top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Как да спреш да робуваш на своите емоции

10 стратегии да се справиш с емоциите си







 

Слушай статията:



 



Независимо дали става въпрос за лични или професионални взаимоотношения, благополучие и просперитет, твоите емоции контролират реакциите ти през по-голяма част от времето. Можеш да промениш начина си на живот, когато започнеш да контролираш своите емоции, и когато намериш други начини за справяне с трудните ситуации.




Знанието как да управляваш своите емоции и умението да определяш какви са причините да изпитваш точно тази емоция може да ти помогне да опознаеш добре себе си. Това опознаване ще доведе до по-голяма емоционална стабилност.




Бележка: Накрая на статията ще откриеш НЛП техника за емоционален баланс




choveche-koeto-sochi-kym-plakat-s-nadpis-think-outside-the-box



Затова днес ще разгледаме 10 начина за поемане на контрол над емоциите и вземане на рационални решения.








1/ Разпознавай емоциите, които изпитваш




Няма как да контролираш нещо, което не познаваш. За да имаш контрол, трябва да знаеш с какво си имаш работа. Никой не познава твоите емоции по-добре от самия теб. Ти се чувстваш тъжен, щастлив, нервен или разтревожен. Само ти можеш да определиш как точно се чувстваш.

  • Каква е причината да се чувстваш по този начин?

  • Случи ли се външно събитие, което да е предизвикало това чувство?

  • Или чувството ти е провокирано от някакви мисли, свързани с минали събития от твоя живот?

Търсенето на отговорите на тези въпроси е първата стъпка към това да се научиш да контролираш емоциите си и да не им даваш силата да влияят на твоите решения.




2/ Изрази своите емоции




Задържането на емоциите, без те да бъдат изразени по адекватен начин, може да доведе до физически неразположения или болестни състояния. Затова е много важно да намериш здравословен начин да пуснеш своите емоции навън.




Първосигналният емоционален изблик не е най-удачният вариант. Емоционалният изблик е израз на това, че емоциите контролират твоето поведение към този момент. Този изблик обикновено е деструктивно поведение, което само ще задълбочи проблема, а няма да го разреши.




Добра техника за здравословен израз на емоциите е обратното броене (10, 9, 8, 7... ) и след това да проведеш разговор, в който да изрази начина, по който се чувстваш. Ако имаш отговор на въпросите от предишната точка, възможно е вече да си наясно каква е причината за твоите чувства.




Друга добра техника е дълбокото коремно дишане. Вдишай дълбоко, задръж за няколко секунди и след това издишай. Повтори това няколко пъти, докато се успокоиш. И след това прецени дали е необходимо да проведеш определен разговор, или нямаш нужда от това. Възможно е емоциите да са провокирани от минала ситуация и да не засягат изобщо настоящето ти.




Много хора освобождават своите емоции като ги записват на лист. Ако емоционалният изблик протече на лист, след това ще имаш възможността да анализираш своите мисли и да прецениш къде точно е коренът на проблема. Други пък освобождават емоционалното напрежение като практикуват някой агресивен боен спорт.




Всички тези методи са добри и ефективни. Идеята им е да се освободиш от емоциите възможно най-рано, без да ги задържаш. Задържането може да доведе до по-късен емоционален изблик.




3/ Създай свое собствено утвърждение и го използвай




Създай свое утвърждение или фраза, която да си повтаряш, докато развиеш контрол над своите емоции. Това ще ти помогне да постигнеш яснота относно своите чувства. Ще ти даде и мотивация да се справиш с трудните емоции.




4/ Промени начина си на мислене




Когато реагираш негативно на определена ситуация, обикновено в този момент си роб на своите емоции. Добре е да отделиш малко време и да преформулираш своите мисли. Може да започнеш с това да се фокусираш върху положителните неща в своя живот.




Положителната нагласа може да промени възприятието, което имаш. Негативната нагласа определено ще засили афекта ти от дадената случка. Промяната във възприятието може да промени и реакцията ти.




5/ Избери здравословния вариант




Добре е да развиеш навика да избираш здравословното - здравословен избор за себе си, осигуряване на достатъчно сън, редовна физическа активност, по-осъзнато хранене, адекватна грижа за кожата и хобита, които да те развиват. Употребата на алкохол или наркотици може да потисне емоцията за известно време, но определено не е решението, което търсиш. Ситуацията няма да се разреши, а по-скоро ще ескалира.




Спазването на здравословни навици и полагането на грижи за психическото и физическото ти благополучие ще повишят настроението ти, дори и в момента да си под влиянието на силни емоции.




6/ Общувай с приятелите си




Хората сме социални животни. Прекарването на време с приятели или семейство насърчава положителното ти настроение. Дори и да се чувстваш емоционално отпаднал. Усещането, че някой те обича, цени и уважава, в съчетанието с взаимни забавления и смях е прекрасно емоционално разсейване. Със сигурност ще ти е от полза, за да поемеш контрол над своите емоции.




7/ Спри да се съдиш




Спри да осъждаш себе си. Това е най-лесното нещо, което можеш да направиш. Когато попаднеш в неприятна ситуация и приложиш самоосъждането, лесно можеш да се окажеш виновен. А вината е много жестока емоция. Емоция, която бързо ще те завлече надолу. Посрещни емоцията такава, каквато е. Не я приемай заради това, което може да бъде. Не се отъждествявай с нея и не се опитвай да я отхвърлиш, когато се появи.




8/ Не действай импулсивно



Развий навика да не реагираш веднага на каквато и да е било ситуация. Направи пауза и изчакай да отшуми емоционалната възбуда. И чак след това премини към действие. Емоционалната част на нашия мозък е по-силна от рационалната. Когато изчакаш емоцията да утихне, ще бъдеш в състояние да вземеш по-правилни решения. В същото време ще ти попречи да се почувстваш претоварен.




9/ Дай си почивка



Всички сме под непрекъснато напрежение. Това ни претоварва. Най-лесният начин да контролираме това състояние е като си вземем почивка. Когато избухваш без обективна причина, действаш импулсивно или изпадаш в плач само защото забрави да купиш хляб, това са сигнали, че си под по-високо напрежение от обичайното. И е време да си вземеш малко почивка.




Излез на разходка, поиграй с домашния си любимец, послушай любимата си музика. Това ще ти помогне да смъкнеш нивата на напрежение.




10/ Потърси помощта и подкрепата на приятел/и или пък професионална помощ, ако смяташ, че е необходимо



Подтиснатите емоции са една от основните причини за психически или физически заболявания. Емоционалните нарушения са често срещан проблем. Говори открито за чувствата си с някого, на когото имаш доверие. Това може да е твой приятел.







В повечето случаи се страхуваме да обсъждаме своите чувства с приятелите си и семейството си, защото се страхуваме да бъдем съдени. Ако и в твоя случай ситуацията е такава, можеш да се обърнеш към професионалист - психолог или психотерапевт. С негова помощ ще намериш правилния за теб начин да намалиш неблагоприятния ефект от емоционалния дисбаланс върху здравето ти, взаимоотношенията ти и качеството ти на живот.




Споделеният проблем е половин проблем.







Позволи на силата си да излезе навън, дори и това да се случи с помощта на терапевт. С негова помощ ще успееш да върнеш здравословния баланс в своя живот. Приеми емоцията такава, каквато е. Без да се съдиш.











Вземи контрола над своите решения и действия! Контролирай живота си!




banner-kym-clip-ot-kanala-mi-v-youtube
Направи техниката


moiat-podpis-na-bial-fon






notice-on-the-white-background-with-text: this-post-aims-to-provide-useful-information-It-does-not-replace-professional-advice-diagnosis-and-therapy

 

znak-za-krai-na-stranicata


Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page