top of page
tsvetysnotes_Tsvetelina-Popova.-1gif.gif

Mindset | Как да се справиш с тревожните мисли

Как да спреш тревожните мисли и да постигнеш спокойствие на ума






“Безпокойството не премахва утрешния проблем, но ти взима днешното спокойствие“

будистка мъдрост




Всички познаваме стреса много добре. Срещаме го постоянно и навсякъде в своя живот. Особено сега в настоящата ситуация. Животът ни се промени много рязко, станахме пасивни и сме затворници в собствените си крепости, лишени от социални контакти и множеството забавления, които ни дават бърза доза удоволствие, която да редуцира нашия стрес. Абстиненцията е тежка и носи допълнителен стрес.




stres



Добре осъзнаваме, че трябва да контролираме нивата си на стрес, че не бива да се оставяме да ни контролират нашите негативни и тревожни мисли и въпреки това ни е много трудно да управляваме стреса в своя живот. Има различни техники, които са много ефективни в справянето с високите нива на стреса. Много рядко в нашия живот има обективни източници на стрес, в по-голяма част от случаите това състояние си го създаваме сами. Тревожността не се появява безпричинно. тя е резултат от нашия непрекъснат поток от мисли, който нямаме силата да спрем или да контролираме, и той ни изпълва напълно. Хващаме тревожната мисъл, която минава през нашето съзнание, успокояваме се с клишираната мантра "случва се" и продължаваме да превъртаме в главата си всички тревожни сцени от нашия собствен апокалипсис. За нашето тяло обаче няма значение дали сме в реална опасност или опасността е съчинена от нас измислица. Когато мисловно пресъздаваме нещо негативно, нашият хормонален фон се променя. Така ние попадаме в хормонална схватка, породена от постоянното превъртане на ситуации, които ни поставят в положение бий се или бягай. Излизането от този капан става все по-сложно и по-сложно.




Ако можете да предвиждате проблем и да знаете какво ще е евентуалното му решение, това е признак за зрялост. Но ако в главата си превъртате едно и също и това предизвиква у вас стрес, то тогава сте в капан и така се саморазрушавате. За съжаление това състояние се приема и за норма, тъй като са засегнати повечето хора. Но е възможно да се работи с това състояние и е наложително дори, за да започнем да живеем пълноценно.




Важно е обаче да знаете, че резултатите от терапията не са мигновени. По своята същност те са създаване на навик, а за да се създаде един навик му трябва време и тренировки. Ние сме привикнали към определено деструктивно за нас поведение и начин на мислене и сега изведнъж ние искаме да ги променим. За да се случи това трябват воля, усилия и постоянство. Ако тези условия са изпълнени, първите резултати ще са забележими след 2-3 седмици.




Техника "Наблюдател"




„Когато разделите наблюдателя от наблюдаемото – емоции и състояние – те губят своята сила над вас“




Основната идея на тази практика е да излезете от потока на тревожните мисли и да погледнете на ситуацията, в която сте, отстрани. Прекъсвайки този поток, вие излизате от тревожното състояние, в което те са ви вкарали.




Как да влезем в състоянието на наблюдател?




Първата стъпка е да се настаним удобно, в удобна за нас поза (ако мястото, на което се намираме, позволява), да се успокоим, да се отпуснем, да дишаме (дълбоко и постепенно да забавяме дишането си) и вниманието ни да бъде изцяло насочено върху нашето дишане. След като успеем да се успокоим, обръщаме фокуса си на внимание към своите тревожни мисли, но не към тяхното съдържание, а към това как се появяват в нашата глава и как изчезват. Те са просто един поток от мисли - тревожната мисъл се появява, преминава през тишината на спокойното ни съзнание и изчезва. Наблюдавайте този процес няколко минути и ще усетите как ще се почувствате зрител, който наблюдава какво се случва във вашето съзнание.




stranichen-nabludatel



Наблюдателят го има в съзнанието на всеки един от нас. Това е тази част от съзнанието, която наблюдава всичко, което се случва с нас и в нас. Тя е пасивна - не се намесва никъде, не реагира, не оценява, просто наблюдава безпристрастно събитията, които ни се случват, мислите, които възникват, емоциите, които се пораждат... всичко това "вижда" отстрани, без да участва и без да се намесва.




Какво ни дава това състояние?




Чрез състоянието "наблюдател" ние изучаваме собственото си състояние. Отделяме себе си от своите емоции и така емоциите вече нямат власт над нас. По този начин ние можем да изследваме ситуацията обективно, без да сме обладани от емоциите. Така си даваме възможност да преживеем безболезнено стресови ситуации. Освен това прилагайки тази техника, ние се учим и да взимаме адекватни решения. Наблюдението ни дава информация за нови детайли, нови цветове, нов ъгъл, от който да погледнем на живота. В това състояние няма стереотипи, няма шаблони, единствено виждаме и чувстваме красотата на реалността.




Благодаря ти, че отдели време да прочетеш статията ми! Ако ти е харесала, ще се радвам да я харесаш и споделиш! Не забравяй да търсиш по-добрата версия на себе си и да следваш мечтите си!




До скоро!


moiat-podpis-na-bial-fon








notice on the white background with text: this post aims to provide useful information. It does not replace professional advice, diagnosis and therapy

 
znak-za-krai-na-stranicata

Последни публикации

Виж всички
Tsvetelina-Popova.jpg
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest

Ако съдържанието ти харесва и е полезно за теб, можеш да ме подкрепиш

  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
  • facebook
  • linkedin
  • instagram
  • Youtube
  • Pinterest
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_youtube_banner.gif
tsvetysnotes_www.tsvetelinapopova.com_instagram_banner.gif
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-feedback-psichologist-nlp-psihotherapist.png
feedback-024-radina.png
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application-psichologist-nlp-psihotherapist.
tsvetysnotes-www.tsvetelinapopova.com-section-application.png
bottom of page