top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да поставяш целите си така, че да ги постигаш


Бърз и лесен начин за постигане на мечтите

"Цел без действие е просто желание"








 

Слушай статията:




 



Дойде ли краят на годината започваш да правиш равносметки. Колко мечти си реализирал и колко от тях чакат своя ред. И обикновено резултатът е в полза на нереализираните. Това те натъжава, но много бързо намираш успокоение в мислите: "Не всички мечти са достижими!" или "Не му е дошло времето!". Но това не премахва тоталното ти разочарование от постигнатото. Затова започваш да си обещаваш какво ще направиш през следващата година. Така отново имаш надежда да продължиш. Мотивираш се отново и се ентусиазираш. И това състояние обикновено трае до към средата на януари... в най-добрия случай! След това всичко се връща в нормалния си ритъм... до края на годината!



цитат-от-алиса-в-страната-на-чудесата

Началото, което предстои е много добър шанс да прекратиш тази непродуктивна практика!




Излизането от порочния кръг става чрез планиране, поставяне на цели и действие. Чрез това задаваш своя фокус за предстоящата година. Но това не означава, че е задължително да започнеш с това само в началото на календарната година. Идеалното време да започнеш е времето, в което си узрял за тази идея. Казано по твоя начин... когато му дойде времето!Нуждаеш се само от бели листове, планер и химикал.




Какъв да е планерът?




снимка-на-черен-планер

Това е най-маловажният въпрос. Няма никакво значение какъв ще е планерът ти. Лично аз използвам най-обикновен тефтер- календар. Персонализирам го по начин, който ми харесва и всичко е супер. Но сега няма да се фокусираме върху това как да персонализираш своя планер. Това си зависи изцяло от твоята фантазия, развихри я и всичко ще се нареди. На пазара има огромно разнообразие от планери, тефтери, бележници и подобни, че няма да ти е никак трудно да избереш най-подходящия за теб.





Какво съдържа планерът?




Планерът съдържа календари, графици, списъци, задачи, годишни, месечни, седмични и дневни цели, благодарности, спомени... всичко, което ще ти е от полза да поддържаш своята мотивация и да следиш важните за теб неща в своето ежедневие. Идеята е да записваш всичко, значимо за теб, за да го следиш и контролираш по-ефективно.




А сега вземи белите листове, химикал, пусни си любимата релаксираща музика, направи си любимия чай или кафе, отпусни се, помисли... и най-важното запиши всичко, което се върти в главата ти. Следвай стъпките. Записването е много важно. То допринася за постигането на желания ефект.




Стъпка 1: Ревизия на изминалата година




Взимай химикала и отговори на следните въпроси:


  • Какво постигнах през изминалата година?

  • Какво исках, но не успях да постигна?

  • Какви уроци научих през изминалата година?

  • За какво съм благодарен?




Стъпка 2: Поставяне на целите за новата година



Помисли и запиши:


  • Какво искам да постигна през новата година? Желанията ти трябва да са реалистични, постижими, измерими и да са твои лични.

  • Представи си ясно и конкретно какъв човек искаш да бъдеш?

  • Какво те кара да се чувстваш добре?

  • С какви ресурси разполагаш? - образование, финанси, контакти и т.н.

  • Какво още ти е необходимо?

  • Кои са нещата, които ти пречат да постигнеш целите си? - тази стъпка е много важна, защото само ако осъзнаем какъв е проблемът, можем да се изправим пред него.

  • Какъв човек ще съм, когато постигна целите си?




Стъпка 3: Приоритизирай целите




Разгледай всичко, което записа дотук. Избери 5 цели, които да бъдат твоите основни. Хубаво е да бъдат за различни области от живота ти. Добре е, когато се развиваш да се развиваш във всички сфери на своя живот, за да се развиваш хармонично. Ако ти е трудно да разбереш кои са най-важните цели, отговори си на въпроса:


  • Кое от всичко, ако го постигна, ще направя своята година успешна?


Раздели важните за теб цели на категории и избери по една от тях за всяка категория. Фокусирай се върху петте най-важни за теб цели. Те трябва да бъдат измерими, конкретни и времево да се вписват в рамките на една календарна година.




Стъпка 4: Защо и докога?



След като изведеш своите 5 годишни цели, напиши срещу всяка от тях защо искаш да я постигнеш. След като отговориш на това, постави срок за изпълнение на всяка една от тях.




Стъпка 5: Разбиване на целите на стъпки



Под всяка основна цел напиши отговорите си на въпроса:

  • Какви стъпки трябва да предприема, за да постигна своята цел?




Стъпка 6: План за действие



Раздели годината на тримесечия и разпредели в тях основните стъпки, които трябва да предприемеш през годината, за да реализираш това, което искаш. След това си състави план за действие за всеки един от месеците през годината. А на база на месечните си цели формирай дневните си цели и задачи. Поне една от задачите за деня трябва да е свързана с постигането на някоя от годишните цели.




Стъпка 7: Пренеси в планера



След като всичко е готово - обмислено и записано, премести всичко в своя планер. Можеш да използваш първите няколко страници, ако нямаш свободни. Моят съвет е да запазиш листовете, които използва за чернови. Това ще ти помогне накрая на годината, когато правиш ревизия на изминалата година. Много е важно да записваш всичко, което за теб е значимо и което искаш да проследиш. Записвайки и планирайки ти правиш твоята цел по-обозрима, по-структурирана, а ти ставаш по-дисциплиниран. И не на последно място това те мотивира и те прави удовлетворен, защото няма нищо по-удовлетворяващо от това да сложиш поредния тик на задачата, която си поставил и по-мотивиращо от това да наблюдаваш как ден след ден се приближаваш към това, което желаеш.



Препоръчвам ти при планирането на своята година да отделиш време за учене - на нови умения, знания или език. Самоусъвършенстването е много важно за всеки и носи удовлетворение. А е и най-добрата инвестиция на време и средства, която можеш да направиш за себе си. Освен това отдели време и за себе си и за почивка, защото почивката е също толкова важно, колкото и действието. Тайната е в баланса.




Тренирай и своя фокус. Ние сме програмирани да обръщаме повече внимание на негативното, което се случва около нас. Това е важно за нашето оцеляване, но в един момент забравяме да виждаме хубавите неща около себе си. Ако имаш празно място на страницата, посветена на всеки един ден, или можете да си набавиш такова (в рамките на планера или извън него), пиши благодарности, уроци, победи или успехи. Най-важното да е нещо положително, зареждащо и мотивиращо. Настрой мозъка си да вижда положителното.




Ако всичко това ти е прекалено, за да постигнеш своите цели, направи нещо "простичко" - прости и благодари... тогава отгърни нова страница!




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




До скоро!


моят-подпис-на-бял-фон






notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy


 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page