората злоупотребяват с това и с радост използват тази базова програма, за да получат това, което искат от нас възможно най-бързо. В тези случаи те включват програмата: "Само ти и никой друг".




"Само ти единствено можеш това, само ти единствено си в състояние да ми помогнеш... а нямаш време? Нищо! Знам, че ще намериш начин да успееш, толкова си мила."




"Ти си истински герой, винаги можем да разчитаме на тебе. В теб ни е надеждата, де да можеха всички да са като теб..."




Понякога нещата загрубяват...




"Виж, ако не го направиш ти, ще го направи друг и то с удоволствие. Но това, което правиш, е несериозно и със сигурност ще бъде отразено в референциите ти, със сигурност няма да си ги сложиш в рамка!"




"Знаеш ли какво означава да откажеш работа за такава компания като нашата... със сигурност ще съжаляваш"




И така нататък, и така нататък...




Чувал ли си подобни неща?




Че кой не е?! Само че понякога нямаш или времето, или желанието да удовлетвориш исканията. А може би и двете. И имаш пълното право на това. Знам, че не искаш да разочароваш никого, но... няма как! Ако удовлетвориш желанията на околните за сметка на твоите лични нужди, ще разочароваш себе си. Ако пренебрегнеш исканията на околните в името на личните си искания, ще разочароваш другите. И да, знам какво ще избереш! Базовата програма, която е заложена в нашето съзнание, гласи, че ако не можем да помогнем на някого в момент на нужда, след това трябва да се чувстваме зле от това.




За да избягаме от вината трябва да се научим да различаваме кога намесата ни е наложителна наистина, кога си заслужава да жертваме своето време и нужди и кога някой се опитва да постигне своите лични цели без да се интересува от твоето настоящо състояние.




neshta-za-koito-ne-triabva-da-se-chuvstvash-vinoven



Полезни съвети за всеки ден




Разбери какво искаш ти. Какво искаш за себе си? Каква е вътрешната ти нагласа към конкретната ситуация или молба? Не неглижирай вътрешното си усещане и отношение. Уважавай себе си!




Не очаквай подкрепата да дойде отвън. Подкрепяй сам себе си. Прояви решителност и нареди нещата в живота си така, както искаш ти. Ако изпаднеш в ситуация, която те напряга и те налегнат съмнения и страхове, задай си въпроса: "Какво ще стане, ако не го направя?".




Разделяй проблема на съставните му части - рационална (логика и разум) и ментална нагласа (страхов, емоции, опасения). Всяка една от частите реши самостоятелно.


  • рационално ниво


Какво ти казва разумът?

Какво ще стане, ако не изпълня молбата?

Сигурно ли е, че ще се случи точно това?

Дали няма да има следващо искане?

Какво те кара да мислиш така?

Какво ще правиш?

Как ще се подготвиш?


  • ментално ниво


Какво те безпокой и от какво се боиш в тази ситуация?

"Ако кажа НЕ, няма да ме харесва. Ще стана за резил. Ще каже и на другите." И какво от това?

"Никой няма да ми обръща внимание повече... или това е просто илюзия?"

Ако всички тези последствия са само фантазия, какво ми пречи да откажа?

Този човек ценен ли е за мен? Ако не е, тогава защо да полагам усилия?




Най-критичният етап: Взел си решението, изрекъл си на глас заветното "НЕ", обаче след известно време започват да те измъчват съмнения в посока дали стореното е правилно, или не.

В този момент веднага си припомни първия съвет - Какво наистина искаш ти? Осъзнай как се чувстваш относно дадената ситуация и се придържай към резултата, който си преценил, че е желан за теб в конкретната ситуация.




Не забравяй



Всеки, който защитава своето мнение и възгледи (без излишен театър и драма), показва уважение към себе си и към своите потребности. Това поведение прави човека за останалите ясен, разбираем и естествен. Освен всичко това го прави и харизматичен. Харизмата е това да уважаваш себе си и да уважаваш другите.




Този, който е способен да дава, трябва да е способен и да взима. А този, който взима/приема, трябва да умее и да дава. Системата винаги се стреми към равновесие. Ако равновесието е нарушено, то това е сигурен белег, че нещо не е наред и с времето това ще даде отражение на взаимоотношенията.




Позволи на нещата да следват естествения си ритъм. Не доказвай нищо на никого. Това ще ти донесе истинско облекчение.




citat-albert-ainshtain



Да кажеш НЕ на някого е напълно нормално. Понякога дори е наложително. Молбата също трябва да бъде адекватна, за да бъде удовлетворена. Ако смяташ, че в дадена ситуация е по-добре да откажеш, отколкото да се отзовеш, не се колебай да го изречеш. Казвай "НЕ" в унисон със себе си, мило, с уважение и със самочувствие




Заявявай смело себе си! Няма да съжаляваш!



moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page