top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Зависимостта, която всички имаме

Адреналинова зависимост









 

Слушай статията:



 



Наркотикът, който всички сме принудени да използваме, за да поддържаме своите сили, е адреналинът. Нивата на стрес в нашето ежедневие са доста високи. Това ни принуждава да произвеждаме непрекъснато адреналин. Той ни е необходим, за да се справяме с предизвикателствата на работното място и у дома. А този процес води до щети, които не бива да подценяваме.




adrenalin-himichna-formula



Когато разчиташ на адреналина, наричан още епинефрин, цената, която заплащаш е доста висока. Животът ти е заприличал на непрекъсната надпревара. Спринтът не бива да спира, защото ако изостанеш, най-вероятно ще те прегазят. Състезанието трябва да продължи без значение какви щети ще ни нанесе това.




В автомобилните състезания шофьорите прибягват до една добавка, която прави двигателите на колите им свръх мощни. Тази добавка е газ - диазотен оксид. Той е безцветен газ и има огромно действие върху мощността на автомобилния двигател. Но всяка супер сила има своята цена или по-точно нужно е да знаеш как да я управляваш, за да не нанесеш по-големи щети, отколкото ползи. Шофьорът трябва добре да знае кога да спре подаването на този газ към двигателя. В противен случай рискува много. Или двигателят ще избухне, или ще загуби контрол над автомобила.




Невероятно мощните двигатели много наподобяват на личностен тип А. Това е личностният тип, който съвременната култура издига на пиадестал. Идеалният човек трябва да изпълнява задачите си експедитивно. В много случаи обаче това не е достатъчно, за да може да се впише във високите стандарти. И за да ги покрие той започва да произвежда адреналин. Това обаче може да се окаже разрушително за неговото здраве. Затова е добре човекът да подава внимателно адреналин.




Как функционира мозъкът при постоянен прилив на адреналин




Надбъбречните жлези произвеждат 56 отделни разновидности на хормона. Те са предназначени за различните видове дейности и емоции. Съществува адреналинова комбинация, която произвеждат за къпане, друга - за мечтаене и още десетки комбинации съответващи на още десетки неутрални операции. Съществуват и многобройни адреналинови вариации за кризисните ситуации в живота. Тези комбинации са предназначени за редките животозастрашаващи спешни случаи. Когато адреналинът се отделя в изолирани ситуации, рискът за здравето е избегнат.




Необходимо е да се стремим постоянно към този баланс. В съвремието ни обаче живеем с постоянното чувство, че предстои криза. А това непрекъснато нарушава баланса. Адреналинът е много бързо запалимо вещество за ума. Също както диазотният оксид за автомобилните двигатели.




Когато залееш мозъка си с адреналин, можеш да отметнеш много работа за много кратък период от време. В това състояние изпълняваме повече и по-разнообразни задачи. И това е така, защото адреналинът е катализатор на умствените процеси. Чрез него подобряваме своите умствени способности и развиваме нови технологии. Същият този адреналин използваме и когато постигаме високи спортни резултати, и когато защитаваме децата си.




В далечното минало на човечеството е било ясно какво е застрашавало нашето съществуване. Големите вълци, които са могли да ни убият, са били ясно разпознаваеми. Сега обаче страшните вълци, за които трябва да внимаваме, са много повече от преди и изглеждат по различен начин. И тази несигурност води до непрекъснатото заливане на мозъка с адреналин.




Да, адреналинът има много положителни ефекти върху нас. Прави ни по-продуктивни, по-креативни, по-ефективни, спасява ни в кризисни ситуации. Обаче медалът има и обратна страна. И тя се изразява в това, че колкото по-често прибягваме до прилива на адреналин, толкова по-бързо се изтощаваме. Все още нямаме решение по въпроса с баланса. Балансът между невероятната продуктивност и грижата за себе си.




Заливането на мозъка с адреналин води до свръх натоварване на невротрансмитерите, електронните нервни импулси, невроглиалните клетки и неврони. Това натоварване води до преждевременното износване на нервната система. Отчасти това причинява: болест на Алцхаймер, замъглено мислене, отслабена памет, дезориентация, дисориентация, депресия, лоша концентрация, деперсонализация, разсеяност, безсъние и деменция. Прибягването до адреналина ни окарва до ръба.




Най-ценният ни ресурс




В живота си обичаме да се подсигуряваме. В своите действия търсим обезпечение. Когато купуваме някаква вещ, винаги се интересуваме дали има гаранция и каква е нейната продължителност. Застраховаме имуществото и автомобилите си, за да сме сигурни, че ще бъдем обезщетени в случай, ще настъпят някакви щети по тях. Правим застраховки "Живот" или при инвалидност, за да сме сигурни, че ще бъдем обезпечени (ние или нашите близки) в случай на сполетяло ни нещастие.




Когато обаче става дума за адреналина, тогава няма договори, няма клаузи, няма споразумения, няма гаранции и застраховки. Ако не разбираме неговото въздействие върху нашите тела, ако не осъзнаваме рисковете, можем много лесно да се подведем. За да избегнем неразумното си поведение, е добре да знаем колко висока е цената, която заплащаме за своята висока продуктивност.




И цената не е само мозъчно прегряване. Предназначението на адреналина е да ни предпази в изключително опасни и краткосрочни кризи. Само че когато разчитаме на адреналина за по-дълъг период от време, това започва да ни вреди повече, отколкото да ни помага. Прекомерното количество адреналин има разрушителен и токсичен ефект върху телата ни. Последствията могат да бъдат:


  • надбъбречна (адренална) умора;

  • отслабен имунитет;

  • високо кръвно налягане;

  • безплодие;

  • депресия;

  • вагинална сухота;

  • напълняване;

  • замъглено мислене;

  • моторни тикове;

  • мускулно претоварване;

  • спазми;

  • замъглено зрение;

  • мигрена;

  • понижено либидо;

  • променливи настроения;

  • тревожност;

  • страх;

  • чувство на обърканост;

  • летаргия;

  • дискомфорт;

  • параноя.


Поддържането на високи нива на адреналина имат разрушителен ефект върху централната нервна система и нервните тъкани. Излишъкът на адреналин е много по-вреден от всеки един токсин.




Не, за високата заболеваемост не са виновни нашите тела. Вредата по-често идва отвън, а ние не можем да реагираме адекватно на външните фактори. Затова е важно да променим мисленето си по отношение на адреналина.




Когато става въпрос за някой от останалите ни ресурси (пари, време), полагаме усилия да се научим да ги управляваме разумно. Следваме простото правило - не можем само да харчим, защото средствата ни се изчерпват. Когато обаче става въпрос за адреналина, напълно забравяме тези прости изчисления.




Когато адреналинът се превърне в наркотик


Адреналинът, който телата ни произвеждат, може да се класифицира в категорията наркотици, които имат силно пристрастяващо действие, т.е. водят до зависимост. Постепенно ставаме резистентни към определени нива на адреналин. Така колкото повече прибягваме към него, толкова повече губим мерилото си за безопасен, щастлив, нормален и качествен живот.




Адреналинът в определени количества е безопасен и полезен. Той взима участие в напълно нормалните жизнени функции на организма. Има и първостепенно значение за оцеляването на човешкия вид. В миналото си сме имали способността да използваме адреналина в малки и здравословни количества. Телата ни са отделяли адреналин само в редките случаи на опасност.




Преди дигиталната ера животът е бил безопасен и спокоен. Изключение са били моментите на реална животозастрашаваща опасност. При регистрирането на опасност нивата на адреналин са се покачвали и веднага след отминаването й отново са спадали. Това е бил начинът на функциониране на нашите тела. Функционирали са в състояние на хомеостаза, която е била понякога нарушавана с прилив на адреналин. Целта е била оцеляване.




Времената обаче са се променили. В сегашно време опасностите са много и понякога трудно разпознаваеми. Затова и всяка крачка може да бъде фатална. Животът се движи доста бързо и шансът да попаднем в ситуация на опасност е много по-голям. Това е и причината нивата на адреналин да се покачват по-често, отколкото е необходимо. В предишните времена изораването на нивата или тежкият работен ден не са водили до покачването на нивата на адреналин, освен ако не е имали ситуация, която да застрашава живота.




Продуктивността и поддържането на здравословен баланс не се изключват взаимно




Състоянието на хомеостаза в наши дни си е истински лукс. Новото ни "нормално" състояние включва постоянно завишените нива на адреналин, стигащи почти критични нива. Това е така, защото по цял ден предотвратяваме възникването на потенциално критични ситуации.




В съвременната забързана комуникация се стараем винаги да сме "на линия". Нощем лежим в леглото и се тревожим за това как да предпазим близките си от трагедиите, които постоянно виждаме в новините. Докато премигнем и технологиите вече толкова са напреднали, че имаме нужда отново да надградим своите умения, за да не изостанем. Графикът ни е препълнен от ангажименти, има безкрайно много посоки и дестинации за изследване, а времето никога не ни достига. Ставаме свидетели на разболяването на голяма част на близките ни хора. Всичко това ни претоварва и буквално ни докарва до ръба на емоционалното, духовното и физическото изтощение.




Усещаме постоянно напрежение. Освен всичко това се сблъскваме и с реални ситуации на опасност за живота ни. А в тези моменти адреналинът стига необичайно високи стойности и определя живота ни в още по-голяма степен.




Използваме хормона адреналин и за самолечение




Привикваме към усещането, когато адреналинът препуска по нашите вени. Забравяме напълно как се чувстваме, когато адреналинът в тялото ни е в нормални граници. Приливът на адреналин го свързваме с усещането, че сме живи. В моментите, когато можем да се отпуснем, започваме да изпитваме разочарование. Тогава започваме да копнеем за следващата доза "живот". По този начин поддържаме състояние на свръхнатоварване и забравяме за необходимостта от почивка. В моментите на прилив дори ни обзема измамно чувство за отпускане. Това се дължи на факта, че забравяме за препълнената входяща кутия, за безкрайния списък от задачи, които чакат да бъдат изпълнени, и за страховете ни за живота.




Живеем в култура на адреналина. Средата, която ни заобикаля, изобилства от стимули, които предизвикват отделянето на адреналин. Адреналинът е нашето средство да оцелеем във времената на промени!




moiat-podpis-na bial-fon







notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page