top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mental health | Страх от заболяване - Хипохондрия

Хипохондрията е състояние, което поражда сериозна тревога от тежко заболяване, макар и медицинските изследвания да не откриват нищо притеснително







момиче с маска, държи глухарче, страда от хипохондрия



Хипохондрията включва две отделни психични разстройства - страх от заболяване, ако симптомите липсват или са леки, и соматизационно разстройство, когато сериозни физически симптоми причиняват емоционален стрес. Хората със страхово разстройство от заболяване са силно притеснени за своето здраве. Някои преувеличават симптомите на съществуващо заболяване. Други изпитват необясними симптоми и се убеждават, че те са признак на тежко заболяване, пропуснато от медицинските лица.







Страхът от заболяване е дълготрайно състояние с променлива степен; понякога се влошава с възрастта и при стрес. Понякога го отключва важно житейско събитие. Страдащите от тревожност и депресия са по-податливи да развият състоянието. Лечението се съсредоточава върху прекратяване на нуждата от отбягване и уверяване, преоценка на здравните възгледи и повишаване на търпимостта към несигурност.





ПОСТОЯННИ ПРОВЕРКИ





схема на действие на състоянието хипохондрия




Недоверието към преценката на медиците затвърждава тревожността. В резултат съсредоточаването върху съответната част от тялото/ заболяването, паниката и симптомите се засилват. Стратегиите за справяне с това състояние обикновено включват отбягване на ситуации заради страх от зараза и уверения от околните, защото така се осигурява временно облекчение.





ЛЕЧЕНИЕ




Когнитивно-поведенческа терапия и НЛП > Усвояване на техники за отклоняване на вниманието от телесните усещания и помощ за преоценка на схващанията за здравето.




Ако искаш да се върнеш към предишния си живот, ще се радвам да те подкрепя в този процес! Когато сте на разстояние, чудесна работа вършат консултациите онлайн . Всички ние се нуждаем от малко помощ и подкрепа, за да продължим напред. За щастие аз съм тук, за да ти помогна. За връзка с мен може да ми пишеш на имейл: tsvet.popova@gmail.com. А час можеш да си запишеш като използваш бутона по-долу.




моят-подпис








предупреждение-този пост цели да предостави полезна информация, но не замества професионалните съвети, диагностика и терапия

 
знак-за-край-на-страницата

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page