top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Положително мислене

Какво означава положително мислене?

Мисли позитивно без да игнорираш реалността

 

Слушай статията: Позитивното мислене е една от стъпките към пълноценен начин на живот. Положителната настройка и грижата за себе си са от изключителна важност и в същото време силно подценявани фактори в живота. В момент на трудност е много важно да запазиш спокойствието си и положителната си настройка.
lilavo-neonovo-cvete-na-tymen-fonИма много погрешни схващания за това какво е положителното мислене. Точно както има безкрайно много погрешни разбирания за грижата за себе си. Затова нека уточня какво означава да мислиш позитивно. Няма как да култивираш нещо, което не познаваш, нали?!
ДА ИМАШ ПОЛОЖИТЕЛНО МИСЛЕНЕ Е...
... да разпознаваш положителното и отрицателното, но да избираш да се фокусираш над положителното;Доста е разпространено схващането, че позитивните хора виждат само позитивната страна на нещата", или пък "игнорират реалността" като абсолютни наивници. Това обаче изобщо не е така. Да мислиш позитивно не означава да игнорираш негативното в живота и в света. А да умееш да разпознаваш както положителното, така и отрицателното. И да направиш съзнателен избор да се фокусираш върху положителното. Ти си този, който контролира своите мисли.
Знам, че в стресови ситуации някои мисли просто изскачат в главата ти. Това изглежда, че не е никак под твой контрол. Само че ти избираш дали да продължаваш да мислиш в определена посока. За съжаление негативните мисли са доста упорити. И затова ти е необходима повече умствена сила, за да изтласкаш отрицателните мисли от своя ум. Но не е непостижимо. Необходима е практика и отдаденост.
Позитивното мислене не е липса на разбиране за негативното, което съществува в света. То е изборът да фокусираме енергията и вниманието си върху положителните неща в живота. Този избор води до по-ниски нива на стрес, до по-добра грижа за себе си и до по-добро общо състояние.
... ангажимент да тренираш мозъка си да става все по-позитивен;
Да, положителната нагласа освен избор е и ангажимент. И то ангажимент за цял живот. Тя е ключ, който можеш да включваш и изключващ, когато пожелаеш. За да постигнеш това обаче е нужна упорита и съзнателна работа върху начина ти на мислене. С времето става все по-лесно, разбира се. Но няма как един ден да се събудиш и да решиш, че ще бъдеш по-позитивен и това да е факт на мига. Позитивното мислене е процес.
Мозъкът ти е като мускул. Той може да се тренира и усъвършенства. Затова упражненията, които изискват положително мислене, положителен изказ, изразяване на благодарност и т.н., са ключови за развитието на положителна нагласа. А тя стои в основата на култивирането на позитивното мислене и в основата на пълноценен начин на живот.
... улавяне на негативните мисли и преобразуването им
Както вече отбелязах негативните мисли са доста мощни и лесно могат да те вкарат в низходящата спирала на саморазрушението. Да имаш положителен начин на мислене не означава изобщо да не се прокрадват негативни мили. Означава да можеш да улавяш негативните мисли, да ги разпознаваш, да ги неутрализираш и да не им позволяваш да те завлекат надолу към бездната на вечната негативност,
Как да преобразуваш негативните мисли?
Нека вземем за пример ситуация от работния контекст. Представи си момент, в който нещо в работата ти тотално се е прецакало. Тогава започват да те атакуват мисли:
Това беше ужасно. Наистина сбърках много. Не съм добър в своята работа. Със сигурност шефът ми е много разочарован от мен... и най-вероятно ме мрази дори заради тези тъпотии.Със сигурност можеш да допълниш още доста този негативен мисловен поток. Той всъщност никога не свършва. Този низ от негативни мисли на практика е безкраен. И става все по-негативен и по-негативен, ако не бъде прекъснат. Можеш да опиташ по следния начин:
Добре, ясно е, че можех да подходя по друг начин. Ама вече резултатът е факт. Вместо да се самообвинявам, по-добре е да си взема поука и следващия път да се справя по-добреДа, знам, че не ти звучи много естествено, но опитай с нещо в този дух. Пред теб е изборът дали да позволиш на нежелания опит да те завладее и контролира, или да си направиш изводите, и следващия път да действаш по по-различен начин, който да ти даде по-добър резултат.
Това важи и за вътрешния ти диалог. Особено за негативния вътрешен диалог. Да имаш положителна нагласа означава и да трансформираш негативния вътрешен диалог в положителен. Ако осъзнаваш, че мислиш за своите недостатъци или за нещата, в които смяташ, че не си добър, забележи по какъв начин го правиш. Припомни си силните страни и си позволи да подобриш нещата, които определяш като слабости. Думите, които използваш определят начина ти на мислене. Начинът ти на мислене определя твоите чувства. А от твоите чувства зависят действията ти. И начинът ти на действие създава преживяванията ти.
Изборът да се съсредоточиш върху настоящия моментПоложителното мислене не означава в никакъв случай да се игнорира реалността. Означава да се съсредоточиш върху настоящия момент. Това е изборът да избереш да работиш само с това, върху което имаш контрол, а не да се стресираш от нещата, които не можеш да контролираш. Какъв е смисълът да хабиш ценната си енергия, за да се тревожиш за неща, които не можеш да промениш? Това си е чиста загуба на време и ментална енергия. Тези ресурси можеш да инвестираш в положителната страна на живота.Винаги се оплакваш, че нямаш достатъчно време за нещата, които искаш да направиш, нали? Е, ето ти добра възможност да изтласкаш негативността от своя ум и да си освободиш време и пространство за положителното, за хората и дейностите, които са важни в твоя живот.
Изборът е само твойПоддържането на положителната нагласа не е лека задача, но определено е възможна! Затова сега, когато вече знаеш какво всъщност означава да мислиш позитивно, можеш да направиш този избор и да се захванеш за работа.


Определено си заслужава!
moiat-podpis-na-bial-fonnotice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички

Comments


Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page