top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Lifestyle | Да се върнеш при бившия

Защо не е добра идея да се върнеш при бившияjena-koiato-napuska-bivshia-siПреживяваш раздяла. Раздялата не е била една от най-болезнените, защото е била очаквана. Взаимоотношенията са били влошени толкова отдавна, че вече не помниш изобщо защо тази връзка някога е започвала. Смяташ, че си в постоянен цикъл на раздели и събирания. И въпреки това... в един момент всичко свършва.
Отнема ти определено време да се възстановиш. Стъпваш си на краката, може да не си в пълна готовност, но въпреки това усещаш, че моментът да продължиш напред вече е дошъл. А бившият ти партньор остава в миналото.
Започваш нова връзка, създаваш семейство, подреждаш нещата в професионален план, имаш вече любимо хоби, деца, дом и домашен любимец... накратко продължаваш напред.
И в този момент... бам!
От нищото получаваш смс, обаждане, съобщение в социалните мрежи с текст: "Как си? Какво става?" или "Да се видим?", а защо не и "Да започнем отначало?".
Няма никакво значение под каква форма ще е началото. Едно е важното... търси контакт и иска да възобнови загубените отношения. Вече си във възторг?
Не! Не бързай толкова!
Ако бившето ти гадже се опитва да се върне при теб, това много често е лош знак. Преди да приемеш обратно своето минало с отворени обятия, е добре да разбереш какви са причините за това поведение.
1. Загуба на самочувствие и самоувереност
Срещите с нови хора винаги са риск и крият голяма опасност от отхвърляне. Не само ние избираме, а и ние самите сме избирани. Често симпатията не е взаимна, хората, които срещаме не искат същото като нас и очакванията ни се разминават с реалността.Ценностите ни, възгледите, желанията и мечтите ни не съвпадат. Близки взаимоотношения не можем да създадем с всеки, а и не всеки може. Едни мимолетни взаимоотношения се разпадат много лесно и бързо.
Може дори да се случи, че новият обект на нашите желания да изчезне безследно. Въпреки няколко срещи, които са минали добре и са били безкрайно приятни, въпреки многото общи интереси и нещата, които сте правили заедно.
Всички тези неуспешни опити могат много сериозно да ударят самочувствието и самоувереността. Особено ако това самочувствие, е било изначално компрометирано или нестабилно.
Има хора, които се опитват да компенсират загубеното за сметка на други хора. И ако наскоро този човек е получил удар от такова естество по своето самочувствие, нормално е да търси начини да го излекува своите рани.
И в такъв момент можеш лесно да станеш средство за възстановяване в ръцете на бивш съпруг/а, бивше гадже, бивш приятел/ка. За него/нея това е лесен вариант, защото познават всички твои механизми и стратегии.
Прекрасен и брилянтен план. Но преди всичко лесен. Няма трудности, не е необходимо този човек да работи върху себе си и да се променя... той/ тя може просто да се върне там, където вече е бил приет и реализиран. И за твоя сметка този човек ще се самоутвърди. В случая в тези действия няма и капка любов. Твоята личност няма никакво значение. Единственото нещо, което е значимо, е да бъде възстановено самочувствието и самоувереността на бившия/ бившата.
2. Познато, лесно, удобно и икономичност
Нови хора, нови запознанства, нови връзки, неуспехи, непрестанни опити - всичко това изисква много енергия, време и усилия. И освен всичко това няма и гаранция за успех.
А в случай, че все пак се създаде някаква връзка, то усилията и инвестициите не свършват - трябва приспособяване, търсене на компромиси, интерес към света на другия, грижа и т.н.
И тогава идва изводът... в предишната ми връзка всичко е било ясно, коригирано и предсказуемо. Всеки знае какво да очаква. И най-вече така се спестяват време и усилия.
Тук няма място за любов. Просто е удобно, без да има значение дали е комфортно. Ако преди този човек те е неглижирал и пренебрегвал, безсмислено е да се надяваш, че това ще се е променило, ако се върнеш назад и приемеш предложението му за събиране.
3. Целенасочено разваляне на новите ти взаимоотношенияИмах една клиентка, която имаше такъв житейски период, в който бившият й се връщаше веднага, щом тя започваше нова връзка.
От наивност, неопитност и отказ да поеме отговорност тя възприемаше подобни завръщания като знак на гоооляма любов. Няколко пъти се отказа от обещаващи връзки с млади и перспективни мъже.
В моментите на завръщането бившият й говореше и правеше много. До момента, в който комуникацията с новия мъж не прекъсне напълно. А след това познатото до болка: "Не съм обещавал нищо сериозно. Не искам да задълбочаваме нашите взаимоотношения."
Тогава всичко се изпарява - вниманието, действията и думите. И тогава изпадаше в истинското недоумение, защото не разбираше защо този човек искаше толкова активно да се върне в живота й, правеше толкова много и накрая всичко завършваше с баналното: "Не исках така да стане! Съжалявам!".
Хубавото е, че след доста време те най-накрая се разделиха и тя срещна най-после прекрасен мъж.
Разбира се, бившият разбра и веднага се върна, за да изиграе своя заучен коронен номер "разбрах колко си ценна за мен, щом те загубих. Искам да създам семейство с теб. Всичко, което направих, го направих заради теб." И бла- бла...
Да се хване на тази въдица за пореден път, означаваше, че изобщо не се е поучила от собствения си опит, отказ да направи логични изводи и сигурен знак, че изобщо не обича себе си.
Защо бившите се връщат, когато си в нова успешна връзка?Причините могат да са много - нарцисизъм, желание за контрол, нездравословен порив за самоутвърждение и други. Едно обаче е сигурно - това поведение няма нищо общо с любовта. И не бива да се бърка с любов.
Тези действия са характерни за човек, който не се интересува от твоите чувства и благополучие. Такива хора определено ти вредят. Водени дори и от най-елементарна злоба.
В много редки случаи бившите се връщат, защото са осъзнали, че наистина те обичат. Но това е друга история и щом четеш статията дотук, силно вероятно е да не е твоята.
Ако си в този капан и не знаеш как да излезеш от него, мога да ти помогна в този процес. Излизането от едни такива взаимоотношения определено си заслужава твоето внимание.
moiat-podpis-na-bial-fon
notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички

Commentaires


Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page