top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Фобия

Видове фобии. Терапия на фобия
Специфичните фобии се проявяват, когато човекът е в контакт с плашещ обект или ситуация, или си ги представя.момиче-страдащо-от-фобия-от-тъмнотоФобията е вид тревожно разстройство. Страхът, характерен за фобията, най-често възниква на принципа на условния рефлекс. Той се поражда след преживяна психотравма, която се е придружавала от страхова емоция. Възможно е обаче този фобиен страх да се появи без логична връзка между обекта на фобията и предишни изживявания. Когато нямаме контакт с обекта на фобията, ние сме спокойни, адекватни, имаме правилна оценка за обстановката, в която сме, но абсолютно винаги се стараем да избягваме обекта или ситуацията, които предизвикват нашата фобия. Ако се стигне до досег и се изправим срещу тях, тогава се появява силно и неконтролируемо чувство на страх и ужас. Това състояние се съпровожда от силни вегетативни и двигателни прояви. Изживяването на страх се изживява дори и ако само си представяме обекта или ситуацията на фобия. Единствената разлика от реалното изживяване е в интензитета на преживяването. Възможно е тези мисли да станат натрапливи, т.е. да се появяват нежелано и неволево.
Понятието phobia идва от старогръцката дума за страх "фобос". Но състоянието, което обозначава не е просто страх, а на необоснован, неадекватен, несъразмерен и необоснован страх от различни неща: ситуации, лица, явления или животни. Този страх е лишен от обективни фактори, той е ирационален и въздейства на човешката психика с особено постоянство.
Фобията може да е по-силно или по-слабо изразена. По-слабо изразените фобии се преживяват леко. Те не пречат на психичния комфорт и не са забележими за околните. Човек, който има страх от височини, живее абсолютно спокойно, ако не му се налага да се качва на по-високи етажи. Но той полага доста старателни усилия това да не се и случва. Страхът се появява, когато се наложи качването му на високите етажи. В някои случаи обаче фобиите може да са повече от една. Тогава една от тях е доминираща.
Около 90% от хората, които страдат от фобия са в състояние да преодолеят своите страхове и да се възстановят от ирационалния страх. Другите 10% не могат да се справят с този ирационален страх и се нуждаят от професионална помощ. Те обикновено се стараят да намалят до минимум влизането във фобийна ситуация или решават да потърсят помощ, за да се избавят от този ирационален страх.
банер-към-тест-депресияНАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ФОБИИ
 • Thanatophobia > страх от смъртта


Неоснователен и натраплив страх от нещастен случай, катастрофа, бедствие, сериозен здравословен проблем, който със сигурност ще доведе до фатален край. Тези предчувствия за грозяща сериозна опасност кара хората да се чувстват напрегнати и потиснати.
 • Antropophobia > социална фобия


Този тип фобия има различни проявления. Едни просто се страхуват да говорят пред публика, а докато други избягват изцяло социалните контакти като ги свеждат до максимален минимум. Социалната фобия не е просто страх от околните, а страх от самата мисъл за група от хора, която предизвиква неоснователен страх и истински ужас.
банер-към-стстия-социална-фобия • Acrophobia > страх от височини


Това не е обикновен страх от височина. При тази фобия самата мисъл за изкачване на по-голяма височина води до ужас и панически страх.
 • Claustrophobia > страх от затворени пространства


Един от най-разпространените видове фобии. Изразява се в панически страх от претъпкани, затворени и тесни пространства.
 • Agoraphobia > страх от открити пространства


Причината за този страх е абсолютно противоположна по смисъл на тази, която причинява клаустрофобията. Страдащите се страхуват от открити и отворени пространства. Те предпочитат тесни, затворени пространства, които им дават усещането за сигурност и защитеност.
ФОБИИ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР
 • Arachnophobia > страх от паяци;

 • Chemophobia > страх от кръв;

 • Herpetophobia > страх от змии;

 • Niktophobia > страх от тъмното;

 • Cynophobia > страх от кучета;

 • Koulrofobia > страх от клоуни;

 • Misophobiq > страх от докосване;

 • Cardiopathophobia > страх от сърдечно заболяване.
Проявата на фобийния страх много наподобява възникването на обикновеното чувство на страх. Единствената разлика, която обаче е много съществена, е, че в единия случай страхът е основателен и има логична причина, докато при фобията страхът е ирационален и неподплатен от логична причина. Страхът причинен от фобията генерира усещания и чувства на истински ужас и паника - ускорен пулс, свито от спазми гърло - човекът нито може да плаче, нито може да говори, заливат го топли и студени вълни. В някои случай може да предизвика гадене, слабост, повръщане, диария и виене на свят.
С подходяща и навременна подкрепа от специалист консултант фобиите могат да бъдат превъзмогнати. За пълното и трайно избавяне от фобията е необходимо да се приложи комбинация от методики, които водят до пълно обезстрашаване.
ТерапияКогнитивно-поведенческа терапия и НЛП > за преодоляване на фобията чрез система от градирани стъпки към целта - изправяне срещу плашещия обект без страх; техники за овладяване на тревожността при усвояване на всяка стъпка.
Осъзнатост за повишаване на прага на поносимост към тревожността и мислите или представите, свързани със причиняващия стрес обект/ ситуация.
Ако искаш да се върнеш към предишния си живот без страх, ще се радвам да те подкрепя в този процес! Когато сте на разстояние, чудесна работа вършат консултациите онлайн . Всички ние се нуждаем от малко помощ и подкрепа, за да продължим напред. За щастие аз съм тук, за да ти помогна. За връзка с мен може да ми пишеш на имейл: tsvet.popova@gmail.com. А час можеш да си запишеш като използваш бутона по-долу.моят-подпис-на-бял-фон


предупреждение-на-бял-фон-с-текст-този-пост-цели-да-предостави-полезна-информация-но-не-замества-професионалните-съвети-диагностика-и-терапия

 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички

留言


Tsvetelina-Popova.jpg
 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

 • facebook
 • linkedin
 • instagram
 • Youtube
 • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page