top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Taboo | Error: Непрофесионално отношение на психолог

Сигнали, които показват непрофесионално отношение от страна на психолог/психотерапевт към клиент





 

Слушай статията:



 



signali-za-neprofesionalno-otnoshenie

Напоследък има индикации в публичното пространство относно това, че в България няма закон, който да урежда практиката на психолозите и психотерапевтите. Затова реших, че ще е полезно да посветя поредица статии, които да дават яснота върху този въпрос >>> #психотерапия. Много хора не правят разлика между психолог, психотерапевт и психиатър. А това е важно, за да можем да се ориентираме от какъв специалист имаме нужда. Темата за психичното здраве е силно неглижирана и стигматизирана. И резултатите от това отношение са на лице.




sticker-primum-non-nocere

Поради липсата на законна регулация в работата на специалистите по психично здраве, има и много хора, които злоупотребяват с това. Облагодетелстват се и печелят за сметка на неинформираността на хората, които имат нужда от помощ. Добрият психолог/психотерапевт на първо място никога не би злоупотребил с уязвимостта на човека.




allert-neprofesionalno-otnoshenie


Сигнали за непрофесионално отношение




Ето знаци, които ако терапевтът ти проявява, не бива да пренебрегваш.




1. Нарушава конфиденциалността




Ако психотерапевтът или психологът, с когото работиш говори за другите си клиенти, то той нарушава едно от основните правила. Разбира се понякога в хода на своята работа ние (терапевтите) имаме необходимостта да се позовем на опита на други хора, с които работим, но тогава това трябва да се направи така, че да звучи общо и неконкретно. Но ако психологът/ психотерапевтът разказва историите на своите клиенти, разкривайки тяхната самоличност, така че да можете да свържете конкретен човек с конкретна история, то това определено е сигнал, че този човек нарушава конфиденциалността.




2. Споделя лична информация




Понякога в хода на терапията е необходимо психологът/ психотерапевтът да се саморазкрие. Това може да се използва като инструмент, който да подобри ефективността на терапията. Но тогава трябва да бъдете много внимателни дали това се прави в полза на клиента и дали е под формата на себерефлексия. Понякога психотерапевтът влиза в роля и заема позиция, с която иска да илюстрира на своя клиент конкретна ситуация, но това може да не отговаря по никакъв начин на неговата самоличност.




Саморазкриването става проблем, когато е в голяма степен (без това да е психотерапевтичен инструмент), т.е. сесията се съсредоточава повече върху терапевта, или когато терапевтът разкрие лична информация, която кара клиента се чувства некомфортно. Ако психологът/ психотерапевтът ти говори предимно за своите проблеми и/или се разкрива без определена терапевтична цел, то определено това е сигнал, който не бива да пренебрегваш.




3. Говори повече или изобщо не говори




Изключително важен момент в сесията е момента, когато психологът/психотерапевтът дава обратна връзка на своя клиент. В този момент ние описваме това, което сме забелязали, и това, което ни е направило впечатление. Но това трябва да го правим ненатрапчиво и да не обсебваме сесията. Същото важи и в другата крайност - специалистът стои пасивен, невъвлечен в разговора или не успява по никакъв начин да контролира разговора, то това също е сигнал, който не бива да бъде пренебрегван.




И тук отново трябва да се внимава, защото и зад това поведение на терапевта може да се крие психотерапевтичен трик, чрез който психотерапевтът да изследва определено явление в поведението на своя клиент. Но ако това поведение е проявено без терапевтична обосновка, то определено е притеснителен знак.




4. Критикува, съди и поставя оценки




Работата на психолога/ психотерапевта не е да се запознае с житейската ти история и да я оцени. Неговата задача не е да те съди за "грешките" ти и да те критикува.




Основният инструмент в психотерапията е разговорът, а чрез езика, който използваме ние "лекуваме" своите клиенти. Светът на всеки един от нас е изграден от думите, без тях не би бил възможен светът. А характеристиките на този свят се определят от думите, които използваме. Така ние създаваме нашата реалност. А терапията е процес, в който участват и клиент, и психолог/психотерапевт, следователно чрез думите, които използва терапевтът той изгражда своя свят, но и света на своя клиент. Ако реалността, която сътворява твоят психолог/ психотерапевт е обвиняваща и осъдителна, поставят се етикети на личността ти и поведението ти, то със сигурност има повод да се замислиш дали да продължиш да участваш в този процес.




5. Нарушава сесията, за да говори по телефона




Ако психологът/психотерапевтът си позволява да вдига и да говори по телефона по време на сесия с теб, непрестанно гледа часовника или си позволява да води някаква друга кореспонденция по време на разговора, то той създава усещането за спешност на някакви други задачи, съвместната ви работа остава на втори план. Специалистът не присъства тук и сега в сесията.




Подобно поведение е допустимо само ако е изключение, а не практика. Терапевтът също е човек и също има своите проблеми и непредвидими житейски ситуации. Добрият психотерапевт обаче ще те предупреди и ще ти обясни, че има вероятност сесията да бъде прекъсната. В никакъв случай няма да остави усещането, че работата с теб не е важна. Ако обаче специалистът е отнесен и не "присъства" на срещите ви, то е добре да обмислиш дали да продължиш работата си с него.




6. Употребява наркотици и алкохол




Дължим на своите клиенти да бъдем адекватни и в кондиция. Ако има причина да не сме способни да провеждаме своите сесии, то по-добре е да не го правим. Ако терапевтът си позволява да влиза в сесия с клиент под въздействието на алкохол или някакви наркотични вещества, то това е много силен сигнал за теб.




7. Системно забравя детайли от личната ти история и неглижира промените, които искаш да направиш в своя живот, и целите на терапията




Терапевтът се учи как да съхранява информация по време на своето обучение. Съществуват методи и начини за това. Ако психологът/психотерапевтът не помни името ти и/или не си спомня информацията, която е била съществена за вашите срещи, налага се системно да му припомняш факти и информация, то това е сигнал за теб.




Една от първите основни задачи на терапевта е да уточни заявката за работа на своя клиент. Заявката дава контекстът на работа. Психотерапията е двупосочен процес на синхронизиране. Ако терапевтът ти следва единствено и само своята преценка за това как трябва да се случват нещата в твоя живот, добре е да се замислиш сериозно. Ролята на психолога/психотерапевта не е да дава готови решения и да принуждава човека да ги реализира в своята реалност без да се синхронизира с неговите желания и усещания. Точно обратното. Водещо е желанието на клиента, неговите цели и стремежи.




8. Дава гаранции и/или обещава "изцеление"




Все по-често маркетингът кара доста колеги да поставят гръмки банери на своите сайтове и профили в социалните мрежи. Гаранции за качество, резултати и т.н. Но терапията е двустранен процес, т.е. за да има резултат трябва всяка от страните да е свършила своите задачи.




priznaci-na-dobriat-psiholog



Отговорността е както на психолога/психотерапевта, така и на клиента. Трудно е да се предвиди точно колко сесиите ще бъдат необходими за "пълно излекуване". Могат да се предоставят приблизителни срокове. Но обещания от типа "ще те излекувам за 4/5/10 сесии" звучат притеснително. Гръмките обещания и нереалните цени обикновено са просто маркетинг трикове.




snimka-office




sticker-mental-health-matters

Преди да сложиш етикет на определен колега е добре да поговориш с него за нещата, които те притесняват. Не забравяй, че терапевтът също е човек. Той има стил на работа и стил на общуване, които могат да се различават от тези, които ти допадат на теб, но това не означава, че терапевтът не е специалист и че има нездрави цели. Не се страхувай да задаваш въпроси и да търсиш информираност. Терапията се основава на доверие. Без доверие трудно се постигат резултати. Затова е добре да говориш открито и да споделяш открито. Добрият терапевт ще те разбере и ще направи всичко по силите си да ти помогне. Ако той конкретно няма ресурс, ще те насочи към друг колега, който да бъде по-полезен за твоя конкретен казус.



Подхождай осъзнато към избора си на терапевт (и не само!). Грижи се за своето ментално здраве! Ако имаш някакви въпроси, свързани с избора на терапевт, или по процеса на психотерапия, можеш да ми пишеш. С радост ще ти помогна!




moiat-podpis-na-bial-fon








notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy



 

znak-za-krai-na-stranicata





Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page