top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Ограничаващи вярвания, с които трябва да се разделим | Mindset


11 ограничаващи вярвания, които ни навличат проблеми




Вярванията са "ментални конструкти". Изграждаме ги на базата на минал опит (какво е работело в миналото и какво не е) и/или на базата на външни фактори (религия, авторитети, семейство, общество). Те са производни на ума.




ogranichavashti-viarvania



Обикновено вярванията са под формата на цели изречения, а понякога дори и повече от едно изречение:




Ако (...), то (...).


За да (...), трябва да (...).


Трябва да (...).




Вярванията претърпяват промяна във времето. Затова някои от тях могат да се превърнат в ограничаващи вярвания. Това са тези вярвания, които в миналото са работили за нас, но вече не. Те ни пречат да се развиваме и израстваме.




Ето няколко ограничаващи вярвания, които е добре да премахнем. Така ще си спестим доста проблеми. И това определено ще доведе до положителна промяна в живота ни.







1. Всички трябва да ме харесват




Това вярване трябва да се промени на:




"Не всеки е длъжен да ме обича или да прилича на мен.

И аз не съм длъжен/а да харесвам всеки".




Знам, че никой не трябва да прилича на мен. Наслаждавам се на любовта и на това, че има хора, които не ме харесват и не ме обичат. Какво е мнението на другите за мен няма никакво значение. Не мога да заставя никого да иска да бъде като мен, а също така няма да принуждавам и себе си да бъда някой друг. Нямам нужда от постоянното одобрение на околните. Ако някой не одобрява това, което правя, това е негово право и мен това не ме засяга.




2. Не трябва да правя грешки




Това вярване се заменя с:




"Няма проблем да правя грешки"




Всички правим грешки. Грешките са нещо, което никой не може да избегне, включително и аз. Те ме правят още по-завършен и уникален човек. Не е необходимо да се разстройвам, когато греша. Опитвам и когато греша, това не трябва да ме отказва, а напротив - дава ми повод да продължа да опитвам. Мога да осъзная своите грешки. И това е ОК. Приемам както своите грешки, така и грешките, които правят другите.




3. Не мога да приема околните и не мога да приема себе си



Заменя се с :




"Приемам другите, такива, каквито са,

приемам и себе си, такъв, какъвто съм."




Ако другите вършат неща, които не ми харесват, това не означава, че те са лоши хора. Те не трябва да бъдат наказвани само защото на мен не ми харесва какво правят или какво са направили в своето минало. Хората имат право да бъдат такива, каквито искат да бъдат, а не такива, каквито аз бих искал/а да бъдат.

Не мога да управлявам другите и не мога да ги променям. Те са такива, каквито са. Всички ние заслужаваме еднакво отношение.







4. Трябва да се стремя да контролирам всичко



Добре е да се замени от:




"Не трябва да се стремя да управлявам всичко"




Мога да живея дори вещите и събитията да са различни от това, което аз искам. Мога да приема хората, вещите и събитията такива, каквито са. Мога да приема и себе си такъв, какъвто съм. Дори когато някой ми е неприятен, мога да живея с това.




5. Не нося отговорност за себе си и затова, което ми се случва



Заменя се с:




"Нося отговорност за себе си и за това, което ми се случва"




Нося отговорност за своите чувства и за своите постъпки. Никой няма право да управлява моите чувства. Ако денят ми е провал, аз съм допуснал/а това. Ако е успешен, аз имам заслугата за това и заслужавам поощрение. Не е необходимо другите да се променят така, че аз да се чувствам по-добре. Единствено аз нося отговорността за моя живот.




6. Не мога да понеса това, че всичко се обърква



Заместител:




"Осъзнавам това, че понякога нещата не се случват така,

както очаквам".




Не трябва да оставям живота си на самотек. Нещата обикновено вървят гладко, но когато нещо се обърка, аз имам способността да оправя това. Не трябва да хабя енергия за терзания и тревоги. Светът няма да се срине, ако очакванията ми не се изпълнят, всичко ще се нареди.




7. По-добре е да изчакам



Замества се с:




"Действието е важно"




Аз мога! Дори и когато пред мен седят множество нелеки задачи, по-добре е да действам, отколкото да ги избягвам. Избягването и отлагането им няма да ми даде шанс за успех или радост, само постоянството може да ме измъкне от това положение. Настоящите задачи заслужават усилия. Мога да дам всичко от себе си!




8. Не съм способен



Заместител:




"Способен съм"




Нямам нужда от нищо повече, за да реша своите проблеми. Способен/а съм да се погрижа за себе си. Мога да помисля и да взема решение. Мога да разчитам на себе си и нямам нужда от подкрепата на никого.




9. Никога няма да се променя



Заменя се с:




"Мога да се променя"




Мога да се променям. Не съм задължен/а да следвам пътя, който миналото ми е начертал. Всяка сутрин, когато се събуждам, започва нов ден. Глупаво е да смятам, че не мога нищо да направя, за да променя житейския си път. Разбира се, че мога!







10. Трябва да реша проблемите на другите



Заместител:




"Другите могат сами да се грижат за себе си"




Не мога да реша чуждите проблеми. Не трябва да се отнасям към проблемите на другите като към мои собствени. Не мога да се меся в живота им. Те могат сами да се погрижат за себе си и сами да решат своите собствени проблеми. Мога да им помогна с това, което по силите ми, но не мога да направя всичко вместо тях.




11. Трябва да следвам една единствена стратегия



Замества се от:




"Мога да подходя гъвкаво"




До постигането на една цел има много пътища. Много хора разполагат с добри идеи за това как да направят това, което искат. Някои от тези идеи могат да ми харесат много, други може да са ми по-малко интересни, но всяка възможност заслужава вниманието ми.







Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




moiat-podpis-na-bial-fon






notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page