top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Зависими взаимоотношения

Същност на зависимите взаимоотношения през призмата на една реална история

Тест Любовна зависимост





zavisimi-vzaimootnoshenia




border

"Не мога да живея без него. Когато го няма, целият свят изчезва. и тогава започвам да чакам. До момента, в който той се появи, пише или се обади... тогава оживявам. Животът отново придобива цвят... но за малко... после той пак изчезва и пак идва меланхолията. Това любов ли е?". Ивана задава този въпрос, но той е ненужен, защото тя самата знае много добре отговора и допълва:


"Знам, че това не е любов. Това е пристрастяване."

border



banner-instagram-profile-tsvetysnotes



Ивана е права. Но има ли някакви ясни критерии, за да разберем къде свършва любовта и къде започва пристрастяването. На края на статията ще откриеш кратък тест, който ще ти помогне да си отговориш на този въпрос, ако имаш някакви съмнения.




Любовната зависимост обикновено тръгва от ниското самочувствие и размитите лични граници. Ако човек не обича сам себе си, не вярва в собствените си сили и възможности, когато не осъзнава къде свършва "моето аз" и къде започва "другото аз", тогава той се стреми да се слее с друг човек. Това се изразява в желанието ни постоянно да го контролираме или пък му прехвърляме напълно контрола върху себе си. Зависимите са тревожни, обсесивни, подозрителни и ревниви, защото са разколебани в своята стойност. Те съществуват пълноценно само в съчетание с любим човек.







Не идеализирай!




Това е призив за любов към зависимите. Зависимите идеализират любимия човек и са готови на всичко, за да бъдат високо ценени от него.




border

"Писна ми да ревнувам. Когато той е на работа, аз само мисля за това как около него има толкова много красиви жени. Когато пътува с колата, се опасявам, че докато шофира заглежда момичетата в колите наоколо. А когато е около мен искам постоянно да ми потвърждава колко много ме обича и колко съм специална. И толкова много искам да повярвам на тези негови думи и да постигна така жадувания мир..."

border



За Ивана отношенията не са радост, те са болка. И в същото време се страхува да не разочарова своя любим и той да не я разочарова.




border

"Понякога си мисля, че аз съм го измислила. Никой не може да бъде толкова съвършен. И ако в действителност е такъв?!... аз достойна ли съм за него?! Страхувам се да не падна в очите му, но ми омръзна да бъда перфектна."

border



banner-youtube-channel-tsvetysnotes



Пристрастеният се страхува да бъде себе си и не е сигурен, че познава добре себе си.




Любовната зависимост е взаимозависима връзка, в която участват любящ и избягващ пристрастен. Освен това те сменят своите места от време на време. Тези връзки се основават на силни емоции. Не е важно дали емоциите са с положителен или отрицателен знак, важна е тяхната промяна и сила.




border

"Знаеш ли кога съм най-щастлива? Когато си представя ужасяващ сценарий, в който той ме напуска, намира си друга и никога повече няма да се върне при мен... и тогава... той изведнъж идва. Дори когато се караме и тогава има плам. Явно не ме устройва спокойния, щастлив живот."

border



Истината е, че всеки може да бъде щастлив и без този емоционален заряд, но Ивана вече е загубила усещането си към обикновеното проявление на емоциите и има нужда от "инжекция с адреналин". Заради това тя предизвиква скандали и в моментите, когато всичко е мирно и тихо.




Колко ще издържи партньорът на Ивана?




Ако и той е зависим, то тогава ще разменят своите роли, ще се ревнуват един друг и до безкрайност ще се опитват да вкарат нещата в ред. Има двойки, които живеят по този начин през целия си живот, но това ли е любовта? Така ли са си представяли семейния живот? А какво се случва с децата, които израстват в подобна атмосфера?




Какво искат зависимите?



В голяма част от случаите искат да получат достатъчно любов, грижи и внимание, които им липсват още от детството им.




Как се прекъсва болезнена връзка?




Дали зависимите искат това? Зависимостта има и вторични ползи и за двамата. Несъмнено в подобна ситуация би била много полезна психотерапията. Но първата крачка е човек сам да осъзнае, че нещо не е наред във взаимоотношенията му.




Справянето с тази зависимост е дълъг процес. Това е като всяка друга зависимост. Но справянето с нея си заслужава, защото след това ще можеш да изградиш нови и здравословни взаимоотношения (защо не и със същия човек). Психотерапията е добър начин за справяне и почти задължителна, защото на зависимите е трудно да се справят самостоятелно с проблема.







ЛЮБОВНА ЗАВИСИМОСТ - ТЕСТ






Общо:


ДА - ___


НЕ - ___




Ключ



  • под 5 положителни отговора > навярно имаш здравословни романтични взаимоотношения


  • 5 - 15 положителни отговора > идентифицира наличие на нездравословни връзки, върху които можете да поработите самостоятелно


  • над 15 положителни отговора > препоръчително е да се консултирате с психолог и/или психотерапевт.




Любовната зависимост има много форми и този въпросник не е достатъчен, за да се открие всякакъв тип зависимост. Въпросите се използват от Американката организация “Love Addicts Anonymos”




Бъдете независими! Работете върху своята здравословна независимост!

Честит празник на независимостта!





moiat-podpis-na-bial-fon







notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata



Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page