top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Защо не постигаш целите си?

Защо 92% от целите не се постигат?

Как нашите цели да станат част от тези успешни 8%?Прието е да се казва, че най-важното във всяко едно начинание е да започнеш. И това наистина е така, но и да се продължи също е доста сложно. Някои психолози изказват твърдението, че повечето хора, които постигнат своите цели, най-често се отказват от тях през третата седмица. Добрата новина е, че има няколко грешки, които могат да бъдат избегнати. Премахването им ще ти помогне да влезеш в успешните 8%.
dnevnik-celiКои са най-честите грешки, които допускаме?
1/ Целите не са записани
Записването прави целите по-реални и по-осезаеми. Чрез него целта преминава от категорията "необходимо е да се направи" в категория "ще направя това", т.е. придобива формата на ангажимент. Съгласи се, че всеки от нас има хиляди цели, които иска да постигне, но не го прави по различни причини. Най-честата е отлагането.


Направи нещо още сега:


Помисли, вземи лист хартия и запиши:

 • една конкретна цел, която искаш да постигнеш в рамките на деня;

 • една, която да реализираш в рамките на 1 седмица

 • една, която да реализираш в рамките на 1 месец;

 • една, по-глобална, която да обединява предишните и да има срок на изпълнение 3 месеца.

2/ Целите не са свързани с най-главната цел
Когато правиш план за месеца или за годината, задължително помисли дали целите ти се съчетават с основната, най-главната ти цел?
Целите ти могат да бъдат:


 • да получиш повишение;

 • да нормализираш теглото си;

 • личностно израстване;

 • да влезеш в университет;

 • да започнеш свой собствен бизнес;

 • да развиеш уменията си да общувате с хората.
Направи нещо още сега:
Задай си въпроса: "С какво това действие ще ми е полезно?".

Постарай се да намериш възможно най-дълбокия отговор на този въпрос. Използвай техниката "5-те защо".
1/ Искам да сваля 10 килограма? -> Защо?


2/ За да имам по-стройна и красива фигура. -> Каква е причината да искам да имам по-стройна и красива фигура?


3/ Искам по-стройна и красива фигура, за да съм по-привлекателен -> Каква е причината да искам да изглеждам по-привлекатлно?


4/ Стройната фигура и усещането за привлекателност ще донесат повече увереност.


... и така нататък докато стигнеш до висшата ценност, която стои зад целта, която преследваш3/ Липсва стратегия
Този проблем практически се проявява при всички. Целта е поставено, но липсва план за постижението й. За какво ни е стратегия? С нейна помощ ще успееш отрано да разбереш какво и как да направиш, какви ресурси да използваш, към кои хора да се обърнеш, как да измерваш прогреса и да получаваш обратна връзка. Стратегията отговаря на въпроса: "Как да стигна до моята цел?"
Например, ако искаш да създадеш свой бизнес, но нямаш необходимите умения. Стратегиите в тази ситуация могат да бъдат две: създаване на необходимите умения или наемането на хора, които вече ги имат. Ако придобиването на тези умения би отнело 2-3 години, то тогава най-добрият вариант би бил да се обърнеш към други хора.
Направи нещо още сега: създаването на стратегия е сложен и творчески процес, затова като за начало си отдели достатъчно време за себе си. Всеки ден можеш да преразглеждаш своите цели и да ги променяш така, както (или ако) е необходимо. Или пък започни да променяш обкръжението си, за да можеш да се заобиколиш с хора, които могат да ти бъдат полезни в постигането на твоята цел. Всичко това са елементи на стратегията.
4/ Липсва план за действие
Поставянето на цели е важно, но без добре да разбираш своите действия, целите ще си останат просто мечти. Създаването на план за действия е необходимо, защото така в главата се създава ментална карта. Затова е важно и да я направиш ръчно, на хартия, и всеки ден да проверяваш къде точно се намираш. Една от най-разпространените грешки, които хората допускат е да не разделят целта, която искат да постигнат, на по-малки стъпки. Това е важно да се прави, защото така ще можеш да следиш своя прогрес, да се мотивираш и да осъзнаеш, че вървиш в правилната посока.
Направи нещо още сега: нарисувай ментална карта или създай план за действие. Какво можеш да направиш още днес за това, че да се приближиш до своята цел? Какво е необходимо да правиш всеки ден?
5/ Ниски очаквания и отсъствие на вяра в себе си
Човек, който няколко пъти си е поставял цели и не ги е постигал, е загубил своята увереност и е занижил своите цели. Да свалиш 1 кг. за един месец - това е незначителна цел, за която дори не е необходима и дисциплина. Тя е напълно постижима, но тази цел няма да промени по никакъв начин вашето вътрешно усещане.
Направи нещо още сега: още веднъж прегледай своите цели и ако те са леснодостижими, повиши изискванията към себе си. И тренирай увереността си.
Всеки път ли постигаш своите цели?Ако не, с коя от изброените точки имаш проблем?
moiat-podpis-na-bial-fonnotice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy


 
znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page